Mit csomagoljak a bőröndömbe? Praktikus tanácsok a hosszú út előtt.

Több dolog miatt támadhat kedved az utazáshoz; lehet, hogy egy új városba vagy országba költözöl, lehet, hogy a családodat látogatod meg vagy egyszerűen eleged van a mindennapok egyhangúságából és kirándulni támadt kedved.

Egy dolog azonban mindenkinek feladja a leckét, legyen bármilyen gyakorlott utazó. Ez pedig a csomagolás. Óriási és nehéz csomagunkat nem csak összepakolni, hordozni is legalább annyira utáljuk, főleg ha zsúfolt terekről, reptérről, tömegközlekedésről van szó. Ezért lenne fontos, hogy csak a legszükségesebb holmikat rakjuk el, ám ez közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Aki egyszer megtanult jól becsomagolni, fele akkora stressz fogja érni egy-egy utazás alatt.

Tanácsok:

1. Gondold át, hogy előreláthatólag milyen időjárás fogad majd a célállomásodon. Írd össze, hogy milyen és hány fajta ruhaneműre lesz szükséged. Azt is gondold át, hogy az utazás során mit fogsz csinálni: fürdőzöl, hegyet mászol, síelsz, városi sétákra indulsz, vacsorázni vagy színházba mész. Ha üzleti út miatt utazol egy másik városba, akkor legalább két kosztüm vagy öltöny legyen eltéve, ha eleredne az eső. Ha enyhe időjárási körülményekre számítasz, elég lesz könnyen csomagolnod.

2. Terítsd ki a ruhákat az ágyadra. Kezdd a legnehezebbekkel: kabátok, dzsekik, zakók… Folytasd egészen az alsóneműkig, amíg minden elcsomagolásra váró ruhanemű ott nem fekszik előtted az ágyadon.

3. Nézd át őket típusonként. Gondold át, hogy hány napra mész és mi az, amire tényleg szükséged lesz. Igen, ilyenkor kell kiszűrni a felesleges holmikat. Különösen figyelj azokra, melyekből többet is elraktál, viszont nem vagy benne biztos, hogy fel fogod-e venni. Például feleslegesnek tekinthető, ha két V-nyakú pulcsit is elteszel, csak azért, mert szereted, ha van választási lehetőséged. Válaszd ki a kedvencedet és csak azt rakd el.

4. Tervezd meg nagyjából, hogy melyik nap mit szeretnél felvenni. Vedd számításba, hogy lesznek napok, amikor át kell öltöznöd a városnézéshez vagy az esti vacsorához, bulihoz. Ennek a tervezetnek megfelelően akaszd vissza a szekrénybe a feleslegesen odapakolt holmikat, ezekre biztosan nem lesz szükséged.

5. Kezdd a bőrönddel a pakolást. Hajtogasd össze a kabátokat és tedd őket a bőrönd aljára. A nagyobb, nehezen hajtogatható dzsekik kerüljenek legalulra, ilyen a síoverál vagy a snowboard dzseki. Ugyanide elteheted a törölközőket is.

6. Erre kerülnek a nadrágok. Itt is a nehéz, termetes darabok kerüljenek legalulra, így azok nem nyomják össze a többi ruhaneműt és nem lesznek olyan gyűröttek.

7. Ezt kövessék a pulóverek, a hosszú- és rövid ujjú pólók.

8. Utána hajtogassuk össze az atlétákat, ujjatlan topokat. Ezeket hajtsuk olyan kicsire, amennyire csak lehetséges (vízszintesen legalább kétszer meghajthatók). Tegyük őket a legeldugottabb, legkihasználatlanabb helyekre: a bőrönd oldalára, két összehajtott ruha közé vagy a bőrönd hálós részébe.

9. Ezután következnek a cipők, szandálok, papucsok, melyeket csomagolás előtt érdemes egy szatyorba tenni. Tegyük őket a ruhák tetejére. Hölgyeim, itt különösen figyeljenek rá oda, hogy ne essenek túlzásokba.

10. Most jöhetnek a fehérneműk, fürdőruhák. Bárhová tehetjük őket, ahová férnek, hiszen nem számít, ha összegyűrődnek. Néhányan szeretik a kézipoggyászba csomagolni a fehérneműket, arra az esetre, ha elveszne a bőröndjük. Nem rossz módszer.

11. Végül egy neszesszerbe készítsük össze a pipere holmikat, ez kerül legfelülre. Ide jöhet a tusfürdő, sampon, fogkefe, fogkrém, fogselyem, dezodor, parfüm, fésű, hajszárító, smink, stb. Amiből csak tudsz, érdemes mini kiszerelést vásárolni, a legtöbb drogériában már igen nagy választék áll a rendelkezésünkre.

eHow

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."