Ha ahelyett, hogy tennéd a dolgod, inkább olyan ügyekkel foglalkozol, mint az e-mail olvasás, médiafigyelés, videó nézegetés, fórumok és blogok olvasása, akkor valószínűleg te sem vagy jóban a határidőkkel. Tudod ugyan, hogy dolgoznod kellene, de nem érzed magad készen a feladatra. Mindannyiunknak ismerős a halogatás jelensége. Halogatunk, elpazaroljuk az időnket és addig toljuk magunk elé a fontos dolgok intézését, amíg már túl késő lesz. Amikor pedig túl késő, pánikba esünk..

6. Szerezz társat magadnak!

Ha van egy társad a folyamatban, akkor sokkal egyszerűbb dolgod lesz. Ideális esetben olyan embert találsz, akinek saját céljai vannak. Ha sokat vagytok együtt, akkor fenntartjátok egymásban a lelkesedést a célok és tervek iránt.

Nem fontos, hogy ugyanazok legyenek a céljaitok, hiszen ha más ügyekkel foglalkoztok, akár még tanulhattok is egymás hibáiból. Nekem például van egy barátom, akivel rendszeresen találkozom és mindig megkérdezzük egymást a céljainkról, illetve hogy miként haladunk azok megvalósításával.

Nem is kell mondanom, ez mindig ösztönöz minket a munka folytatására.

7. Mesélj másoknak a céljaidról!

 

Ennek a pontnak ugyanaz a célja, mint a 6-osnak, csak jóval több ember jöhet szóba.

Mesélhetsz a barátoknak, kollégáknak és a családodnak is a terveidről.

Ha pedig ismerik a céljaidat, sokkal többet fognak kérdezgetni felőlük.

Például, egyszer közzétettem az interneten a terveimet, s azóta is kérdezgetik tőlem, hogy miként haladok velük.

 

8. Keress valaki olyat, aki már elérte célját!

Mi az, amit el szeretnél érni, és ki az, aki a környezetben elért már hasonló célt? Menj, keress ilyen személyt és lépj vele kapcsolatba! Ha látod az élő bizonyítékot arra, hogy elérhető a célod, sokkal lelkesebben fogsz nekikezdeni a munkának.

9. Tisztázd újra és újra céljaidat!

Ha hosszú ideje halogatod egy terved megvalósítását, talán újra kellene értékelned, mit szeretnél elérni és hogy mit teszel az elérése érdekében jelen pillanatban. Gyakran túlnőjük céljainkat, aminek tudatában is vagyunk, mégsem változtatunk célkitűzéseinken.

Menj el egy kicsit pihenni, vakációzni és értékeld magadban újra a dolgokat! Mi az, amit pontosan szeretnél elérni? Mit kellene tenned, hogy elérd céljaidat? Milyen konkrét lépéseket kell megtenned? A jelenlegi munkád ezzel összhangban van? Ha nem, mit kell tenned, hogy harmonizáljon mostani életed a távolabbi céljaiddal?

10. Ne bonyolítsd túl a dolgokat!

A tökéletes alkalomra vársz? Azt gondolod, hogy emiatt vagy amiatt most épp nem alkalmas az idő? Muszáj lesz elfelejtened az efféle gondolatokat, hiszen tökéletes alkalom soha nem lesz. Ha mindig csak vársz, soha nem fogsz elérni semmit. A tökéletességre törekvés sajnos elég jellemző a halogató emberekre.

11. Vágj bele!

A cikk végéhez érve mást nem is tudok mondani, csak hogy fogj bele! Gyárthatsz stratégiákat, tervezhetsz, de az egész nem ér semmit, ha nem vagy hajlandó tenni a dolgokért.

Sok sikeres emberrel találkoztam életem során, de egyikőjükre sem volt jellemző a halogatás.

Rajta, ne légy rest, ugorj neki a munkának azon nyomban!

Forrás: www.lifehack.org