Mitévő légy, ha teljesen elbizonytalanodtál?

Amikor valaki elhatározza, hogy megpróbál tenni valamit magánéletéért, karrierjéért vagy pénzügyeiért, rendszerint egy csomó zavaros koncepcióval, egyenlettel találja szembe magát, s akkor még nem vettük számításba az ismerősöket és szakembereket, akik nemegyszer ellentétes tanácsaikkal próbálják megmutatni a helyes irányt. Ez a rengeteg információ aztán vegyülni kezd a jövőről alkotott homályos elképzelésekkel, kételyekkel, te pedig ott állsz és fogalmad sincs, hogy mit kellene tenned.

Tudod, hogy mit csináltam régebben, amikor túlterhelt és bizonytalan voltam? Semmit! Határozatlan és frusztrált maradtam, majd feladtam.

Hosszú idő telt el semmittevéssel, mire meguntam a tehetetlenséget és rájöttem, mindegy mit, de csinálnom kell a dolgom. Lehet, hogy hibákat is vétettem, mégis tettem az életemért és karrierem sikerességéért. Ezért szoktam magamban azt mondogatni, hogy minél bizonytalanabb egy helyzet, én annál magabiztosabb vagyok saját képességeimben és tudom, hogy van megoldás.
Lehet szó befektetésről, karrierről vagy más, fontos kérdésről, íme, néhány alapszabály, amiket azért gyűjtöttem össze, hogy úrrá lehess a legbizonytalanabb élethelyzeteken:

– Válassz ki egy irányt és aszerint cselekedj!

Lehet, hogy azért vagy bizonytalan, mert túl sok a választási lehetőséged. Általában teljesen mindegy, hogy melyiket választod, a lényeg, hogy cselekedj!

Ne pazarold arra az idődet, hogy a legjobb megoldást keresed, egyszerűen jelölj ki egy jónak látszó utat és cselekedj annak megfelelően. Ekkor tegyél félre minden mást és csak erre koncentrálj.

– Kérdezd meg magadtól, hogy mindez miért fontos Neked!


Könnyű feladni egy olyan dolgot, ami nem neked, hanem másnak fontos. Kérdezd meg magadtól, hogy te miért érzed lényegesnek a rád váró feladatot?

Ha számodra nem túl nagy horderejű a dolog, akkor nyugodtan hagyd abba és fogj bele valami másba. Sokkal több és jobb energiát fektethetsz olyan célokba, amik valóban fontosak számodra.

– Fogadd el, hogy soha nem kapod meg az összes választ, amire szükséged lenne!

Azok a sikeres emberek, akik a környezetedben élnek, nem azért járnak ott ahol, mert minden kérdésre tudták a választ. Megtanulták elfogadni, hogy sokszor úgy kell döntéseket hozniuk, hogy nem áll rendelkezésükre minden információ.

Soha nem lehetsz teljesen biztos a dologban. Állíts fel magadnak egy határidőt, amikorra meg kell hoznod a döntést és próbálj meg a tőled telhető legjobb módon cselekedni.

– Apránként haladj!

Garantáltan őrületbe kergeted magad, ha elhatározod, hogy neked mindent egyszerre kell eldöntened. Tegyél csak apró lépteket abba az irányba, amit helyesnek érzel, s hamarosan azt fogod észrevenni, hogy egyre közelebb vagy a célodhoz.

Ha szeretnél a nyugdíjas éveidre gyűjtögetni, akkor válassz egy bankot és nyisd meg azt a takarékossági számlát! Miután ezzel megvagy, elkezdhetsz rajta gondolkozni, hogy miként tudnál egyre több pénzt gyűjteni.

– Légy rugalmas!

Találd ki, hogy milyen konkrét lépéseket fogsz tenni, de ne légy rugalmatlan! Ha elhatároztad magad, hogy mindenáron ragaszkodsz az eredeti tervhez, akkor nagyobb bajban leszel, mint gondolnád.

Ezért inkább csak körvonalasan vázold, hogy mit szeretnél tenni, s ha szükséges, változtass rajta. Emlékezz rá, ez csak tervezet, nem pedig szabályzat!

Ha a dolgok rossz irányt vesznek, a te dolgod, hogy új direkciót adj nekik. Nyugodtan változtass és próbálkozz újra!

– Kérj segítséget!

Ez nagyon fontos. Régebben úgy gondoltam, hogy az emberek túl elfoglaltak ahhoz, hogy érdemben tudjanak segíteni nekem, de tapasztalataim szerint a helyzet ennél sokkal jobb. Ne gondolkozz sokat, írd meg azt az e-mailt vagy intézd el azt a hívást!

Lehet, hogy meg fog lepni az eredmény. Idén februárban új karrierbe kezdtem, és végre otthagyhattam az előző munkahelyemet. Ahhoz azonban, hogy ezt meglépjem, szükségem volt pár nagyon elfoglalt ember tanácsára.

– Ne legyen B terv!

Ha igazán fontos célt találtál magadnak, akkor dobd el a vésztervedet! Természetesen egy-két apró változtatás bármikor közbejöhet, viszont ha komoly a terv, számításba se vedd a kudarc lehetőségét! A B terv egyébként is mindig könnyebb, mint az A terv, ami azt jelenti, hogy az emberek általában akkor váltanak a B tervre, ha az A tervet túl nehéznek találják. Vannak dolgok, amik fontosabbak annál, minthogy egy szimpla B tervvel elintézzük.

A fontos döntéseket persze nem egyszerű meghozni. Ha jól döntöttél, akkor is sok idő, mire ennek a tudatában leszel. Az ember sokszor azt is megkérdezi magától, hogy tényleg a magának való szakmát választotta-e?

Nem érdekes, hogy igen vagy nem a válasz erre a kérdésre. A lehetőség ugyanis mindig nyitva áll előttünk, hogy változtassunk az életünkön, ha a dolgok rossz irányt vesznek. Hosszú távon az apró ballépések szinte semmit nem jelentenek. A lényeg, hogy ne veszítsük el lelkesedésünket és folyamatosan cselekedjünk.

www.getrichslowly.org

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."