Ha ahelyett, hogy tennéd a dolgod, inkább olyan ügyekkel foglalkozol, mint az e-mail olvasás, médiafigyelés, videó nézegetés, fórumok és blogok olvasása, akkor valószínűleg te sem vagy jóban a határidőkkel. Tudod ugyan, hogy dolgoznod kellene, de nem érzed magad készen a feladatra.

Mindannyiunknak ismerős a halogatás jelensége. Halogatunk, elpazaroljuk az időnket és addig toljuk magunk elé a fontos dolgok intézését, amíg már túl késő lesz. Amikor pedig túl késő, pánikba esünk és azt kívánjuk, bárcsak előbb kezdtünk volna hozzá.

A megszállott halogatók életük során éveket töltenek el ebbe az állapotba ragadva. Késleltetik, félre teszik, lassítják a dolgokat, elbújnak a munka elől, s csak akkor néznek vele szembe, amikor már elkerülhetetlen, majd újra visszacsöppennek a semmittevésbe. Ez viszont olyan rossz szokás, mely távol tart minket attól, hogy nagy célokat érjünk el az életben.

Ne hagyd, hogy a halogatás úrrá legyen rajtad! Megosztom veled azt a 11 lépést, mely nekem segített, hogy felülkerekedjek a halogatáson és sikereket érjek el. Ezek a tippek biztosan segíteni fognak neked is.

1. Bontsd fel a munkádat több, kisebb lépésre!

A halogatás többek között azért jellemző az emberekre, mert ösztönösen úgy érzik, hogy a munka rátelepszik az életükre.
Bontsuk fel teendőinket kisebb lépésekre, ekkor csak egy-egy apróbb szakaszra kell koncentrálnunk. Ha a felosztás után is halogatunk, akkor osszuk fel még kisebb részekre a ránk váró feladatokat! Egy idő multán annyira egyszerűnek fogjuk gondolni a kisebb részeket, hogy rájövünk, miért ne foghatnánk bele most rögtön?

Én például egy könyvet írok.

A könyvírás óriási feladat, ami könnyen a fejünkre nőhet. Azonban ahogy felbontottam kisebb részekre, például: (1) Kutatás, (2) Téma kidolgozása, (3) Vázlat készítése, (4) Tartalom vázolása, (5) Fejezetek megírása 1-10-ig, (6) Revízió, stb., akkor hirtelen nagyon is kivitelezhetőnek látszott az egész.

Amikor a különálló részekre koncentrálok, akkor a tőlem telhető legjobb módon dolgozom, hiszen nem az előttem álló feladatok sokaságán rágódom. Amikor eggyel kész vagyok, jöhet a következő lépés!

 

 

2. Változtass a környezeteden!

A különböző környezeti elemek más-más módon hatnak a hatékonyságodra. Vizsgáld meg az íróasztalodat és a szobát, ahol dolgozol! Mire csábítanak, hogy dolgozz vagy, hogy pihenj?

Ha a második, akkor azonnal változtass a környezeteden! Van, hogy egy környezet, ami korábban inspirált minket, egy idő után már elveszti ezt a hatását. Ekkor elég megváltoztatnod valami kisebb dolgot, hogy újra produktív légy!

3. Készíts részletes időbeosztást specifikus határidőkkel!

Ha csak egy határidővel dolgozol, az olyan, mintha direkt csábítanád magad a halogatásra.

Ez azért van, mert úgy érezzük, van még időnk és egészen addig nem foglalkozunk a dolgokkal, míg túl késő nem lesz.

Bontsd kisebb részekre a munkát (1-es pont), majd minden külön pontnak szabj határidőt!

Így tudni fogod, hogy az egyes feladatokkal mikorra kell végezned. Szigorúan be kell tartani ezeket a határidőket, különben minden más feladat is torlódni fog.

A céljaimat lebontottam havi, heti, sőt napi szakaszokra, így tudom, hogy érdemes egy-egy feladattal időben végeznem, különben hosszú távú céljaimat is csak tolom magam előtt…

4. Számolj fel az apró, halogató szünetekkel!

Ha túl sokat halogatsz, valószínűleg azért van, mert könnyen elcsábulsz. Állítsd be a böngésződben a könyvjelzőket, hogy ezzel se teljen az idő és rakd őket külön mappába! Kapcsold ki az azonnali kézbesítő rendszert az e-mail fiókodban!

Szabadulj meg a téged körülvevő zavaró tényezőktől! Ismerek olyan embereket is, akik megszűntették felhasználói fiókjukat a közösségi oldalakon. Azt hiszem, ez elég drasztikus lépés, inkább csak tudatosnak kell lennünk, de ha te is úgy érzed, hogy erre van szükség, rajta!

5. Keresd az olyan emberek társaságát, akik inspirálnak!

Biztos vagyok benne, hogy ha tíz percet beszélhetnél Bill Gates-szel, sokkal motiváltabb lennél, mintha tíz percet ülnél és semmit sem tennél. Az emberek hatással vannak a viselkedésünkre.

Természetesen nem lehetünk Bill Gates beszélgetőtársai nap, mint nap, de az elv kivitelezhető. Szerezz olyan ismerősöket/barátokat/munkatársakat, akik jó hatással vannak rád és légy velük gyakrabban! Hamarosan ráérzel az életfelfogásukra.

Folytatjuk…


Forrás: www.lifehack.org

There are currently no comments.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.