Töltődj fel a tavaszi fáradtság kezelésére!


A tavaszi fáradtság elűzésére szánt cikksorozatunk utolsó része következik. Használd javaslatainkat, hogy energikus, kipihent legyél a következő néhány hónapban.

Az emberek többségének az első dolog, ami az eszébe jut pihenés gyanánt, az az alvás. Nem véletlenül vagyunk így beprogramozva. Ha ugyanis kihagyjuk vagy minimálisra csökkentjük a pihenéssel töltött órák számát, az energiaszintünk, pozitivitásunk, hatékonyságunk és memóriánk látja kárát.

Az amerikai felnőttek közel negyede nem piheni ki rendesen magát, ami napközben fáradtsághoz, álmossághoz vezethet – mondja egy kutatóintézet munkatársa. Az embernek igenis meg kell tanulnia pihenni és aludni. Íme, néhány egyszerű lépés ennek elsajátításához.

Este 8 óra után hagyd a tévét és számítógépet!

Az éjjeli baglyok, mivel sokat néznek tévét vagy számítógépeznek, az elektronikai eszközökből áradó fény miatt még nehezebben álmosodnak el. Az ok: a fény csökkenti a melatonin nevű hormon termelődését, ami normál esetben éppen azt jelezné számunkra, hogy itt az ideje a lefekvésnek – mondja John Herman Ph.D., a Texasi egyetem alváskutatója.

Ha a szervezetünkben lévő melatonin szintje alacsony, az agyunk azt fogja gondolni, hogy még mindig nappal van és továbbra is éber marad. Ez csak növeli a tavaszi fáradtság miatti kimerültségünket. Épp ezért próbáljuk meg – ha nem is mindig sötétedéskor – , de legalább este 8 után kikapcsolni háztartásunkban az elektromos készülékeket. A megfelelő alvás érdekében jól sötételljünk be a szobában, hogy ne szűrődjön be utcai fény sem.

Tavaszi fáradtság

Töltődj fel tavaszi fáradtság ellen!

Rejtsd el az ébresztő órát!

Ha folyton az órát bámuljuk, várva, hogy elaludjunk vagy hajnalban azt kémlelve, hogy meddig pihenhetünk még, akkor biztosan nyugtalan éjszakánk lesz. Ez az önkéntelen figyelem ugyanis éberen tartja az agyat, ami meggátolja a mély, pihentető alvást. Egyszerűen orvosolhatjuk a problémát: miután beállítottuk az órát, tegyük le a padlóra, komódra, mindegy, csak ne a fejünk közvetlen közelében legyen.

A háziállatnak legyen saját fekhelye!

Éjszaka a kisállatok ugyanúgy nyújtóznak, mozgolódnak, mint mi, sőt, elfoglalják a helyet az ágyban és lesúlyozzák a takarót, amitől fel-felébredünk éjszakánként. Nem csoda, hogy az állatokkal együtt alvók 53%-a zavartan alszik, és nem tudja maradéktalanul kipihenni magát. Épp ezért érdemes kedvencünknek elkülönített helyet biztosítani, a legjobb, ha nem ugyanabban a helyiségben térünk nyugovóra. Különösen igaz ez, ha meg akarjuk szüntetni a tavaszi fáradtság velejáróit.

Vegyük lejjebb a termosztátot!

A mély alváshoz kellemesen langyos levegőre van szükség, mondjuk amikor egy könnyebb takaróval kellemesen érezzük magunkat. Hiába szeretjük a lakást melegen, éjszaka csak így lehet szinkronban testhőnk a szoba hőmérsékletével. Esténként szervezetünk alacsonyabb hőfokra kapcsol. Az ideális hőmérséklet: 12 és 23°C között van, ennél hidegebben és melegebben már felébredünk.

Kerüljük az alkoholfogyasztást!

Tavaszi fáradtság

Tavaszi fáradtság idején kerüljük az alkoholt!

Az alkohol negatív hatással van az idegrendszerre, a sejtekre, a szövetekre és az idegekre, melyek szervezetünk reakcióit befolyásolják. Lehet, hogy egy pohár bor után úgy érezzük, könnyebben elszundikálunk, a probléma viszont később jelentkezik, amikor szervezetünk elkezdi lebontani az alkoholt.

Ilyenkor felkelünk az éjszaka közepén és nehezen tudunk visszaaludni. Az alkohol megzavarja a test természetes, 24 órás bioritmusát, ami vérnyomás emelkedéshez vezet, aminek éjszaka egyébként alacsonynak és nyugodtnak kellene lennie.

Természetesen nem kell visszautasítani minden pohárkát, de tavaszi fáradtság idején figyeljünk, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne fogyasszunk alkoholt.

Mozogjunk!

Még mindig nem sikerült teljesen megérteni, hogy miért, de a testedzés miatt könnyebben álomba szenderülünk, több időt töltünk mély alvással és kevesebbszer ébredünk fel este. Ugyanakkor, az intenzív testedzés stimulálja szervezetünket, ami napközben áldás, szóval inkább reggel végezzünk testmozgást, ne pedig este.

Kövessük a 15 perces szabályt!

Ha nem tudsz álomba szenderülni vagy felkelsz és 15 percen belül nem tudsz visszaaludni, akkor szállj ki az ágyból és csinálj valamit, ami segít kitisztítani az elmédet, például olvass, meditálj, köss (de ne tévét nézz vagy internetezz). Amikor újból álmosnak érzed magad, menj és feküdj le. Ha órákon keresztül álmatlanul forgolódsz az ágyban, annak semmi értelme, csak ideges leszel, és még kevésbé tudod magad kipihenni.

Írd le aggodalmaidat!

Egy átlagos nap során rengeteg inger ér minket, melyek stresszként hatnak szervezetünkre. Mielőtt este álomra hajtanánk a fejünket, oldjuk fel magunkban ezeket a mentális problémákat.

Ha nem találunk rájuk egyből megoldást, akkor erőteljesen határoljuk el magunkat a további aggodalmaskodástól, inkább próbáljunk meg pihenni és a reggeli zuhany alatt kigondolni, mitévők legyünk. Azzal, hogy ötleteket gyűjtünk a problémával kapcsolatban, máris nyugodtabbak leszünk és másnap jóval pihentebben ébredünk.

Viszlát, tavaszi fáradtság!

Kapcsolódó cikkeink:

Viszlát, fáradtság! 22 energetizáló tipp – 1. rész
Viszlát, fáradtság! 22 energetizáló tipp – 2. rész