Miért érdemes pár órára elszakadni a számítógéptől?

Ha volt valaha digitális világ a Földön, hát most az van. Így vagy úgy, de a munkánk miatt szinte mindannyian használunk számítógépet, internetet. Ellenőrizgetjük az e-mailjeinket, karban tartjuk munkahelyi honlapunkat, közösségi portálokon böngészünk és az interneten keresztül beszélgetünk, telefonálunk ismerőseinkkel. A vezeték nélküli és 3G technológiáknak köszönhetően pedig mindezt akkor is megtehetjük, ha nem a számítógép előtt ülünk, hanem mondjuk az utcán sétálgatunk.

Valószínűleg én vagyok a legjobb példa az internetfüggőségre. Szinte mindig fent vagyok, teljesen mindegy, hogy otthon ülök vagy az utcán sétálok. Nem megszállottságom miatt van ez így, hanem mert az interneten keresztül dolgozom. Szabadidőmben böngészek a neten, online videókat nézek és chatelek az ismerőseimmel. Amikor semmit nem kellene csinálnom, akkor is az jut eszembe először, hogy odaüljek és megnézzem, van-e valami történés a neten.

Az internet hatékonyságcsökkentő tulajdonságai

Korábban ezt a nonstop összeköttetést hasznosnak tartottam, ám egy kis idő elteltével nyomasztó lett. Például, azt vettem észre, hogy 10-15 percenként leellenőrizöm az e-mailjeimet, Facebook-ot, Twittert, miközben dolgoznom kellett volna.

Hamisan, de úgy éreztem, muszáj megnéznem, hogy történt-e valami fontos, nehogy lemaradjak róla. Nem csak ezért, az interneten amúgy is könnyen elkalandozik az ember. Elolvasunk egy oldalt, ott találunk egy linket, ami aztán tovább mutat egy újabb oldalra, s egyszer csak ráeszmélünk, hogy már egy órája kattintgatunk ide-oda, közben fogalmunk sincs róla, hogy miért kezdtünk el netezni. Ezt az utólag kellemetlennek ítélt folyamatot napjában többször is átéltem.

Kívülről úgy tűnt, nagyon elfoglalt vagyok, de tudom, hogy közben semmire nem haladtam. Lehet, hogy adminisztratív, csip-csup ügyekkel haladtam, de az igazán fontos dolgokat elhanyagoltam. Éreztem, hogy ennél hatékonyabb is lehetnék.

Hagyd ott a digitális világot!

Később úgy döntöttem, kipróbálom, milyen elszakadni kicsit az internettől. Ahelyett, hogy a gép előtt dolgoztam volna, behúzódtam egy csendes sarokba és ott folytattam a munkát. Óriási különbséget vettem észre. Érdekes módon, ezek a rövid, 45-60 perces szünetek lettek a napjaim legtevékenyebb periódusai. A gondolataim csak úgy szárnyaltak és nem foglalkoztam semmi mással, csak a munkámmal.

Ma már tudatosan figyelek rá, hogy tartsak ilyen „digitális szüneteket”, többször is egy nap. Arra bátorítalak, hogy te is próbáld ki, például 30 percre hagyd ott a gépet. Nem számít, hogy a munkád egyébként a géphez kötött, az enyém is az, mégis kibírok ennyit internet nélkül. Néhány tipp a szünetek profi kivitelezéséhez:

1. Mindig tudd, hogy pontosan mit akarsz elintézni az interneten !

Írj egy listát azokról a dolgokról, amiket csak az interneten tudsz elintézni. Például, írnod kell egy beszámolót, amihez az anyagot a neten fogod beszerezni. Vagy meg szeretnéd nézni az e-mailjeidet. Ha megvagy, ezzel a listával ülj oda a géphez és szépen pipáld ki azokat a pontokat, amiket elintéztél. Ha olyasmivel találod szembe magad, ami nincs a listádon, azzal ne foglalkozz.

2. Ha kész vagy, hagyd ott a gépet!

Ha végeztél az online teendőiddel, állj fel a gép elől és foglalkozz mással! Ha úgy érzed, nehezen szakadsz el a géptől, tudatosítsd magadban, hogy bármikor, akár már holnap leülhetsz elé és folytathatod a netezést. Ha belegondolsz, alvás közben sem internetezel, szóval tudhatod, hogy nem áll meg az élet attól, mert 6-8 órát nem vagy a gép közelében.

3. Állj fel az íróasztalodtól!

Ha úgy könnyebb elszakadni a géptől, változtass a környezeteden! Én például imádok csendes kávézókban, a nappalimban vagy kint a szabadban dolgozni. A változatos környezet segít fenntartani kreativitásomat, ami sikeresebbé teszi a munkámat.

4. A szünetben foglalkozz fontos dolgokkal!

Miután lecsendesedtek egy kicsit a gondolataid, nyugodtan foghatsz egy könyvet és olvashatsz pár oldalt, vagy elkezdhetsz ötleteket gyűjteni a hosszú távú céljaidhoz. Megtervezheted a következő nyaralást, a negyedéves céljaidat, vagy dolgozhatsz álmaid megvalósításán.

5. Ússz az árral!

Meglátod, ha hagysz magadnak egy kis szünetet, akkor jobbnál jobb ötletek fognak az eszedbe jutni. Nyugodtan foglalkozz velük! Lehet, hogy életed legjobb ötletei lesznek ezek. Nálam például így van. A múlt héten, az egyik félórás szünetben nagyszerű gondolatom támadt a következő könyvemmel kapcsolatban, amit gyorsan le is jegyeztem.

6. Mindig írd össze a rád váró feladatokat!

Mielőtt visszaülnél a géphez, ragadj tollat és jegyezd le ismét, hogy mik azok a dolgok, amikkel foglalkozni szeretnél. Így aztán tiszta fejjel tudod majd végezni a dolgod. Lehet, hogy kapni fogsz egy-két e-mailt, amik elterelhetik a figyelmed. Ne hagyd, te csak kövesd a listád szerinti teendőket!

Ha úgy érzed legközelebb, hogy túl sokat ülsz a gép előtt feleslegesen, akkor állj fel és kövesd a fenti tanácsokat. Naponta többször is tartok ilyen pihenőket, s tényleg úgy érzem, hogy kiválóan segítik a koncentrációs képességemet. Hatékonyabb, így elégedettebb vagyok a nap végén.

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."