Legyen szó fizetésemelésről, előléptetésről vagy egy megnyerő referenciáról, mindannyian szeretnénk lenyűgözni a főnökünket. Manapság pedig, amikor nehéz munkához jutni, még inkább meg kell becsülni munkahelyünket. De ha őszinte akarsz lenni magadhoz, tényleg vágysz a kifizetetlen túlórákra vagy a munkával töltött hétvégékre?

Ha szeretnéd megkönnyíteni a dolgot, akkor íme tíz módszer, amikkel sokkal egyszerűbben és kevésbé fárasztóan tudtára adhatod a főnöködnek, hogy milyen nagyszerű munkaerő vagy.

1. Előzd meg!

Ha munkaidőről van szó, a legtöbb főnök következetes és mindig ugyanakkor érkezik meg az irodába. Neked nincs más dolgod, mint megfigyelni, hogy melyik ez az időpont.
Ha minden nap 7.50-kor érkezik, akkor legyél bent 7.45-re akkor is, ha a munkaidőd csak 8 órakor kezdődik.

Ha korábban mész be a munkahelyre, mint a főnököd, akkor lelkesnek és buzgónak fogsz tűnni. Ráadásul, ha napközben valami személyes ügyet kell elintézned az irodából, akkor megmondhatod, hogy azt a plusz 15 percet használod ki, amennyivel reggel előbb érkeztél.

2. Mondd: „Jó reggelt!”

Mindegy, hogy fáradt, rosszkedvű vagy másnapos vagy, mosolyogj a főnöködre és mondd neki lelkesen: „Jó reggelt!”.
Ha az első mondat, amit a főnököd meghall reggel, valami kedvesség, akkor ő is jókedvű lesz egész nap.

Amennyiben az első pontot is megfogadod, akkor a munkáltatód azt fogja gondolni, hogy van egy alkalmazottja, aki már korán bent van a munkahelyen és ráadásul még jókedvű is.

3. Jelentkezz önként a munkákra!

Ha egy értekezleten vagy és valakinek önként jelentkezőkre van szüksége, akkor legyél te az első, aki felemeli a kezét. Ismételten lelkesnek fogsz tűnni.
Lehet, hogy kemény dolog bevállalni valamilyen plusz munkát, ha már amúgy is el vagy havazva, de egy fontos projektben való részvétel előnyösen befolyásolja a cégen belüli megítélésedet.

Egyébként is meglehet, hogy jobban jársz, ha te magad vállalsz be egy könnyebb munkát, mint ha megvárnád, hogy a főnököd adjon valami kevésbé egyszerű feladatot.

4. Légy te a nyomtató guru!

Bármennyire nem tartozik a munkaköri leírásodhoz, tanuld meg, hogy miként lehet utántölteni a fénymásolók, nyomtatók patronjait! Így, amikor valakinek sürgős lesz kinyomtatni valamit, de pont kifogyott a tinta, te lehetsz a nap hőse, aki megoldja a helyzetet.

Ugyanígy kerülhet kellemetlen helyzetbe a főnököd is, aki egy értekezlethez szeretne kinyomtatni egy-két fontos kimutatást. Ekkor ismét te lehetsz az, aki leveszi a válláról ezt az „óriási” terhet.

5. Mindent köszönj meg!

Mindegy, hogy fizetésemelésről, előléptetésről vagy plusz egy szabadnapról van szó, mindenképp köszönd meg a munkáltatódnak! Add tudtára, hogy milyen fontos ez neked!

Akár e-mailben is megköszönheted a főnököd kedvességét. Hidd el, értékelni fogja. Aztán pedig a következő alkalommal, ha előjön a fizetésemelés kérdése, találd ki, hogy ki lesz az első, aki az eszébe fog jutni!

6. Főzz kávét!

Emiatt nem csak a főnököd, a többi munkatársad is garantáltan meg fog kedvelni. Nem kell mindig, de alkalmanként odaszólhatsz a főnöködnek, hogy: „Épp csinálni akarok egy kávét, főzzek neked is?”.

Jelentéktelen erőfeszítéssel elérheted, hogy a főnököd azt gondolja, hogy figyelmes és barátságos alkalmazottja van, aki törődik vele (a főnökök gyakran gondolják azt, hogy a beosztottjaik ki nem állhatják őket – még ha nem így van, akkor is).

7. Használd a megfelelő szakmai kifejezéseket!

Figyelj oda nagyon, hogy a főnököd milyen szavakat használ! Ezeket a kifejezéseket használd te is az értekezleteken és az e-mailjeidben! Így ő is látni fogja, hogy ugyanazon a hullámhosszon vagytok.

Megeshet, hogy nem is lehet másképp kifejezni a mondanivalódat, mint a megfelelő szakmai kifejezésekkel.

8. Megfelelően járj el!

A megfelelő szakkifejezések használatához hasonlóan hivatalos eljárási módokat is bevezethetünk mindennapjainkba. Aztán ha valami nem jön össze, még mindig ráfoghatjuk, hogy „hiba van a rendszerben”, amit később kijavíthatunk.

Mondd el, hogy ugyanez a probléma még egyszer nem fordulhat elő, hiszen változtatsz a rendszeren, így a főnököd azt fogja látni, hogy ura vagy a helyzetnek. Még ha nem, akkor is.

9. E-mailes nyomkövetés

Ha előfordult már valaha, hogy otthonról dolgoztál vagy a főnököd volt távol, akkor te is tudod, hogy kideríthetetlen, hogy mikor és mennyit dolgoztál pontosan. Épp ezért légy te az első reggel és az utolsó este, aki üzenetet ír neki. Így tudni fogja, hogy a gép előtt vagy és dolgozol.

A főnököd azt fogja gondolni, hogy az első és az utolsó e-mail közötti időszakot végigdolgoztad.

10. Színlelj lelkesedést!

Még ha te végzed a világ legunalmasabb, legszárazabb munkáját, akkor is viselkedj lelkesen, amennyire csak lehetséges! Mosolyogj és fogadd lelkesen az ügyfeleket és a kollégákat!
A főnököd azt hiszi majd, hogy igazi rajongója vagy a munkádnak. Aztán lehet, hogy azon veszed észre magad, hogy nem csak színleled, hanem tényleg lelkes vagy.

Te milyen módszerekkel férkőztél a főnököd bizalmába? Biztos vagyok benne, hogy a felsoroltakon túl más módszerek is léteznek.

www.dumblittleman.com

There are currently no comments.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.