Hatékony időgazdálkodás: a Pomodoro technika

Ha sokat foglalkozol az önfejlesztés témakörével, lehet, hogy már hallottál a Pomodoro technikáról. Az 1980-as években Francesco Cirillo találta ki a módszert, mely mai napig az egyik legnépszerűbb időgazdálkodási technika. Viszont bármennyire is briliáns, nem mindenkinél válik be a gyakorlatban, vannak, akik rajonganak érte, mások kritikusan fogadják az eredményeket.

Hogy neked beválik-e a Pomodoro technika? Ez a személyiségedtől függ. Ha érdeklődsz a módszer iránt, ebből a cikkből megtudhatod a legalapvetőbb információkat, s eldöntheted, hogy megéri-e kipróbálnod a technikát.

Mi az a Pomodoro technika?

A Pomodoro technika egy olyan időgazdálkodási filozófia, melynek használója teljes figyelemmel és szellemi frissességgel végzi aktuális teendőit, így gyorsabban és kevésbé megterhelve végezheti el a rá bízott feladatokat.

A folyamat egyszerű. Vegyük egy átlagos napodat! Minden, aznap rád váró feladatot le kell bontanod rövid időintervallumokra, s közöttük periodikus szüneteket kell tartanod. 25 perc munka, 5 perc pihenés.
Minden 25 perces munkaszakaszt pomodorónak hívunk, az olasz paradicsom szó után. Francesco Cirillo ugyanis egy konyhai stoppert használt, hogy ne lépje túl a 25 percet, innen a technika elnevezése.
Miután négy pomodoróval végeztél (100 perc munka 15 percnyi szünettel), tartanod kell egy hosszabb, 15-20 perces szünetet.

Minden alkalommal, amikor végeztél egy pomodoróval, írj egy X-et a naptáradba arra a napra. Érdemes feljegyezni azt is, hogy egy 25 perces szakasz alatt hányszor éreztél késztetést arra, hogy mással foglalkozz vagy valamit elhalassz. Ez a szám idővel csökkenni fog.

Hogyan segít mindez rajtam?

A gyakori szünetek frissen és koncentráltan tartják az elmét. A hivatalos Pomodoro honlap szerint nagyon egyszerű a technika elsajátítása, az eredmény pedig rövid időn belül érezhető: „Egy-két nap után valószínűleg észre fogod venni, hogy mennyire másképp dolgozol vagy tanulsz. A technika mesterévé 7-20 nap folyamatos gyakorlás után válhatunk.”

Ha egy átlagos napodon több, egymástól eltérő feladatot kell elvégezned, akkor a Pomodoro technika segíthet, hogy gyorsabban végezz, hiszen egy előre meghatározott időbeosztás szerint működsz, nem kalandozol el. Az órára pillantva tudod, hogy mindjárt lejár a 25 perc, és belehúzol, hogy biztosan végezz a feladattal. Ha két-három pomodoróra osztasz egy feladatot, akkor nem leszel frusztrált, tudod, hogy ennyi időd van a befejezésre. Az elfoglaltságaid folyamatos beosztása miatt sokkal felelősebbnek érzed magad a rád háruló feladatokért és minimalizálod a halogatással töltött időt. Tisztelni fogod a „paradicsomot” és sokkal jobban kezeled majd az ügyeidet.

Ki szereti ezt a technikát?

Steven Sande, a nem hivatalos Apple blog szerzője valódi rajongója a rendszernek. Mielőtt elkezdte volna használni a technikát, ezt mondta: „Néha fogalmam sem volt, hogyan rendszerezhetném egy napomat, egyszerűen azért, mert ide-oda ugráltam a feladataim között és soha nem végeztem egyikkel sem.”

A Pomodoro technika másik támogatója Sue Shellenbarger, a Wall Street Journal munkatársa. Shellenbarger több hasonló módszer mellett ezt is kipróbálta, hogy rendbe hozza időbeosztását. Így foglalta össze tapasztalatait: „most már nem aggódom az időbeosztásom miatt és sokkal hatékonyabban tudok dolgozni; felfrissülök a szünetek alatt és például egy cikk korrektúrázása fele annyi időt vesz igénybe, mint azelőtt”.

…és kik ellenzik?

A Pomodoro rajongóinak egyre növekvő száma ellenére a rendszernek természetesen kritikusai is vannak. Colin T. Miller, a Yahoo! munkatársa és blog írója kipróbálta a módszert és volt egy-két problémája.

„A Pomodoro egy mindent vagy semmit technika” – mondja. „Vagy egyhuzamban 25 percet dolgozol és lejegyzel egy X-et vagy nem tudtad megcsinálni a pomodorót és elbuktál. Lehet, hogy az ikszelés a teljesítményed mérhető jele, de idővel elkezded magad rosszul érezni, ha egy 25 perc alatt nem végeztél valamivel.
Vagy ott vannak a meetingek. Mondjuk, hogy 4:30-ra tervezek egy értekezletet. Már 4:10 van, tehát 20 percem van a találkozó kezdetéig. Ez idő alatt már nem kezdek bele egy újabb pomodoróba, mert tudom, hogy nem lenne elég időm (25 percem), hogy végezzek vele.”

Mario Fusco egyenesen nevetségesnek találja a módszert.

„Tényleg nem vagyunk képesek odafigyelni stopper nélkül?… Láttál már olyan mérnököt, aki órát használt a munkájához, hogy koncentrált maradhasson? Szerintem így van ez minden felelősségteljes szakmánál: amin komolyan dolgozol, arra odafigyelsz. Szóval vidd vissza a konyhába azt a stoppert és próbálj meg profin és hatékonyan dolgozni.”

A konklúzió

A Pomodoro technika egyik legnagyobb előnye a szabadság.
Előre szólok, hogy nehéz lesz paradicsom kinézetű órát beszerezni, de egyébként bármi megteszi: egy időzítő a telefonon vagy számítógépen. Ha pedig kipróbálod a módszert és nem tetszik, semmit nem veszítettél.

A folyamat nem mindenkinél válik be egyformán és nem minden típusú munkához használható. Ha viszont jól felépített rendszerre van szükséged a napi feladataidhoz, akkor a Pomodoro módszer segíthet.

Lifehack

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."