Rakj rendet az életedben!

Kérlek, vedd alaposan szemügyre a gardróbodat, a fiókjaidat vagy a naptáradat! Mit tapasztalsz? Értékes helyeket látsz, melyeket jól szervezetten tartasz, vagy inkább összevisszaság uralkodik bennük? Ha a válasz a második, akkor neked is szükséged van rá, hogy egyszerűsíts az életeden.

Sok ember számára a felhalmozott dolgok nagy része fölösleges, használaton kívül van, épp javításra vár vagy tényleg csak a helyet foglalja. Egyszerűen nincs szükségünk minden tárgyat megtartani. Ezek a haszontalan dolgok csak az idődet és a pénzedet rabolják, hiszen nap, mint nap foglalkoznod kell velük.

Ha egyszerűsíted otthonodat és a téged körülvevő tárgyakat, időt és pénzt spórolhatsz, és sokkal nyugodtabb leszel.
Életünk rengeteg területén elkélne egy-egy alapos nagytakarítás, mi a legfontosabbakkal foglalkozunk:

1. Rakj rendet a gardróbban/ruhásszekrényben!

Egy átlagember felhalmozott ruháinak mindössze 20%-át hordja rendszeresen.

Egy rendszerezett gardrób megkönnyebbülést hozhat életünkbe, hiszen reggelente kevesebb lehetőség közül választhatunk, így kevesebbet fogunk aggodalmaskodni a megjelenésünk miatt.

Amikor selejtezel, mindenképp azokat az örök darabokat hagyd meg, melyeket jól tudsz kombinálni.

Azoktól a ruháktól viszont mindenképp érdemes megválnod, melyek 6 hónapnál régebb óta várnak rá, hogy átalakíttasd őket, vagy több mint 1 éve nem hordod őket.

A szortírozás által felszabadult térben sokkal átláthatóbbak lesznek a megmaradt ruhadarabjaid.

2. Rakj rendet a garázsban!

Az évszakok változásának megfelelően kerül használatba a hólapát és a jégkaparó, a grillsütő és a fűnyíró. Ha megoldható, plafonba szerelt kampókkal nagyon jól rendszerezheted az ilyen idényjellegű tárgyakat.

Ha több kerti szerszámod, sporteszközöd, autós felszerelésed van, válaszd ki belőlük a legjobb állapotban lévőt, a többitől pedig szabadulj meg!

Ha vannak dobozok a garázsban, melyeket több mint 1-2 éve nem nyitottál fel, akkor érdemes megfontolnod, hogy kidobd őket. Ha ennyi idő alatt nem vetted a kezedbe azokat a tárgyakat, biztos, hogy nem lesz rá szükséged a jövőben sem.

3. Rakd rendbe a gyerekek játékait!

Néhány játék, például az építőkocka, nélkülözhetetlen egy gyermek játékszekrényében, s ezeket minden további nélkül tartsd meg! A klasszikus játékokat addig őrizd meg, amíg a gyerek rendszeresen játszik vele.

Azokat a társasjátékokat, kirakókat, melyekből hiányzik egy-két darab, nyugodtan dobd ki! Ugyanígy megszabadulhatsz a porfogóként funkcionáló plüssöktől, vagy azoktól az ajándékba kapott daraboktól, melyekkel soha nem játszik a gyerek, s nem is igazán érdeklődik iránta.

Több mint valószínű, hogy a gyermeked soha nem fogja hiányolni a felsorolt játékokat, a szobája viszont annál nagyobb rend lesz.

4. Rakj rendet a konyhában!

Először is nézd át a szekrényeket, és azokat a tányérokat valamint evőeszközöket, melyeket csak nagyon ritkán használsz, nyugodtan dobd ki! Csak akkora étkészletre van szükséged, melyet a családod létszáma indokol, s persze a vendégekről se feledkezz meg!

Viszont határozottan felesleges három 24 db-os tányérkészletnek pihennie a szekrényben. A főzéshez használatos tálakat, felszereléseket is válogasd át!

Miközben a konyhát takarítod, nézz be a mosogatószekrény alá is, gondolom, rengeteg felesleges tisztítószer pihen nálatok is. Ha van spájz a házadban, akkor azt se hagyd ki, hiszen ide aztán minden bekerül. Nézd át az élelmiszereket, s az esetlegesen romlott árukat mielőbb dobd ki!

5. Rakj rendet pénzügyeidben!

Ha több hitelkártyád/bankkártyád is van, könnyű felhalmozni egy kis adósságot vagy elfelejtkezni egy-egy fizetési határidőről.

Ha vannak hiteleid, vezesd őket egy számlára vagy kártyára. Sőt ennél is hasznosabb, ha megszabadulsz a hiteleidtől.

Ha házas vagy és külön számlátok van a kedveseddel, vezesd őket egy számlára!

Természetesen a biztosítások, szolgáltatói díjak fizetése kötelező, viszont ha egy számláról intézel mindent, sokkal egyszerűbb dolgod lesz.

6. Rakj rendet mindennapjaidban!

Ne vállalj magadra túl sok feladatot! Először gondold át, s csak körültekintően csatlakozz egy új csoporthoz vagy iratkozz be egy új tanfolyamra. Limitáld társadalmi kötelezettségeidet, így azok mindegyikére kellő figyelmet tudsz fordítani.

Családod életét is egyszerűsítheted. Ha például fogorvoshoz akartok menni, inkább egyszerre legyen túl rajta az egész család, minthogy ötször kelljen visszamenni. Ha a gyermekeid valamilyen iskola utáni foglalkozáson vesznek részt, fogj össze más szülőkkel és beszéljétek meg, hogy felváltva hordjátok el a srácokat az edzésekre, szakkörökre.

A felsorolt módszerekkel hihetetlenül sokat egyszerűsíthetünk életünkön.

Ha nem bonyolítod túl az életed, időt és pénzt spórolsz. Kevesebb időt fogsz elpazarolni döntéseid meghozatalára, s a felesleges költségeidet száműzve pénzt is megtakaríthatsz.

Ha belevágsz, nem telik bele sok idő és más előnyöket is felfedezni vélsz majd: kevesebb stressz fog érni, elégedettebb leszel és több szabadidőd lesz.

Forrás: www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."