Lehet, hogy az a személy, akivel mostanában randizol vagy együtt élsz vicces, kedves és mindent összevetve jó ember. De vajon ő az igazi?

Egyáltalán biztosak lehetünk-e benne valaha, hogy megtaláltuk a nagy Ő-t? Sajnos nincsen rá tévedhetetlen teszt, amivel kideríthetnénk, viszont ha a lentebb felsorolt 9 ismérvről úgy gondolod, a ti kapcsolatotokban is dominánsak, akkor biztos lehetsz benne, hogy a kettőtök kapcsolata valóban különleges.

1.jel: Nem keresed a kapcsolatban a potenciált

Sok ember él romantikus kapcsolatban, ami tele van akadályokkal. Egy jól működő viszonyban is tűnhet úgy, hogy egy-két dolog megzavarja a teljes boldogságot: egy stresszes munkahely, egy idegesítő ex vagy egy ellenszenves szokás. Ilyenkor jó esetben mindkét fél azon fáradozik, hogy az akadály továbbálljon és valóban boldogok legyenek.

Sajnos, a valóságban nem így működnek a dolgok. Ha egy probléma megoldódott, jön a következő. És tessék, a pár már megint boldogtalan!

Amit sokan nem veszünk észre az az, hogy ha folyton a valódi boldogság eljövetelére várunk, akkor valójában egy rossz kapcsolat részesei vagyunk. Lehet, hogy ha jobb állást kap valamelyikünk, akkor kevesebb anyagi problémánk lesz, viszont ez még nem segít abban, hogy jobban passzoljunk egymáshoz.

Az igazság az, hogy egy boldog és kiegyensúlyozott pár soha nem azon gondolkozik, hogy milyennek kellene lenniük. Egy jó kapcsolat egyszerűen van.

2.jel: Pont elég az, aki vagy

Tudhatod, hogy az igazival találkoztál, ha úgy és azért szeret, amilyen vagy. Igen, kissé közhelyesen hangzik, de igaz. A nagy Ő imádattal tekint rád, tisztel a döntéseidért, okosnak, vonzónak, viccesnek talál. A párodat azzal fogod lenyűgözni, hogy úgy cselekszel, ahogyan az a személyiségeddel összhangban van.

3.jel: Jól kezeled a konfliktusokat

Tegyük fel, hogy van két pár, akik ugyanannyi ideje vannak együtt. Az „A” pár rendszeresen veszekszik. A „B” pár mióta együtt van, még soha nem veszekedett. Mit gondolsz, melyik kapcsolat tűnik rizikósabbnak?

Igen, a „B”. Ha közelebbről is megvizsgáljuk őket, valószínűleg arra is rájövünk, hogy az egyikőjük – vagy a pár mindkét fele – nem túl készséges. Az egyik szükségletei és vágyai valószínűleg nincsenek kimutatva, sem kielégítve.

Az „A” pár ezzel szemben olyan témákkal is foglalkozik, melyek kellemetlenek számukra. Ez a pár rendszeres időközönként tiszteletreméltó és egészséges konfliktusokat él meg – inzultálás vagy ajtócsapkodás nélkül – így egy erősebb párrá válnak, akik jobban megértik egymást és gyakorlottabban oldják meg a jövőbeni problémákat.

Az hogy egy-egy pár mennyit vitázik, nem számít, amíg nem csak ebből áll a kapcsolatuk. Attól függően, hogy két ember hogyan rendezi a konfliktusát, egyszerűen lehet rá következtetni, hogy mennyire működik jól kettejük viszonya.

4.jel: A hétköznapi dolgok hirtelen érdekessé válnak

Ha sok időt töltesz a nagy Ő-vel, valószínűleg egyre több mindent akarsz majd tudni róla, még a legapróbb részletekre is kíváncsi leszel. Érdekelni fog a munka, amit végez, a gyermekkori történetei, de a régi fotók és házi videók is lekötik majd a figyelmed.

Amikor ez megtörténik, tudhatod, hogy a másik személy sokkal többet jelent számodra, mint azt valaha gondoltad volna.

5.jel: Nincsen dráma az életetekben

Ahogy azt fentebb említettük, minden egészséges kapcsolatban vannak konfliktusok, amikkel meg kell küzdenie a párnak. Amikor tehát a dráma nélküli életre utalunk, nem arra gondolunk, hogy soha ne vitázzatok.

