Te is gyakran veszed észre magadon, hogy már megint késlekedsz valamivel? Egyszerűen képtelen vagy időben végére érni a dolgoknak? Mindig te vagy az, akire a többieknek várnia kell?

Lehet, hogy ez a tulajdonság fiatal korod óta jellemez – már a főiskolán is legalább 5 percet késtél az előadásokról. Az is lehet, hogy csak mostanában vált szokásoddá a késlekedés, ami nem jó hír, mert a munka világában a pontosság az egyik legfontosabb tulajdonság.

Ha elkésel az értekezletekről, nem készíted el határidőre a rád bízott feladatokat és általában a munkahelyedre is késve érsz be, akkor neked is komoly gondjaid adódhatnak pontatlanságodból.

Lehetsz intelligens, kreatív személyiség, aki egyébként óriási szaktudással és tapasztalattal rendelkezik, ha nem vagy precíz, úgy is csak utóbbi tulajdonságod fog megmaradni az üzlettársaid, kollégáid fejében. Pontatlanságodból fakadóan a következőket gondolhatják rólad:

Szervezetlen és figyelmetlen vagy – nem tudod összeszedni magad, hogy időben végezz a teendőiddel.

Egocentrikus vagy – hagyod, hogy mások várjanak rád.

Hazug vagy. Azt mondod: „Elküldöm neked szerdára” – és péntekig a kisujjadat sem mozdítod. Ha végül elküldöd a kimutatást, akkor sem számolsz be késedelmed okáról.

Buta vagy (mondjuk szebben: túl optimista). Minden reggel a forgalomra fogod késedelmedet, így a körülötted élők jogosan csodálkoznak rajta, hogy miért nem számolsz a problémával és indulsz el tíz perccel hamarabb.

Tudom, ezek elég durva és szigorú ítéletek. Az is lehet, hogy nem mindegyik pont igaz rád. Előfordulhat, hogy benned tényleg meg van a szándék, hogy időben végezz a rád szabott feladattal, csak éppen képtelen vagy jól beosztani az idődet, tehát mindig elkésel mindennel.
Igen, lehet e mögé bújni életed végéig, a probléma csak az, hogy az üzlettársaid és a főnököd elkerülhetetlenül ez alapján fog megítélni. Ha az volt az első benyomásuk, hogy képtelen vagy bármit is időben véghezvinni, akkor miért bíznának rád egy fontosabb projektet?

Fontos jól az eszedbe vésni: a pontosság kincset érő tulajdonság. Ha megértetted, akkor nincs más hátra, mint eszerint is cselekedni.

Légy pontos (mindig)!

Számtalan apró trükk van, amik segíthetnek a mindennapokban, hogy ne csússz el a határidőkkel.

Érkezz mindig 10 perccel korábban. Azt gondolod, unatkoznál, ha előbb odaérnél? Vigyél magaddal valami
olvasnivalót, hogy amíg vársz az értekezlet kezdetére, legyen mivel lefoglalni magad. Sokkal jobb korán érkezni és nyugodtan végezni a munkádat, mint késni és emiatt idegesen, kapkodva prezentálni.

Vedd számításba a zavaró tényezőket. Számolj vele, hogy reggelente, amikor munkába mész, nagyon forgalmas útszakaszokon közlekedsz. Vedd figyelembe, hogy ha reggel el kell vinni a gyerekeket az iskolába, akkor jó pár percbe telik, mire összeszedik magukat és beülnek a kocsiba. Ne légy mindig alaptalanul optimista és gondold azt, hogy mindig minden össze fog jönni. Inkább számolj rá mindenre plusz egy fél órát.

Mindig legyen elég időd a munka elvégzésére. Lehet, hogy amikor a főnököd kiadja a feladatot, úgy gondolod, hogy két nap alatt simán be tudod fejezni. Ilyenkor kell előrelátónak lenni és inkább 3-4 napot kérni, ki tudja, mi jön közbe? Ha mégis korábban a végére érsz, csak nyertél az ügyön, hiszen gyorsabban elvégezted a munkát, mint kérték, tehát meg lesznek veled elégedve.

– Szervezd meg jobban az életed. Hányszor volt olyan, hogy elkéstél, mert indulás előtt 10 percen keresztül kerested a lakáskulcsodat? Vagy vissza kellett fordulnod, mert egy fontos iratot ott hagytál a dohányzó asztalon? Jegyezd meg: a kulcsodat, a telefonodat és a pénztárcádat mindig egy állandó helyen kell tartani, ha pedig egy fontos értekezletre vagy a könyvelőhöz készülsz, akkor már előző nap készítsd össze az iratokat, amiket magaddal kell vinni.

Ne hagyd magad megzavarni az utolsó pillanatban. Előfordult már veled, hogy az értekezlet kezdete előtt még volt egy perced, szóval gyorsan ránéztél az e-mailjeidre, biztos, ami biztos? Ilyenkor a legkönnyebb ott ragadni a számítógép előtt. Ne hagyd magad az utolsó percben megzavarni.

– Állíts be egy stoppert, hogy tudd, mikor kell abbahagyni a munkát. Ha van egy találkozód 11 órától és tudod, hogy fél óra az út kocsival, akkor állíts be a telefonodat 10:15-re. Ha ekkor befejezed a munkát, felállsz az asztaltól, összeszeded az iratokat, és beülsz a kocsiba, akkor pont félkor fogsz elindulni, tehát időben odaérsz a találkozóra.

Biztosan neked is vannak elgondolásaid, esetleg jól bevált módszereid. Van, aki az óráját állítja 10 perccel előbbre, ez sem rossz technika. Ha javíthatatlan késlekedő vagy, akkor is biztosan sejted, hogy min kellene változtatnod. Oszd meg velünk a gondolataidat!

Dumb Little Man