Mániám a vásárlás! Hogyan fékezzem magam?

A nevem J.D. és mániám a vásárlás. Én már elindultam a gyógyulás útján. Mostanra sikerült kontrollálni a kiadásaimat, nincsenek adósságaim és arra kényszerítem magam, hogy tudatosan költsem el a pénzem. (A tudatos vásárlás az egyik legfontosabb eszköz az érzelmi indíttatású vásárlás leküzdésében.)

Ezt mondom, pedig tisztában vagyok vele, hogy ha egy percre is lankadna a figyelmem, akkor régi szenvedélyem újra a hatalmába kerítene. Ott találnám magam a szupermarketben, ahogy magazinokat vásárolok, vagy ott ülnék a gép előtt és az internetről rendelnék, ezzel vigasztalnám magam egy stresszes nap után.

Honnan tudom, hogy visszaesek, ha nem vagyok elég óvatos? Onnan, hogy nem egyszer fordult már elő velem ilyesmi. Az európai nyaralásunkról hazatérve például egy teljes hétvégét töltöttem azzal, hogy ruhákat és kiegészítőket vásároljak, amikre igazából nem is volt szükségem. Vagy épp rosszul éreztem magam, amiért vissza kell térnem a munkámhoz (mindig ez van velem, ha hosszabb időre elutazom), aztán azon vettem észre magam, hogy böngészek a neten és minden szükségtelen vackot összevásárolok. Az érzelmi töltetű vásárlás kényelmes – nem csak nekem, a legtöbb embernek az.

Habár folyamatosan gyógyulok, még mindig mániákusnak tekintem magam. Ott munkál bennem a megszállottság.

Pénzzel kapcsolatos zavarok

Akik soha nem voltak semminek a megszállottjai, azok nem értik a problémát, és valószínűleg ha órákig magyaráznád, sem tudnák teljesen átérezni a helyzetedet. Nem tudják, milyen az, amikor az ember meglát valamit és egyszerűen azt érzi, ezt itt és most meg kell vennie. Nem ismerik a vásárlás sürgető érzését, sem azt a kínzó gyomorgörcsöt, amit hazatérve a bűntudat miatt érzünk.

Akik túlköltekeznek, azok zavarodottak és bizonytalanul bánnak a pénzzel” – írja Brad és Ted Klontz pszichológusok, a Mind Over Money c. könyvükben. „Egyrészt tudják, hogy a pénz és az érte vásárolható dolgok boldoggá teszik őket, másrészt sokszor vallanak kudarcot, mert nem tudják kontrollálni kiadásaikat.”

Szerencsére én megtanultam néhány módszert, melyekkel útját állhatom az emocionális vásárlásnak. Habár még mindig kísértésbe esek, közel sem költök annyit, mint korábban, mert kifejlesztettem olyan szokásokat, melyek segítenek meghozni a helyes döntéseket, még akkor is, ha nagyon nehéz.

Álld útját a megszállottságnak!

Íme, néhány tanács, melyek segítségével kijuthatsz a megszállottság csapdájából:

Semmisítsd meg a hitelkártyáidat!

 Ha megrögzött vásárló vagy, semmisítsd meg a hitelkártyáidat most azonnal. Ne keress kifogásokat. Ne rakd el a számlaszámukat valahova, ahonnan „szükség esetén” előveheted őket. Ne racionalizálj és állapítsd meg, hogy neked pedig szükséged van rájuk. Ha a hitelkártyák az érzelmi indíttatású költekezéseid legfőbb okozói, akkor jobb lesz neked nélkülük.

Csak készpénzt hordj magadnál!

Ne fizess bankkártyával vagy hitelkártyával. Kellemetlen? Igen, pont ez benne a jó. Ha megszállottan költekezel, akkor legyen az a célod, hogy teljesen száműzöd az életedből ezt a rossz szokást. Ehhez áldozatokat kell hoznod. Amennyiben készpénzzel fizetsz, folyamatosan emlékezteted rá magad, hogy valódi pénzt költesz. A műanyag kártya csak összezavar.

Kövesd nyomon a kiadásaidat!

 Lehet, hogy nem is vagy vele tisztában, hogy mennyit költesz egy hónapban. Amikor hagytam, hogy az érzelmeim irányítsák a pénzügyeimet, akkor soha nem volt róla fogalmam, hogy egy hónapban például hány könyvet vásároltam. De amikor elkezdtem minden egyes elköltött forintot feljegyezni, akkor világossá vált számomra, hogy milyen sokat költök az olvasmányaimra. Érdemes megfigyelni neked is, hogy mire költesz sokat, azt kell egy kicsit visszafogni.

– Vásárlás – csak 30 nap után

Vannak, akik vásárláskor nem az érzelmeikre hallgatnak. Képesek logikus döntéseket hozni és nem csábulnak el. Szerencsések. A legtöbbünk azonban nem így működik. Ha te sem vagy képes higgadt döntéseket hozni, cselezd ki magad.

Például, használhatod a 30-napos trükköt: amikor meglátsz valamit, amit nagyon szeretnél megvenni, akkor ahelyett, hogy megvásárolnád, írd be a naptáradba, 30 nappal későbbre, hogy meg kell venned azt a szép ruhát/tévét/telefont, stb. Ha egy hónap elteltével még mindig úgy érzed, hogy szükséged van rá, akkor komolyan fontold meg a vételt.

Én például vezetek otthon egy kívánság listát és sokszor pár hét elteltével már csodálkozva olvasom a sorokat, fogalmam sincs, hogy miért vágytam annyira erre vagy arra.

Kerüld a csábítást!

A legjobb módszer arra, hogy ne vásárolj az, ha elkerülöd a lehetőségét is annak, hogy egy bolt közelébe kerülj. Ha a zene rabja vagy, akkor maradj távol a hanglemez boltoktól vagy a szupermarketek műszaki osztályától. Ha szeretsz lakberendezésre költeni, ne menj ilyen üzletbe. Nagy ívben kerüld el azokat a helyeket, ahol sok pénzt szoktál költeni, különösen, ha stresszesebbnek, érzékenyebbnek érzed magad.

Kérj segítséget!

Nincs semmi szégyellnivaló abban, ha az ember segítséget kér, amikor komoly problémái vannak. Beszélj egy közeli barátoddal vagy családtagoddal, kérj tőlük támogatást és tanácsokat, hogy miként győzhetnéd le a problémát. Ha ők sem tudnak segíteni, menj el egy szakemberhez. Jegyezd meg: ha a segíteni akaró felhívja a figyelmedet pár rossz tulajdonságodra, akkor ne megsértődj, hanem gondold át, biztosan racionálisabban lát téged külső szemlélőként. Hallgasd meg, amit mondani akar.

A jó hír az, hogy a vásárlási mániától meg lehet szabadulni. A rossz hír az, hogy sok munkát kell fektetni a dologba, nem megy egyik napról a másikra. Biztosan hibákat is fogsz véteni, de ha elkezdted, ne add fel. Maradj koncentrált és gondolkozz hosszú távú célokban. Minden alkalommal egyre ügyesebb leszel.

Get Rich Slowly

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."