(Nem) a ruha teszi az embert?

Aki a 21. században akar jól öltözött lenni, annak nincs nehéz dolga, gondolhatnánk. Megannyi üzlet áll rendelkezésre, a kínálat óriási, vannak olcsó és drága, elegáns és lezser, márkás és filléres ruhák. Rajtunk áll, hogy mit választunk, magunk jelöljük ki a stílust, amit képviselni szeretnénk.

 Ezzel szemben kész őrület, amikor bemegyünk egy boltba, s csak ott akkora a kínálat, hogy jóformán át sem látjuk, de akkor még nem voltunk a szomszéd üzletben meg abban a jó butikban nem messze innen. Ez olcsó, az szép, a másik helyen meg méregdrága cuccokat árulnak. Mégis hogyan döntsük el, hogy mit vegyünk meg? Igen, ez a fajta túlkínálat a ma vásárlójának már-már zavaró lehet.

Hogyan legyek jól öltözött?

A jól öltözöttség soha nem attól függ, hogy milyen márkájú ruhákat választunk, inkább attól, hogy a testalkatunknak megfelelő színt, méretet és fazont választjuk-e. Ha igen, kellemes benyomást fogunk tenni egy olcsó darabban éppúgy, mint egy méregdrága ruhában.

– Méret:

Bár óriási választékkal rendelkeznek a boltok, mégis, annyira eltérő alkatunk van, hogy a méretek sem passzolnak mindig. Javasolhatnám, hogy csak olyan darabokat vegyünk meg, amik tökéletesen illenek ránk, de saját tapasztalatból tudom, hogy ez nem mindig egyszerű.

Ha tehát beleszeretünk egy ruhába, ám nem a legtökéletesebb a méret, akkor ne féljünk elvinni egy szabóhoz, aki tökéletesen ránk igazítja. Ha úgy gondoljuk, annyira jó a ruha, hogy megéri a plusz költséget, akkor ez egy abszolút járható út.

– Fazon:

Bizonyos fazonok egyes alkatokon jól állnak, másokon inkább az ellenkező hatást váltják ki. Alapszabály például, hogy az alacsonyabbak szoknyából válasszanak rövidebb fazont, ezzel optikailag magasítva magukat. A vízszintes csíkozás szélesít, a függőleges csíkozás nyújt az alakon.

A színes ruhák általában barnább bőrön mutatnak jól, az egyszínűek a fehér típusnak is jól állnak. A ma divatos, skinny nadrágok inkább a vékony testalkatúaknak állnak jól, persze egy hosszabb tunikával kompenzálhatunk széles csípőnkön, vastag combjainkon.

– Szín:

Javaslatom szerint ne az aktuális trendeket kövessük, hanem kísérletezzük ki, hogy nekünk mi áll jól. Általánosságban elmondható, hogy a sötét színek keskenyítenek az alakon, míg a világosak szélesítenek. Törekedjünk a bőrünkkel, hajszínünkkel harmonizáló ruhák viseletére.

A stílus annyi, mint tudni, hogy ki vagy, hogy mit akarsz mondani és fütyülni minden másra.” – Gore Vidal

– Alapdarabok:

Jól tesszük, ha vásárolunk néhány drágább, minőségi alapdarabot, s ezeket már bátran kombinálhatjuk olcsóbb ruhákkal. Például ha veszünk egy csinos farmert, azt később szinte bármilyen felsővel felvehetjük.

Ugyanilyen alapdarab egy jó szabású kabát, egy – számunkra megfelelő magasságú – fekete magas sarkú cipő és egy elegáns vonalvezetésű táska. Ha ezek az alapdarabok megvannak, csak egy kis fantázia kell, hogy feldobjuk őket.

– Kiegészítők:

Ide soroljuk az ékszereket, bizsukat, táskákat, sálakat, cipőket. Ha az előbb említett módon felveszünk egy jó nadrágot egy szép táskával, akkor a felsőnk, a fülbevalónk vagy a sálunk már nem is biztos, hogy akkora figyelmet fog kapni, hiszen mindenki a nagyszerűen szabott farmerünkre fog odafigyelni.

Hogyan vásároljunk olcsón?

Igen, ha bemegyünk egy plázába, akkor találkozni fogunk jó néhány olyan darabbal, aminek az árából egy család egy-két hónapig elélne. Ezekkel általában nem érdemes foglalkozni. Akkora ugyanis a túlkínálat, a boltok olyan versenyben vannak egymással, hogy kénytelenek akciókat, leértékeléseket csinálni.

A nagyobb üzletek idényenként kapják az árukészletüket, s tudják, ha nem szabadulnak meg az adott időszak darabjaitól, akkor azt jövőre már senki nem fogja megvenni. Az okos vásárló mindezt természetesen kihasználja.

– Minőség, nem mennyiség!

Ne vásárolj össze mindent, ami épp aznap megtetszik, inkább gondold át, mi az, amire tényleg szükséged van. Ha az például egy fent említett alapdarab, akkor inkább szánj rá többet, ahelyett, hogy megvennél három olyan felsőt, amit később fel sem fogsz venni, mert otthon már nem is tetszik, s csak egy lesz a sok közül. Inkább legyen szerény ruhatárad, minőségi darabokkal, mint egy vagon, stílust nélkülöző ruha.

– Csak azt vedd meg, ami tényleg tetszik!

Saját tapasztalat, hogy ami már a boltban kivetnivalót hagy maga után, legyen az a legapróbb részlet, azt biztosan nem fogod hordani. Csak azért ne vedd meg ezeket, mert olcsók. Elvégre, azért vásárolnánk ruhákat, hogy hordjuk is, nem csak azért, hogy ott díszelegjenek a gardróbban.

– Akciós ruha:

Minden praktikus vásárló tudja, hogy akkor kell nagybevásárlást csapni, amikor leárazások vannak. Egy idő után rá fogsz érezni a ruhák valódi értékére. Tudni fogod, hogy az a 7 ezer forintos felső túlzás, s láss csodát, egy hónap múlva már csak 3 ezer. A friss áru mindig jóval drágább, sok esetben indokolatlanul.

Ezt tudják a boltok is, csak hát próbálkoznak. Na és? Neked az a dolgod, hogy megtanulj racionálisan vásárolni.

– Turkáló:

Rengeteg, külföldről érkező márkás darabot szerezhetünk be fillérekért a turkálókban. Ezek a ruhák, táskák sokszor teljesen újak, még soha nem voltak senkin. Érdemes körülnézni, aki már járt turiban az tudja, hogy a legeredetibb darabokat onnan lehet beszerezni. Ne szégyelld, menj be nyugodtan és nézz körül!

– Átalakítás:

Nőkre, férfiakra ma már egyaránt jellemző a fogyókúra. Feljön két kiló, lemegy három, s ha mi is azok közé tartozunk, akik nem tudják tartósan megtartani a súlyukat, akkor érdemes felfogadnunk egy jó szabót. Ha például fogyunk pár kilót, s a kedvenc nadrágunk lóg rajtunk, akkor vigyük el a varróhoz, varrónőhöz, ő majd ránk szabja. Felesleges lenne minden leadott kiló után új ruhatárat vásárolni.

– Extra tipp:

Általában a ruhaneműkre és lábbelikre is van garancia, épp ezért mindig őrizzük meg a blokkot, hogy ha bármilyen problémánk merülne fel, vissza tudjuk vinni az árut. Nem mindegy, hogy az új, tízezres csizmánkat ki tudjuk-e cseréltetni, mert levált a talpa, vagy sem. Éljünk a garancia adta lehetőségekkel!

ABK

Kép: Cassandra Rhodin

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."