A Lost-ot már egy ideje nem vetítik, de a lehetőség, hogy egy lakatlan szigeten ragadhatunk, a legtöbb ember képzeletében még mindig fenyegetőnek tűnik. Ha a búbánatos repülőgéped egy napsütötte korallzátonyra vetődik a Csendes-óceán közepén, életben maradnál vagy meghalnál? Ki az, akit magad mellett szeretnél tudni akkor? Milyen tárgyak, eszközök lennének a leghasznosabbak?

Mint karrier és munkahelyi író, a gondolataim természetesen arrafelé kóborolnak, hogy mit lehetne ajánlani képességek és tulajdonságok terén, amik segítenék a túlélést, és a csoport társadalomépítő erőfeszítéseit. Mivel egy lakatlan szigeten lenni valamilyen szinten hasonló, mint az élet egy modern irodában, vizsgáljuk meg, mik azok a tulajdonságok, amelyek sikeressé tehetnek egy embert, és miért?

 

Alkalmazkodóképesség

Egy lakatlan szigeten a körülmények egyik pillanatról a másikra megváltozhatnak. Akár menedékre van szükséged egy felhőszakadás lezúdultakor, akár elsősegélyre, mert megvágtad a lábad, képesnek kell lenned megbirkózni a feladattal, és megtenni a szükséges lépéseket a legfontosabb válság megoldásához. Tudnod kell a puszta földön aludni, és nyers halat enni. A gyorsan fejlődő üzleti világban is hasonló az élet, csak nem ennyire drámai módon

 

A beilleszkedés képessége

Valószínűleg nem választhatod meg a társaidat a lakatlan szigeten, de megpróbálsz mindent megtenni, hogy beilleszkedj a csoportba, és te legyél az egyik legkedveltebb hajótörött. Fontos, hogy megfelelően viszonyulj a szigeten éppen kialakuló civilizációhoz, és támogasd, ahelyett, hogy akadályoznád. Hasonlóan ehhez, a mai cégeknél azok, akik képesek hatékonyan beilleszkedni a már kialakult vállalati kultúrába, sokkal sikeresebbek, mint akik nem.

 

A pozitív hozzáállás

Miközben ott rekedtél, elkerülhetetlenül szembe fogsz találkozni kellemetlen helyzetekkel, de a panaszkodás nem vezet sehova. Egy optimista, öntudatos hozzáállás segít a csoportnak, hogy a helyes úton maradjon, és a megfelelő lelki állapotban ellen tudjon állni a külső feszültségforrásoknak. Bónuszként jobban fogod tőle érezni magad, és mindenki más is a környezetedben. Az üzleti világban hasonlóan, a negatív hozzáállás tönkreteszi a karrieredet, még akkor is, ha okos vagy és jó a szakmádban. Egy mosoly mindig sokat segít, hogy könnyebben menjen az együttműködés.

 

Összpontosíts a lényegre

A részletek, mint például hogy mennyi gyújtóst kell még gyűjteni, vagy mit tegyetek a gép törmelékeivel fontosak, de nem szabad háttérbe szorítaniuk a csoport fő céljait, azaz enni, inni, elkerülni az elemek csapásait. A hajótöröttek – és az alkalmazottak – akik az igazán fontos dolgokra koncentrálnak, és arra, hogy elsajátítsák azokat a készségeket, amik segítségével elérhetik a céljaikat, végül révbe érnek.

 

Vezetés

A hatékony vezető, aki kiemelkedik a hajótöröttek közül, nemcsak beugrik, és megragadja a hatalmat minden előzmény és hitelesség nélkül. Helyette inkább először arra törekszik, hogy tartalmas kapcsolatokat építsen ki, és javaslatokat tesz, hogyan erősítsék és használják ki minden ember képességeit úgy, hogy az a leginkább gyümölcsöző legyen az egész csoportra nézve. Az üzleti világban a nagyszerű vezetők szintén elfelejtik az erős kötődéseket, és a csoport kollektív bölcsességére építenek.

Milyen egyéb tulajdonságokat tudnátok mondani, amelyek segíthetnek a valódi vagy képletes dzsungelben?

forrás: lifehack.org

There are currently no comments.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.