Az ötletek varázslatosak. Nincs olyan könyv, vállalkozás vagy kaland, amit ne egy ötlet szült volna. A baj csak az, hogy ezek az ötletek gyakran nagyobbak, mint azt elismerjük, és bizony, szavatossági idejük is van.

Elegendő idő alatt a nagy ötlet, ami megváltoztathatta volna az életedet, épphogy visszahúzó erővé válhat.

Az egyes számú gond az ötletekkel az, hogy rettenetesen sok mentális teret és energiát emésztenek fel. Egy regényben például ott vannak a szereplők, a cselekmény, párbeszédek, váratlan fordulatok, és sokszor egy teljesen más univerzum, mint amiben élünk. Egy üzleti tervben benne foglaltatnak a termékek vagy szolgáltatások, marketing stratégiák, árazási (és bevételi) álmok, és így tovább. Ezt nem kevés egyszerre észben tartani. Lehet, hogy képesek vagyunk ötletek százait gyártani, de hogy egynél többre nem tudunk részleteiben figyelni, az is biztos.

A másik probléma az, hogy egyetlen ütős, de parlagon heverő ötlet meg tudja fojtani a kreativitásodat. Könnyű beleesni abba hibába, hogy hosszú ideig csak vállon veregeted magad, hogy egyáltalán eszedbe jutott ilyen fokú kreatív ötlet. Valójában persze nem teszel semmit a megvalósulásáért. Hónapok vagy évek múlva még mindig gratulálni fogsz magadnak a „teljesítményért”, ahelyett, hogy a jelenben teremtenél magadnak kihívásokat. Minél hosszabb ideig várják az ötletek a megvalósítást, annál kevésbé érzel majd késztetést, hogy valami újat kigondolj.

Hogyan lehet megakadályozni, hogy a fantasztikus ötlet elfojtsa a mentális és kreatív energiákat? Hát úgy, hogy cselekszel. Addig, amíg nem kezded aktivizálni az ötleteidet, csak haszontalan, absztrakt gondolatok maradnak. Ellenben, ha teszel érte, hogy az ötlet megvalósuljon, megugrik a kreativitásod, a motivációd, felnyitja a szemedet új lehetőségek iránt, nem beszélve arról, hogy mindeközben szabadon élvezheted, amiről olyan sokat ábrándoztál. A kudarc sem rossz velejáró. Ha kiderül, hogy az ötlet mégsem olyan jó, mint azt eredetileg gondoltad, ott a visszajelzés és az ösztönzés, hogy találj ki valami még jobbat.

És hogy hogyan bányászd ki az ötleteket a fejedből? Íme, néhány ötlet:

Szabj magadnak azonnali határidőt.
„Még idén megírom a regényemet”—na ez tuti, hogy nem válik be. „A hónap végéig befejezem az első fejezetet”—na ez már más. De a legjobb: „Ma megírom az első oldalt.” Ez arra késztet, hogy azonnal kezdj el dolgozni. Tördeld a projektedet emészthető kis falatkákra. Ezzel nem csak, hogy azonnal lesz látványos eredmény, de a tehetetlenséget is megszünteti, amit a projekt mérete láttán érzel. Persze, ezt a technikát mindenféle célra leher alkalmazni: ma kipróbálok egy receptet, írok egy vázlatos üzleti tervet, összehasonlítom a londoni repjegyek árát—a lényeg, hogy ma kezdd el!

Használd ki a közösség támogató erejét.
Írsz? Akkor vegyél részt a Nemzeti Regényíró Hónapon (National Novel Writing Month). Vállakozást alapítasz? Lépj be egy kisvállalkozás szervezetbe. Ha kapcsolatba lépsz olyanokkal, akiknek hasonló céljaik vannak, csak úgy özönleni fog a bátorítás, visszajelzés és a motiváció. Gyakran annyi is elég, ha csatlakozol egy LinkedIn csoporthoz.

Felejtsd el, hogy „majd”, „fogok”, „leszek”.
Ha ma gyakorolod a gitárt, akkor nem zenész leszel, hanem az vagy. Ha írsz akár 100 szót is, akkor író vagy. Az, hogy „leszel”, meg hogy „majd fogsz”, a célodat a bizonytalan jövőbe tolja. Ha azon dolgozol, ami iránt elkötelezett és lelkes vagy, akkor máris úgy viselkedsz, mint aki lenni szeretnél.

Az ötlet maga egy nagyon fontos lépés, de csak az első lépés. A kreativitás igazi bizonyítéka, hogy teszel is érte. Ma mit tehetsz, hogy az ötletből valóság legyen?