A külföldi munkavállalás egyik sarkalatos pontja, hogy a kiszemelt ország, amit szeretnénk feldobni jelenlétünkkel, bizony nem üres. Fel kell készülnünk, hogy jártunkban-keltünkben bele fogunk futni helyi bennszülöttekbe. Ők a külföldiek. Nekik meg mi vagyunk a külföldiek. Ebben a cikkben azonban nem arról fogunk beszélni, hogyan ismerjük meg az idegen kultúrákat és barátkozzunk meg az idegen ország lakóival. Itt most inkább az erre való felkészülésről fogunk beszélni.

Avagy hogyan tréningeljük magunkat a külföldi munkára, külföldiekkel

Bizony mielőtt nekivágnánk a nagy útnak, érdemes körülnézni a környezetünkben, nincs-e valaki, aki pont visszafelé tette meg ezt a nagy utat, és választotta hazánkat az idegen országnak, és néz ránk “bennszülöttekre” furcsa tekintettel. Merthogy valaki, aki a hazájának mondhatja az általunk kiszemelt országot igen nagy hasznunkra lehet és ez fordítottan is valószínűleg igaz.

Teszem azt egy angliai költözés előtt, egy angollal folytatott beszélgetés egy kávé/sör/bor/üditő (megfelelő aláhúzandó) mellett, igen hasznosnak bizonyulhat. (Angoloknál érdemes az adott régióból választani, mert bizony ott néhányszáz kilométer távolság is érdekes különbségeket szül).

Mit érdemes tudni külföldről?

  • kérdezhetünk az utazásról: mivel, hogyan, mire vigyázzunk, melyik társasággal olcsóbb, hol szálljunk le, stb. Londonnak számtalan reptere van, van Oyster card, van havi bérlet, lehet hogy van valami eldugott légitársaság, amiről eddig nem tudtunk és fele annyiért repül, mint amiről azt hittük, hogy olcsó. Lehet, hogy a reptéren érdemes figyelni, melyik taxit válasszuk, vagy esetleg van egy földalatti vonat, ami negyedáron bevisz a városba mint bármi más. Ezek csak példák, amiket mint lehetőséget soroltam fel, viszont mindegyik igaz Európa egyes városaiban.
  • kérdezhetünk a lakhatásról: kitől béreljünk, hol keressünk, milyen területen, mire kell vigyázni, ügynökség – privát, esetleg önkormányzati lehetőségek, milyen árviszonyok vannak, mennyit érdemes kifizetni és miért.
  • szokásokról: mit szabad és mit nem, mit illik és mit nem. Esernyőt csak akkor nyissatok ki egy angol lakásában, ha szúrós tekintetekre vágytok, kínaiakat ne kergessetek a reggeli kézfogással. Ilyen és hasonló mókás sztorikat kerülhettek el, érthettek meg egy helyivel folytatott beszélgetés során.
  • munkakeresés: merre érdemes keresni, hogyan, ügynökségek, munkaügyi központok, esetleg ismerősök által. Lehet, hogy sikerül szereznünk egy személyes referenciát. Ha van egy helyi barátunk, akit megadhatunk referenciaként, az sokaknál piros pontot jelenthet, hogy olyan alienek vagyunk, aki már összebarátkozott egy helyivel.

A lista még folytatódhatna, de szerintem, ha külföldre készülsz, már neked is van még legalább egy tucat megválaszolatlan kérdésed. Keressünk hát egy külföldit, aki megválaszolja őket.

Hol bújkálnak a külföldiek?

