Miért vagy e-mail függő?

E-mail. Szeretjük gyorsasága, könnyű kezelhetősége miatt és hogy lehetővé teszi a kommunikációt a világ legtávolabbi pontjai között. És utáljuk. Mert rengeteg időnket rabolja el.

Ha neked is volt már olyan napod, amikor megállás nélkül az e-mailjeiddel foglalkoztál, vagy olyan, amikor a vakációról visszatérve több száz üzenet várt rád, akkor te is tudod, hogy mennyire lehet ragaszkodni virtuális levelezésünkhöz.

Talán már te magad is olvastál rengeteg tippet, hogy miként lehet jobban kezelni a levelezésedet: címkékkel, mappákkal vagy egyszerűen azzal, hogy nem nyitod meg munkaidőd alatt az e-mail fiókodat.
Mindezek segíthetnek. De ahhoz, hogy megoldd ezt a problémát, rá kell jönnöd az okokra.

Öt népszerű indokot szedtem össze, hátha találsz köztük ismerőseket.

1. ok: Megszokásból nyitod meg a levelezésedet

Korábban műszaki tanácsadóként dolgoztam. Az első dolog, amikor beértem az irodába, az volt, hogy megnyissam a levelezőprogramomat. Ebből csakhamar szokás lett, amitől nagyon nehezen tudtam megszabadulni, amikor szabadúszó lettem.
Legtöbbünk számára az e-mail ellenőrzés egyszerű szokás, amivel nem is tudatosan foglalkozunk.

Bekapcsoljuk a számítógépet, és elindítjuk az Outlook-ot vagy megnyitjuk a Gmail-t – olyan automatikusan csináljuk, mint ahogy kávét főzünk.

Mi a megoldás?

Először is töröld le az asztalról az ikonját a levelezőprogramodnak és vedd ki a weboldal könyvjelzőjét a böngésződből.

Másodszor pedig iktass be új szokásokat az e-mail nézegetés helyett! Inkább írj egy napi tervet vagy tölts azzal tíz percet, hogy olvasol valamit a munkáddal kapcsolatosan.

2. ok: Nem tudod, hogy mit kellene csinálnod

Amikor befejezel egy feladatot, azon veszed észre magad, hogy megnyitottad a bejövő üzeneteidet, hogy megnézd, vár-e rád egy új e-mail.

Megeshet, hogy azért ellenőrzöd ilyenkor a levelezésedet, mert nem vagy benne biztos, hogy mi a következő feladatod – az e-mailek pedig remek kifogásul szolgálnak, hogy ne csinálj semmit.

Mi a megoldás?

Készíts listát a rád váró feladatokról és egy kisebbet arról, hogy haladsz egyikről a másikra.

3. ok: Valami fontos üzenetre vársz

Hányszor nézed meg a postafiókodat azért, hogy megtudd, jött-e valami fontos? Mindegy, mi a munkád, előfordul, hogy bizonyos kérések, utasítások, ajánlatok e-mailen keresztül érkeznek, melyekre azonnal reagálnod kell.

Probléma akkor van, ha attól függetlenül, hogy a várt e-mail megérkezett-e, te ígyis-úgyis a bejövő üzeneteidet böngészed. Megnézel valami más, kevésbé fontosat és azzal kezdesz el foglalkozni. De azt a munkát sem tudod nyugodtan végezni, mert közben azért továbbra is várod AZT a bizonyos fontos üzenetet.

Mi a megoldás?

Ha vannak beosztottjaid, kérd meg őket, hogy figyeljék a postafiókodat és szóljanak, ha megérkezett az üzenet, amire vársz. Vagy telepíts olyan programot a számítógépedre (pl. Away Find), ami értesít, ha egy meghatározott személytől e-mailed érkezett.

4. ok: Halogatsz valamit

Lehet, hogy épp elakadtál a jelentéssel, amit el kellene készítened. Vagy egy cikket kellene megírnod, de képtelen vagy koncentrálni.

Mindegy, mi a kifogás, az eredmény ugyanaz: azt mondod magadban, hogy „mindegy, gyorsan leellenőrzöm az e-mailjeimet…”. Aztán a következő órában válaszolsz rájuk, az azt követőben elolvasod a hírleveleket és jókat kacagsz a poénokon, amit a barátod küldött át még tegnap…

Mi a megoldás?

Amikor tudod, hogy koncentrálnod kell, állíts be egy stoppert. Aztán fogadd meg, hogy nem kezdesz el e-maileket olvasni, böngészni vagy videókat nézni a neten, amíg a stopper le nem járt. Így maradéktalanul a feladatra tudsz koncentrálni.

5. ok: Válaszra vársz

Pszichológusok patkányokon bizonyították be, hogy sokkal jobban várják az eledelüket, ha rendszertelen időközönként kapnak enni. És mivel gondolom, okosabb vagy, mint egy rágcsáló, neked is volt már részed hasonló fixációban.

A bizonytalanság miatt sokkal inkább érdekel minket a dolog, így ha nem tudjuk, hogy kapunk-e választ vagy sem, sokkal többször ellenőrizzük levelezésünket.

Mindig nagyon örülünk neki, ha vár ránk egy kedves üzenet a barátunktól, kedvesünktől, vagy egy jó ajánlat valamelyik üzleti partnerünktől.

Így, ha éppen egy kicsit letörtnek érezzük magunkat, bejelentkezünk postafiókunkba, mert azt reméljük, hogy egy ilyen kedves e-mail fogad majd minket.

Mi a megoldás?

Találj más módszereket, melyekkel ugyanilyen jól érzed magad. Például egy-egy ilyen kedves üzenetet nyomtass ki és rakd ki egy parafatáblára, az íróasztalod fölé.

Miért ellenőrizgetjük folyton az e-mailjeinket, még akkor is, ha tudjuk, hogy szükségünk lenne a koncentrációra? Kifogásaink vannak, de mik a valódi okok? És te hogyan kerekedsz felül a problémán?

Forrás: www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."