Lefogadom, hogy sikeres akarsz lenni az életben – akár a munkádról, akár a kapcsolataidról, hobbijaidról vagy az élet más területéről beszélünk.

De mikor tudod, hogy tényleg sikeres vagy?

 

Gondolkoztál már azon, hogy a siker valójában mit jelent számodra?

Lehet, hogy hülye kérdésnek tűnik. Talán azt gondolod, a siker nyilvánvaló… jól fizető állás, egészségesnek lenni, boldog családi élet.

De mit jelent pontosan a „jó fizetés”? Attól függően, hogy hol élsz a világon, és milyen életstílust akarsz folytatni, a „jó fizetés” szinte bármit jelenthet. Amit én „jó”-nak tartok, neked lehet, hogy túl kevés vagy lehet egészen extravagáns is.

Hacsak nem vagy teljesen biztos benne, hogy neked mit jelent a „jó fizetés”, sosem leszel teljesen elégedett vele. Ugyanez érvényes az élet egyéb területeire is, mint például az egészséges élet és a család. Ezeket nem tudod pontosan definiálni, de írhatsz egy részletes leírást, hogy az adott területen hogy néz ki szerinted a siker.

 

Ne csak a többiek után menj

A társadalom és a média hajlamos arra, hogy egy felületes, egy-dimenziós siker képet mutasson be. Ez körülbelül így néz ki: gyors kocsi, nagy ház, drága nyaralás, menő ételek és drága borok, gyönyörű partner, makulátlan bőr…

Tényleg szerinted is ezek jelentik a sikert? Engem például nem érdekelnek a gyors kocsik, és az egyik kedvenc szabadidős tevékenységem sétálgatni a környéken a férjemmel – ami aligha nevezhető drága mulatságnak. Lehet, hogy te is hasonlóan gondolkodsz: talán szívesebben lennél egészséges és erős, minthogy tökéletes bőröd legyen, vagy jobban szereted a sört és a sült krumplit, mint a drága borokat.

Ne hagyd, hogy a többség nyomása vagy a média deformálja a személyes siker képedet. Döntsd el, mit szeretnél te az élettől, és aszerint cselekedj. Maradj hű az értékeidhez és az álmaidhoz!

Határozd meg a sikert lépésről lépésre

A sikert az egész életed vonatkozásában vizsgálni elég nyomasztó. Ehelyett érdemes inkább lebontani az élet kisebb részeire.

  • Milyen lenne egy sikeres év? (Milyen dolgokat szeretnél véghezvinni? Milyen tapasztalatokat akarsz szerezni?)
  • Honnan fogod tudni, hogy sikeres vagy-e az adott dologban? Mi a célod? Tedd mérhetővé, ha lehet.
  • Eddig miben voltál sikeres (a saját normáidat figyelembe véve)? Hogy tudsz erre a sikerre a későbbiekben alapozni?

Ha fel is állítottál magadnak néhány célkitűzést, érdemes még egy pillantást vetni rájuk, és definiálni, hogy mit tekintenél sikernek. Vegyük például a következő célkitűzést: “könyvet írni” a következő két évben. Ami jelentheti mindezeket:

  • Megírni a könyv első (nyers) változatát
  • Befejezni a könyvet publikálható állapotig
  • Kiadni a könyvet
  • Kiadni a könyvet önállóan

Mikor mondhatod, hogy sikeresen teljesítetted a célkitűzést? Erre nincs jó válasz: neked kell eldöntened.

 

Vezess siker naplót

Talán a siker számodra nem a sok pénzt vagy egy nagy ház birtoklását jelenti. Lehet, hogy csak jobban szeretnéd élvezni az életet.

Ezt nyilvánvalóan nehéz mérni. Azt azonban megteheted, hogy időről időre felírod, hogy akkor éppen mennyire érzed magad sikeresnek. Például hetente egyszer vagy kétszer leírhatod egy naplóba, hogy mennyire érzed magad boldognak azon a napon, kiemelve azokat a tetteidet (történéseket), amik ehhez az érzéshez a leginkább hozzájárultak.

Ha ilyen módon rendszeresen figyelemmel kíséred, hogy boldogulsz, az életedet egy tágabb perspektívából fogod látni. Ez segíteni fog, hogy változtass a dolgokon – ha szükséges – vagy megerősít abban, hogy ragaszkodj a sikeres dolgokhoz. Ahogy az idő telik, visszalapozhatsz a naplóban, és látni fogod, milyen messziről indultál.

Szóval, mit jelent a siker a te életedben, vagy egy éppen aktuális tevékenységedben? Szánj rá pár percet, és gondolkodj ezen ma – és oszd meg másokkal is gondolataidat.

 

Forrás: Ali Luke (dumblittleman.com)

There are currently no comments.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.