Mindenki szeret szép, tiszta otthonban élni, de jóval kevesebben szeretik a takarítás kapcsán felmerülő munkát. A rendrakás, takarítás eredménye persze mindenkit elégedettséggel tölt el, lakásunkat ilyenkor valóban a sajátunknak érezzük.

 

Bármennyire hasznos és bármennyire a mi érdekeinket szolgálja, a házimunkák közül a takarítás az, amelyet a legtöbbször szoktunk elhalasztani, ilyen-olyan kifogás mögé bújva. A lenti tippek abban segítenek, hogy hétről hétre motivált maradj, és legközelebb ne dönts a takarítás elodázása mellett.

 

Tanácsok:

1. Állíts össze egy listát a reális céljaidról.

Kezd a hetet – vagy fejezd be a hétvégét – azzal, hogy összeírod, az elkövetkező hét napban milyen házimunkát kell elvégezned takarítás kapcsán. Bontsd le őket napra pontosan. Próbálj meg minden napra valami apróságot kitalálni, hogy ne terheld le magad már a hét elején, hogy aztán elmenjen a kedved az egésztől. Például, ahelyett, hogy egy nap alatt akarnád kitakarítani az egész fürdőszobát, bontsd le részekre: először a fürdőkád, majd a mosdókagyló, a wc, végül pedig a tükör- és üvegfelületek.

 

2. Vond be a családtagokat is a takarításba.

takarítás

Már takarítás közben

Semmi sem riasztóbb, mint a tudat, hogy a takarítás egyedül a te feladatod.  Hogy könnyebbé tedd a saját, tisztábbá az egész családod életét, járj körbe a listával a szeretteiden és jelöljétek be, kinek melyik feladatot kell elvégeznie.

 3. Motiváld magad új tisztítószerekkel.

Tudom, nem hangzik valami izgalmasan, pedig ha veszed a fáradtságot, hogy beszerezz néhány új eszközt és tisztítószert, akkor egyrészt leegyszerűsödik a munka, másrészt pedig neked is jobb érzés lesz új felszerelésekkel dolgozni takarítás közben.

 

4. Kelj fel korán és a takarítás legyen az első dolgod reggel.

Nem hajnalban kell a tavaszi nagytakarítást megcsinálni, de ha valami apróságot letudsz a nap elején, akkor sokkal jobb kedvvel fogsz hazamenni, tudván, hogy már nincs sok hátra. Ha nem egész nap azon rágódsz, hogy micsoda kupit hagytál otthon, akkor napközben is nyugodtabb leszel.

 5. Hallgass zenét takarítás közben.

Főleg, ha a többiek nincsenek otthon, rakd be a kedvenc muzsikádat a CD-lejátszóba, vagy használd a webet, hogy zenét találj, és kezdődhet a takarítás. A zene nagyszerűen motiválja az embert és az idő is sokkal gyorsabban telik.

6. Miután végeztél a munkával, törődj magaddal.

Találj ki valami jutalmat, amit akkor kapsz meg, ha végeztél a házimunkával. Elég apróságokkal kedveskedni magadnak: egy csésze tea, egy tábla csoki, egy kis olvasás, egy rövid séta a kutyával. Ne hanyagold el magad, megérdemled a kikapcsolódást a takarítás végeztével.

7. Miután kitakarítottál, szervezz valamilyen összejövetelt otthonra.

Egy másik motiváló eszköz a takarítás eredményes befejezéséhez, ha tudod, hogy a végén átjönnek a barátaid, rokonaid. Ilyenkor az ember azt szeretné, hogy a lakása csillogjon-villogjon és meg is tesz mindent, hogy alaposan kitakarítson.

 

Nos, kedvet kaptál a munkához?

eHow