Sok háziasszony érzi úgy, hogy se a férje sem pedig a gyerekei nem segítenek otthon eleget. Tény, hogy az emberekben valamiért születésüktől fogva van egy, a házimunka iránt érzett ellenszenv, mégis nagyrészt a körülmények okolhatóak, ha szeretteink semmit sem hajlandóak segíteni. Ha te is úgy érzed, hogy egyedül kell megküzdened a házimunka minden kínzó feladatával, itt az idő, hogy bevond a családodat is a harcba.

1. ok: Azért nem segítenek, mert szerinted nem tudják elég jól elvégezni a házimunkát

Ha te is azok közé tartozol, akik a családtagok által végzett takarítás után körbejárják a lakás minden apró zugát és soha nincsenek megelégedve a végeredménnyel, akkor ne csodálkozz, hogy nem szeretnek segíteni. Legközelebb, amikor ott tartasz, hogy végigsorolod, mit és miért nem csináltak jól, állj meg egy pillanatra és gondolkozz! Ha elvégezték helyetted a munkát, még ha nem is a legnagyobb precizitással, akkor kit érdekel? Legalább nem neked kell megcsinálni!

De próbálkozhatsz azzal is, hogy tudatosítod bennük, mit vársz el. Szeretnéd, ha kitakarítanák a fürdőszobát? Menj oda szépen velük együtt és sorold el, mit akarsz látni! Ha pontosan megértik, hogy mik az elvárásaid, akkor lelkesebbek lesznek. Ha pedig a felsoroltaknak megfelelő munkát végeztek, dicsérd meg őket és eszedbe ne jusson előhozakodni olyasmivel, amit nem említettél nekik a munka előtt!

2. ok: Nem tudják, hogyan kell takarítani

Van, hogy megfeledkezünk róla, hogy az a munka, ami nekünk pofon egyszerű, másoknak nem ennyire egyértelmű. Ugyanúgy, ahogy egy munkahelyen is van betanulási idő, te is add meg ezt a „képzést” a családodnak! Magyarázd el, hogyan kell mosogatni, port törölni, ablakot tisztítani és lomtalanítani helyesen, így nem csak neked fognak hatékonyabban segíteni, de a gyerekek felnőtt korukra megfelelően tudnak majd gondoskodni magukról.

Miközben felkészíted őket, figyelj oda, hogy ne légy túl kritikus. Támogasd, dicsérd őket, így nő az önbizalmuk és nagyobb kedvvel fognak segíteni. A házimunkát egy-két viccel vidámmá lehet varázsolni.

3. ok: Semmi sem történik, ha nem végzik el a házimunkát

Gondold át családod motivációját a takarítással kapcsolatban! Van nekik egyáltalán? Ha folyamatosan feltakarítasz utánuk, akkor egy hirtelen felelősségre vonás hidegzuhanyként fogja érni őket. Ezért kell a gyerekeket már kiskorukban rászokatni arra, hogy mindenkinek vannak feladatai, amikért ő a felelős, amiket más nem végezhet el helyette.

Azt is világossá kell tenni, hogy ha nem végzi el a dolgát, akkor annak negatív következményei lesznek. És itt nem egyből a büntetésre kell gondolni. Csak egyszerűen mondd el nekik, hogy ha nem hordják ki a szennyesüket a szobából, akkor nem lesznek tiszták a ruháik és egyik reggel nem tudnak majd mit felvenni. Ha a szép szó nem használ, lehet más, motiválóbb eszközökkel is próbálkozni.

4. ok: Mindenki elfoglalt és sok egyéb feladatuk van

Ha nálatok is mindenkinek úgy néz ki egy napja, hogy rohan egyik helyről a másikra, iskola után edzés, munka után másodállás, akkor természetes, hogy nincs elég időtök a házimunkára. Ekkor dönthetsz úgy, hogy rendben, akkor majd te megcsinálsz mindent egymagad. De gondolj bele, hogy vajon te mennyire vagy elfoglalt? Neked ugyanúgy meg kell állni a helyed a munkában, sőt a vásárlást is te intézed és a gyerekek után is te rohangálsz. A főzésről, mosásról nem is beszélve.

A megoldás nem az, hogy a maradék együtt töltött időt veszekedéssel kell eltölteni és azzal, hogy ki mit nem csinált meg. Ehelyett próbáljatok minél többet együtt lenni! Ne terheljétek túl magatokat, mert nem éri meg! A meghitt, közös esték során pedig, amikor jól szórakozik a család, mindenkivel meg lehet értetni, hogy sokkal jobb egy olyan otthonba hazajönni a nyüzsgő világ elől, ahol nem áll halomban a mosatlan és a koszos ruha.

Extra tipp: Kijelölhettek a héten egy napot, amikor mindenki kitakarítja a saját szobáját. Legyen ez például a szombat délelőtt! Míg te az ebéddel vagy elfoglalva, a családodnak pont van elég ideje a rendrakásra. Ha kitartóan ragaszkodsz a szombat délelőtti időponthoz, akkor előbb-utóbb megszokják és nem fog gondot okozni a takarítás.

www.about.com

There are currently no comments.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.