Viszont amikor mégis összecsaptok, csináljátok azt a legjobban és legigazságosabban. Nyugodtan bevallhatod, ha tévedtél, meghallgathatjátok egymást, elismerheted a másik pozitív tulajdonságait és bocsánatot kérhetsz, ha túl messzire mentél. Ha valóban életed szerelmével élsz együtt, nem kell tökéletesnek lenned. Ti csak arra törekedjetek, hogy a konfliktusok építsék, ne pedig rombolják a kapcsolatotokat.

Ha állandó drámák között élsz, akkor az egyik fél óriási érzelmeket próbál gerjeszteni, hogy ezzel manipulálja a másikat, vagy folyamatos ellentét van köztetek, ekkor azonban légy óvatos. Az efféle drámák hosszútávon megölik a kapcsolatokat.

6.jel: A barátaid és a családod ugyanazt látja, amit te

Ha a választottad azon munkálkodik, hogy távol tartson valaki mástól (legyen az barát vagy családtag), akkor valószínűleg nem ő lesz az igazi. Viszont ha az általad tisztelt emberek ugyanazt látják a párodról és a kapcsolatotokról, mint te, akkor az jó jel lehet.

Természetesen, néha a barátok és a család olyasvalakit szánna neked, aki neked nem tetszik. Lehet, hogy olyan kapcsolatba kényszerítenek, amihez neked semmi kedved. Ezekben az esetekben természetesen ne kövesd a tanácsaikat.

De ha beleszerettél valakibe, akit a környezeted is elfogad, s ő is elfogadja a családodat, ismerőseidet, akkor jó esélyetek van rá, hogy sokáig együtt maradjatok.

7.jel:  Tudod, hogyan tedd boldoggá

Ha mély kötődés van két ember között, akkor mindketten tudják, hogy a másik mire vágyik és mit szeretne. Tedd fel magadnak a kérdést nyugodtan: Tisztában vagyok vele, hogy miként tehetem boldoggá a páromat? Gondolj nyugodtan a mindennapos dolgokra, például, hogy mit szeret enni vagy szereti-e ha megmasszírozod?

És, ami az egyik legfontosabb: vajon ő tisztában van-e vele, hogy téged mi tesz boldoggá? Ha igen, még egy ok, amiért azt gondolhatod, hogy az igazit választottad.

8.jel: Ugyanazok a dolgok fontosak az életben mindkettőtöknek

Az ellentétek lehet, hogy vonzzák egymást, de ritkán alakul ki belőlük hosszú távú kapcsolat. Valójában a hasonlóság az, ami mély és tartós köteléket alakít ki két ember között.

Például, ha te folyamatosan tervezgeted a jövőt és újabbnál újabb célokat tűzöl ki magad elé, viszont a partnerednek annyi is elég, hogy hétvégenként el tudjon menni szórakozni, akkor valószínűleg teljesen más dolgok fontosak a számotokra.

Ha a dolgok fontossági sorrendje azonos vagy hasonló a kettőtök értékrendjében, akkor valószínűleg hosszú távú kapcsolatot alakíthattok ki.

9.jel:  Mélyen tiszteled a másikat

A kölcsönös tisztelet elengedhetetlen része egy egészséges párkapcsolatnak. Tisztelet nélkül képtelenség megteremteni a megfelelő alapokat. Pedig ez kell ahhoz, hogy egy mély és erős kapcsolat előnyeit élvezhesd.

Amikor tiszteled a partneredet, ő pedig téged, akkor a kapcsolat jól fog működni és a köztetek lévő összeköttetés virágozni kezd. A kommunikáció folyamatosan fejlődik. Az elkötelezettség mélyül. A bizalom megsokszorozódik. Olyan teljesnek érzitek magatokat, mint még soha.

De mindez a kölcsönös megbecsüléssel kezdődik, ami egyébként teljesen természetes, hiszen szeretitek egymást.

Ha tehát úgy érzed, hogy megtaláltad az igazit, gyorsan fuss végig ezen a listán, s ha úgy látod, hogy a felsoroltak hellyel-közzel igazak rád/rátok, akkor légy bizakodó a kettőtök viszonyával kapcsolatban, hiszen könnyen lehet, hogy megtaláltad életed párját.

www.advice.eharmony.com