A fenti kérdés megválaszolásakor sok tényezőt kell figyelembe vennünk. Ezek megvitatása előtt azonban állítsunk össze egy egyszerű, egész életre szóló pénzügyi tervet. Ha van tervünk, sokkal egyszerűbb lesz kiválasztani, hogy milyen életbiztosításra van szükségünk.

Dolgozzuk ki személyre szabott pénzügyi tervünket!

Érdemes úgy tekintenünk erre a pénzügyi tervre, mint egy térképre, mely eligazít bennünket hátralévő életünk során. A térkép kiinduló pontja legyen az, ahol jelen pillanatban pénzügyileg tartasz. Összesítsd egy listán a vagyonodat. Ide tartozik az ingatlanodban lévő saját tőke és egyéb megtakarításaid is.

Ebből aztán vond ki a tartozásaidat, például a jelzáloghiteledből fennálló fizetnivalót és a hitelkártyádat érintő terheléseket is. Ha ezzel megvagy, számodra is világos, hogy állsz jelen pillanatban.

Most gondolj arra, hogy mik a jövőbeli kötelességeid, ambícióid: a gyermekeidet főiskolára/egyetemre szeretnéd küldeni, félre akarsz tenni nyugdíjas éveidre, vagy egyszerűen vannak céljaid és álmaid, melyeket valóra szeretnél váltani.

Rengeteg kalkulátort találhatsz a világhálón, melyek segítenek kiszámolni, hogy mennyit kell félretenned ahhoz, hogy körbeutazhasd a Földet vagy, hogy nyugdíjas éveidben egy vízparti házikóban nyugodtan élhess.

Hová vezet mindez?

Ha a fentiekkel megvagy, itt az idő, hogy összegyűjtsd számláidat az elmúlt pár hónapról. Így világosan látni fogod, hogy mire költöd el a pénzed. Bármi szóba jöhet, amiért pénzt adsz ki a kezedből.

Légy magaddal őszinte és minden, látszólag parányi kiadást is vegyél bele a számításokba. Ha nem tartottál meg minden számlát/blokkot, légy racionális és becsüld meg kiadásaidat.

Ez a kis számvetés azért is hasznos, mert meg fogod látni, hogy milyen sok pénzt költesz el olyan dolgokra, melyekre valójában nincs is szükséged (vacsora egy étteremben, mindennap egy csésze kávé).

Most készíts pénzügyi tervet, amit betartva elég pénzed marad, hogy rendezd tartozásaidat és megvalósítsd céljaidat. S ami a legfontosabb: ragaszkodj a terv betartásához!

A biztosításod legyen a „B-terv”!

Amikor megtervezed a biztosításodat, azt kell legfőképp figyelembe venned, hogy keletkezzen annyi megtakarításod, melyből tudod rendezni a fizetnivalóidat, ha mondjuk holnap történik veled valami. Ez legyen a kiindulópont. Innentől kezdhetsz el tervezni hosszú távú célokat. Ne becsüld alá az összeget, melyre szükséged lesz a jövőben.

Ha például a gyermekeid tíz év múlva akarják elkezdeni az egyetemet, akkor tudnod kell finanszírozni az azzal járó költségeket. (Ami lehet, hogy a mai felsőoktatási kiadásokhoz képest jóval magasabb lesz.)

Ezután el kell döntened, hogy melyik típusú életbiztosítás számodra a legjobb. Az időszakos életbiztosítás a legolcsóbb, de pont emiatt nem túl hatékony. Ha például 20 évre tervezel, de kiderül, hogy ezen túl is szükséged van rá, akkor elég nagy bajban vagy.

Ekkor ugyanis újból meg kell kötnöd a biztosítást, ám az újraszerződésnél már idősebb leszel és lehet, hogy egészségi állapotod is rosszabb lesz a jelenleginél.

Sőt, ha túléled a szerződés lejártát, akkor semmit sem kapsz vissza az évek során befizetett összegből.

Az állandó életbiztosítás, mely különböző típusokban érhető el (pl. univerzális, variálható, egész életre szóló) biztosítékot nyújt számodra addig, amíg életben vagy, így mindig lesz tartalékod.

Különböző opciók közül választhatsz, melyeket érdemes alaposan átbeszélni egy szakemberrel . Az állandó biztosítás jóval többe kerül, mint az időszakos, viszont mindig biztos lehetsz benne, hogy van mire számítanod.

Az életbiztosítás lényege

Sokan abban a hitben élnek, hogy az időszakos biztosítás jobb üzlet, hiszen ekkor a havi kiadások alacsonyabbak. Azonban ha bajba kerül az ember, azonnal rádöbben, hogy biztos háttérre van szüksége.

Gondoljuk csak át: a biztosítást azért találták ki, hogy segítsen rajtunk, amikor bajban vagyunk. Teljesen más helyzetben vagyunk, ha arra kell a pénz, hogy gyerekeinket beiskoláztassuk, vagy ha arra kell, hogy kisegítse családunkat, mert velünk sajnos történt valami.

Utóbbi esetben mindenki hamar rájön, hogy oda kell figyelni kiadásaira és biztosítania kell az életét. Ha pedig biztonságban érezzük magunkat, nem kell tartanunk a véletlenektől, már ami a pénzügyeinket illeti.

Forrás: www.getrichslowly.org