Rövid, ám jelentőségteljes mondatok

Gyermekként azt gondoltuk, csak tettekkel bánthatunk másokat és bánthatnak meg minket. Nem tartott sokáig rájönnünk, hogy a szavakkal sokkal jobban megsérthetünk másokat, mint gondolnánk. A szavak hatással vannak gondolatainkra, érzelmeinkre, cselekedeteinkre és szellemi állapotunkra. Gyakran a legrövidebb szavak rendelkeznek a legmélyebb jelentéssel.

Gondolj csak bele. Mindegy, hogy álmaid munkáját akarod megszerezni, a barátságodért akarsz tenni valamit, a házasságodat akarod megmenteni vagy az alkalmazottaidat szeretnéd megtartani; meg kell válogatnunk a szavainkat, kicsit sem mindegy, hogy milyen kifejezéseket használunk.

A legegyszerűbb szavakkal legalább annyira bánthatunk, mint gyógyíthatunk, inspirálhatunk és elkedvetleníthetünk, segíthetünk vagy akadályozhatunk.

A lenti lista 17 ilyen példát hoz. Egyszerű szavak nagyszerű jelentéssel.

1. Köszönöm.

Mivel a legtöbben szeretjük, ha elismernek minket, érthető, hogy minden ember lelkének jót tesz, ha megköszönnek neki valamit. Köszönöm, nagyra értékelem, hálás vagyok érte – ezek a szavak a lélek valódi örömforrásai.

2. Fátylat rá!

Mindannyian hibázunk. Akaratlanul is megbánthatjuk barátainkat, gyerekeinket, munkatársainkat és más, körülöttünk élőket. A felejtés szavai a szívet gyógyítják, hiszen a másik fél bűntudata alábbhagy.

3. Szeretlek.

Valószínűleg a világ legnagyszerűbb kifejezése, semmihez nem hasonlítható. A legtisztább, legtermészetesebb ajándék, melyet az emberiség ismer, ez a szeretet. Ami ennél is nagyszerűbb, ha szeretetünket nem csak szavakban, de tettekben is kifejezzük.

4. Tévedtem.

Ezzel az egy szóval őszintén és önzetlenül elismerhetjük tévedésünket. Amikor megbántunk valakit, tudjuk, hogy a múlton már nem változtathatunk, viszont a fájdalom, amit okoztunk még sokáig ott él a másik lelkében. Ezért érdemes beismerni, ha hibáztunk, így könnyebb lesz a másiknak elfelejtenie a dolgot.

5. Gyönyörű vagy.

Amikor kívül vagy belül rossznak, csúnyának érezzük magunkat (mert bizony megesik az ilyesmi), felemelő azt hallani, hogy más szépnek tart minket.

6. Rendben van.

Amikor aggodalmaskodunk, megbántottnak érezzük magunkat, félünk vagy idegesek vagyunk, ezek a szavak segítenek békét teremteni a lelkünkben. Ha sírtad már ki magad egy barátod vállán, akkor tudod, milyen jól esik, ha valaki azt mondja, minden rendbe fog jönni.

7. Értettem.

Természetes emberi mivoltunknál fogva szeretünk másokkal kapcsolatban lenni, és semmi sem lehet frusztrálóbb, mint amikor nem értenek meg minket. Amikor egyedül érezzük magunkat, bűntudatunk van vagy bántottak minket, akkor egy megértő barát mindennél többet ér.

Nem kell, hogy mindenben egyet értsen velünk, de jólesik, ha a másik egyáltalán megérti, átéli a helyzetünket, elfogadja az álláspontunkat.

8. Biztonságban vagy.

Amikor riadtnak és sebezhetőnek érzed magad, ezek a szavak új erővel tölthetnek fel, hiszen a biztonság és védettség érzését keltik benned. A félelem hatással lehet az elménkre, de a biztonság szavai kitűnő ellenszerként hatnak.

9. Csodállak.

Ha van valaki, aki felnéz rád, aki értékes, példamutató személynek tart, akkor csordultig telünk önbizalommal. A csodálat szavai erőt adnak és olyannak látjuk magunkat, aki fontos, és aki hatással lehet másokra.

10. Melletted állok.

Amikor meg kell hoznunk egy nehéz döntést (ami sok esetben nem is a legjobb választás) akkor jól esik, ha valaki mellettünk áll, még ennél a kellemetlen döntésnél is.

Az olyan kijelentések, mint az „ott leszek veled” és „támogatlak” arra sarkallnak minket, hogy tovább menjünk, nem törődve az ítéletekkel és a félelemmel.

11. Képes vagy rá.

Amikor úgy érzed, hogy nem bírod tovább és feladod, az ilyen szavaktól új erőre kaphatsz és teljesen másképp tekinthetsz a helyzetedre. Van abban valami csodálatos, amikor mások hisznek bennünk, ettől mi is elkezdünk bízni önmagunkban.

12. Te vagy az egyetlen.

Ezzel a mondattal azt fejezem ki, hogy téged választottalak, te vagy az egyetlen, a különleges és pótolhatatlan. Boldogító érzéssel tölt el minket a tudat, hogy valakinek igazán különlegesek vagyunk.

13. Ez csak rólad szól.

Az életben általában nem vagyunk egyedül, mégis vannak ilyen kivételes pillanatok. Születésnapokon, diplomaosztókon, esküvőkön minden csak rólunk szól. Jó érzés, hogy vannak önzetlen barátaink, akik hagyják, hogy ez a nap 100 %-ig rólad szóljon.

14. Nagyszerű munka.

Nagyszerű munkát végeztél. Gratulálok. Jól csináltad. Beismerjük vagy sem, a legtöbben imádjuk hallani az elismerés melengető szavait. A dicséret és méltányolás mindannyinkat motivál, így keményebben dolgozunk, melyre egyre büszkébbek leszünk.

15. Hiányzol.

Nem mindig lehetünk azzal, akit szeretünk, úgyhogy sokat jelent a másiknak, amikor a tudtára adjuk, hogy ezt mi magunk is nagyon sajnáljuk. Kifejezzük vele, hogy szeretjük a másik társaságát és már alig várjuk, hogy újra együtt legyünk.

16. Számítasz.

Szeretjük azt érezni, hogy valakinek vagy valaminek fontosak vagyunk. Amikor tehát azt halljuk, hogy számítunk egy másik embernek, főleg ha éppen rossz kedvünk van, az különösen jól esik.

17. Sajnálom.

Amikor a szívünk fájdalomtól szenved, egy szimpla bocsánatkérés óriási gyógyító erővel bír. Sajnálom, kérlek, felejtsük el, bocsáss meg nekem – ezek a kijelentések helyrehozhatják a helyzetet és sokkal kevésbé érzi magát rosszul a sértett fél.

Remélem, hogy élvezted ezt a kis összeállítást. A napod hátralevő részében próbálj meg odafigyelni, hogy ebből a 17 mondatból hányat használsz te magad. Egy valamit viszont mindenképp jegyezz meg: az emberek nem tudják, hogy mit érzel, amíg nem mondod el nekik. Ne akard, hogy helyetted találják ki az érzéseidet.

Dumb Little Man

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."