Ki korán kel, tényleg aranyat lel?

Régebben nem voltam koránkelő típus. Egyszer aztán kitűztem célul, hogy hatékonyan akarom magam mögött tudni a napokat. Azóta késztetést érzek rá, hogy felkeljek, amint kivilágosodik.

Sokan mindezt tragikusnak gondolhatják, én viszont imádom, ha korán indul a napom. Így nem kell kapkodva készülődnöm a munkához és szeretem, amikor korán reggel egyedül vagyok az irodámban. Vannak, akik fizikailag nem bírják a koránkelést, de akik megszokják és ragaszkodnak hozzá, egy sor előnyhöz jutnak a lustálkodókkal szemben.

1. Nyugodt percek

Miközben a párom tízpercenként nyomogatja az ébresztőórát, én túl vagyok a reggeli tusoláson, megfőztem a kávét, kicsit összepakoltam, sőt, még arra is van időm, hogy meghallgassam a reggeli híreket a rádióban vagy böngésszek egy kicsit az interneten.

Ha telefon, ébresztőóra, család nélkül kelsz fel reggel, akkor van egy kis szabadidőd, amit egyedül tölthetsz olvasással, tornával, meditációval, vagy egy kis tévénézéssel, amire egyébként nincs időd napközben.

A kisgyermekes szülők amúgy is jobban tudják értékelni a korai órákat, amikor anélkül ihatnak meg egy csésze kávét, hogy bárki megzavarná őket.

2. Edzés

Az emberek reggelente mutatják a legnagyobb hajlandóságot egy kis testedzésre. Sok felmérés bebizonyította már, hogy az emberek könnyebben hozzászoknak a reggeli edzéshez, mint a délutáni vagy esti időpontokhoz. A statisztikától eltekintve az is tény, hogy a korai, üres gyomorral végzett mozgás a feleslegesen elraktározott zsírt égeti el.

Egy 2006 novemberében megjelent tanulmány szerint azok, akik reggeli edzést végeznek, sokkal jobban alszanak este. A kutatók szerint a korai testedzés segít beállítani a szervezet bioritmusát. Emellett az is igazolódni látszott, hogy akik esti edzésekre járnak, sokkal nehezebben tudnak elaludni.

3. Közlekedés

Néhány nagyvárosban akár órákat is igénybe vehet, hogy a reggeli csúcsban átérjünk a munkahelyünkre. Ha viszont korán indulunk el otthonról, akkor nem csak nyugodtabb, gyorsabb, hanem biztonságosabb is lesz az utunk. Vezetés közben rengeteg stressz gyűlik fel bennünk, ami agresszív viselkedéshez, kapkodáshoz, rossz döntéshozatalhoz, ezáltal egy esetleges baleset kialakulásához vezethet.

Azoknak, akik tömegközlekedést vesznek igénybe, szintén megéri korán indulni, hiszen több ülőhelyet találnak, és kevesebb konfrontációra kell számítaniuk, mint egy zsúfolt, nyomasztó út alatt.

4. Reggeli

Ha sokáig alszunk, akkor hajlamosak vagyunk anélkül elrohanni otthonról, hogy megreggeliznénk, így a legtöbben az ebédig várnak az első étkezéssel. Szintén megszámlálhatatlan tanulmányt hoztak már nyilvánosságra az egészséges reggeli jótékony hatásairól.

Azok, akik reggeliznek, sokkal jobb döntéseket hoznak a nap során, és egészségesebbek, mint a nem reggelizők. Ha korán kelünk, akkor meg van a lehetőségünk, hogy egészséges reggelit állítsunk össze, így nem gyorskajákat fogunk enni napközben.

5. Házimunka

Amikor korán reggel van időnk takarítani, elmosogatni, vasalni vagy kimosni egy adag ruhát, akkor sokkal több időnk marad munka után a családra, barátokra. Sokkal szívesebben töltjük az estéinket filmezéssel vagy egy élvezetes családi vacsorával, mint házimunkával. Ha reggel túlvagyunk a nehezén, akkor este jöhet a szórakozás.

6. Hatékonyság

2009-ben a Yahoo! húsz nagyvállalat (pl. Motorola, Pepsi, Xerox…) igazgatójának szokásait vizsgálta. Ami közös volt bennük, hogy mindannyian reggel 6 óra előtt keltek. A korai órákat arra használják, hogy elolvassák e-mailjeiket, végezzenek egy kis testmozgást, átfussák a reggeli lapokat vagy együtt legyenek családjukkal. A vizsgálat alanyai egyetértettek abban, hogy a korai kelés elengedhetetlen a hatékonysághoz.

7. Mentális frissesség

Agyunk a korai órákban van teljesítményének csúcsán. Egy észak-texasi egyetem vizsgálata szerint azok a főiskolai hallgatók, akik korán keltek, sokkal jobb eredmény produkáltak, mint a későn kelők.

8. Kevesebb stressz

Amikor korán kelünk, nyugodt és kényelmes tempóra hangolódunk. Viszont mire elkészülünk mi, összekészítjük a gyerekeket, megcsináljuk a reggelit és a tízórait, elvisszük a kicsiket és mi is beérünk a munkahelyre, valószínűleg már teljesen felpörgettük magunkat és idegesek vagyunk.

A stressz komoly hatással van egészségünkre, hiszen fejfájáshoz, hajhulláshoz, magas vérnyomáshoz, szorongáshoz és egyéb krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Ha viszont több időt hagyunk magunknak a reggeli készülődésre, akkor kevésbé fog nyomasztóan indulni a nap.

A fenti pontokon túl a korai ébredés legnagyobb előnye az, hogy a világ a mi időbeosztásunkhoz igazodik. Az éjszakai baglyok imádnak délig aludni, viszont az élet reggeltől estig zajlik, s nem érdemes a feléről lemaradni. Nem könnyű beállni a korai kelésre, viszont ha megtapasztaljuk azokat a nyugodt, néma pillanatokat, amikor a világ velünk ébred, soha nem akarunk majd sokáig szunyókálni.

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."