Ha nagyvárosban lakunk, biztos hogy itt vannak körülöttünk, csak ismernünk kell a pontokat. Szórakozóhelyek, egyetemek környéke, ha még így sem akadunk rá egyre, végső soron kereshetünk anyanyelvi nyelvoktatós hirdetéseket az aprókban. Az internet pedig hemzseg a különböző oldalaktól, amelyek kimondottan az expatoknak készültek. Magyarországon bátran mondhatjuk, hogy a legnépszerűbb külföldieknek szóló programmagazin a Funzine, amely igen nagy rajongótáborral rendelkezik, és rendszeresen szervez programokat Budapesten, külföldiek számára. Bátran ellátogathatunk valamelyik rendezvényükre és megismerkedhetünk rengeteg új arccal. Emellett a Facebook-on is számos csoport és oldal van, amelyek köré külföldiek tömörülnek. Van amelyek külföldi munka témában kínálnak segítséget, vagy a budapesti expatokat fogják össze (ittitt és itt). A Baby Blue Banana Entertainment például angol nyelvű rendezvényeket szervez Budapesten. Facebook tehát jó kiindulási pont lehet a külföldiekkel való ismerkedésben.

Fogjunk külföldit kanapéval

Ha azonban még ezt is túl macerásnak találjuk, akkor otthon ülve is foghatunk külföldit, kanapéval. A Couchsurfing weboldal hihetetlen nagy népszerűségnek örvend. Lényege, hogy a közösség tagjai a világ minden táján felvehetik a kapcsolatot a helyiekkel és bekéredzkedhetnek a kanapéjukra. Az oldalnak elég jó hírneve van és elég megbízható is, hiszen a tagok közzéteszik visszajelzéseiket a különböző kanapékról. Miután beregisztráltunk, elkészíthetjük a profilunkat, szépen leírhatjuk a kanapénkat, esetleg meglátogathatjuk a helyi fórumokat. Sokan keresnek itt partnert egy kiránduláshoz, múzeum látogatáshoz. Ezen felül, a városunkba látogató couch surferek is megkereshetnek minket, hogy megszálljanak nálunk. Ha ügyesek vagyunk, napokon belül szert tehetünk egy információval teli külföldire. :)

Mit adjunk a külföldieknek?

Akár egy kanapéval foglyul ejtett külföldink van, vagy Fészbukkról vadásztuk, a legfontosabb, hogy ne feledjük el hamarosan mi is pont ugyanabban a cipőben leszünk mint ők. Mi is külföldivé válunk, és hasonló megpróbáltatásokon kell keresztülmennünk, mint bárkinek, aki egy új, idegen országot választ otthonául. Ezért néhány alapvető jótanács a külföldiek tartásával kapcsolatban:

  • legyünk kedvesek és segítőkészek
  • beszéljük a nyelvüket, vagy angolt, úgyis hamarosan külföldre megyünk, tehát mindenképp meg kell tanulnunk. Ne mondjuk azt hogy félénkek vagyunk, vagy nem merünk beszélni, hamarosan olyan országban fogunk élni, ahol az anyanyelvünk egzotikum. Ha már itthon elkezdünk angolul beszélni, azzal magunknak teszünk szivességet.
  • osszuk meg mi is, amit tudunk, adjuk át a hasznos tippeket és trükköket a helyi szokásokról és a magyar viszonyokról (nem kevés hasznos tippet és trükköt lehet átadni :) ), tanítsunk pár hasznos magyar kifejezést (pl. moszkvics slusszkulcs) , biztos fogják értékelni
  • meséljünk az országról, a helyi nevezetességekről és látnivalókról, egyrészt jó, ha büszkék tudunk lenni a helyre ahol élünk, és képesek vagyunk felfedezni a gazdagságát, ez a képesség jól jöhet külföldön
  • legyünk pozitívak, ez nagyon fontos egyrészt a külföldinek, aki már valószínű ittléte alatt találkozott pár magyar érdekességgel (például, hogy mi még nem találtuk fel a customer service-t ), másrészt erre hihetetlen nagy szükségünk lesz, ha külföldre kerülünk, és megpróbáljuk úgy venni az akadályokat, hogy közben még élvezni is tudjuk, a hosszúra nyúló vakációt.