“Válassz olyan munkát, amit szeretsz, és egy napot sem kell dolgoznod többé” ~ Konfuciusz

Hogyan válhat a passziód fő bevételi forrássá? 

Egyre több és több sikersztori kering olyanokról, akik megtalálták a tejjel-mézzel folyó Kánaánt. De van esélye erre a hétköznapi embernek is? Vagy a szerencsés kiválasztottaknak csak szimplán… szerencséje volt?

Többéves kutatás után jó hírrel szolgálhatok.

Tuti, hogy neked is van olyasmi, amit imádsz csinálni, és mások fizetnének érte. Erre fogadni mernék.

De kezdjük egy kérdéssel: miért van az, hogy akik már sikeresek valamiben, azoknak a többi vállalkozása is rendszerint sikerrel végződik? Fitnessz, üzlet, karrier vagy kapcsolatok: mindegy, mibe fognak, egyaránt befutnak.

A siker vonzza a sikert

Mi az, aminek köszönhetően egyesek minden megerőltetés nélül felfuttatnak egy vállalkozást és csupa olyan dolog veszi körül őket, amit szeretnek? Az emberek maradék 80%-a pedig továbbra is olyan munkába vonszolja magát nap, mint nap, amit ki nem állhat.

Hogy lehet, hogy míg némelyek zökkenőmentesen állnak át az egyik kreatív projektről a másikra, miközben mindenféle sikerélményben van részük, mások még azt sem tudják, mi iránt lelkesednek, nemhogy karriert alapozzanak a passziójukra?

Semmiféle különleges vagy szokatlan trükkről nincs szó. Nincs benne rejtélyes praktika, nem kapcsolódnak hozzá titkos rituálék, nem valami elvont dologról van szó, és még csak nem is elrugaszkodottan nehéz. De mégis, az oda vezető lépéseket meglepően kevesen ismerik (és még kevesebben alkalmazzák).

Éveken át törtem a fejem, miért is van ez így. Éjszakákon át ébren forgolódtam. Én is valami bonyolultra gondoltam, pedig, amint kiderült, a válasz igen egyszerű…

Azok az emberek, akik valami iránt szenvedélyesen elkötelezettek, ismerik a realitást. Teljesen tisztában vannak vele, hogy milyen lépések vezetnek sikerre, és nem sokat teketóriáznak: tesznek is az éppen aktuális cél elérése érdekében.

A többi ember azt sem tudja, hol kezdje. Ezen ideje változtatni.

 

Mindenkinek joga van a passziójából élni

Az elmúlt nyolc évben, főleg az elmúlt háromban az életem arról szólt, hogy tanulmányoztam, mi hajtja az embereket. Elkötelezett munkaerők százával készítettem esettanulmányokat, számtalan kísérletet hajtottam végre, és tanulmányoztam a 14 legnagyobb szakértőt az Interneten innen és túl.

Nem csak az foglalkoztatott, hogy hogyan fedezik fel az emberek, mi iránt elkötelezettek. Annak is utána akartam járni, hogy a „szerencsések” hogyan hárítanak el minden akadályt, és hogyan csinálnak karriert a hobbijukból—vállalkozóként és alkalmazottként egyaránt.

A célom tehát az volt, hogy megtaláljam a láncszemet a hobbi művészete és a pénzkeresés tudománya között. Nemrég adtam ki a kutatás eredményét egy önsegítő tanfolyam anyagaként. A címe: Élj passzióból.

Az eredmények valósággal feltüzeltek. De az is kiderült, hogy az egész közel sem olyan bonyolult vagy kivételes, sőt: sokkal könnyebben megvalósítható, mint sokan gondolják, csak kondicionálnunk kell rá magunkat.

Épp ezért szeretném megosztani a legütősebb dolgokat, amiket tanultam. Ha igazán komolyan gondolod, ezek segítségével rekordidő alatt pénzbe tudod forgatni a passziódat.

1. Válaszd el a szenvedélyedet a valóságtól!

Kezdetnek olyan brainstorming kell, ami erősíti és támogatja a projekteket. Sajnos, a legtöbb ember épp az ellenkezőjét teszi.

Legtöbbször egy új ötletre adott azonnali reakciónk inkább arra próbál rámutatni, hogy miért nem fog működni a dolog. Ezzel az a baj, hogy ha azonnal kritikusan szemléljük az elgondolást, azzal csírájában fojtjuk el a megvalósítást. Sokszor még két mondat sem hangzik el, már beüvölti valaki, hogy miért „nyilván” kudarcra ítéltetett az ötlet. Ekkor egy kicsit hülyén érzi magát az ember, majd ejti a témát.

De ha akár 5-10 percet is rászánnánk, hogy felrajzoljuk, leírjuk, nyíltan és ítélkezésmentesen megvitassuk, nagyon is valószínű, hogy láttnánk benne fantáziát.

Csak gondolj bele, hány ezer brilliáns ötlet válik hamvába holt elgondolássá valami elhamarkodott kritika miatt.

Sajnos, ez mindennapos dolog, még akkor is, ha csak a fejünkben megy végbe (ami talán mind közül a legesélyesebb és legveszélyesebb). Amikor a passziónkról agyalunk, sokszor nem jutunk túl a homokozó korlátain. Mivel a végcél persze az, hogy olyasmit találjunk, amiből meg tudunk élni, tudat alatt azonnal elvetjük, ami szokatlan vagy nem odaillő. Elfojtjuk a kreativitásunkat, anélkül, hogy tudnánk róla.

Ahhoz, hogy harcképes legyen a világmegváltó ötletünk, legyen szó üzleti vállalkozásról vagy személyes célkitűzésekről, első lépésben élesen el kell választanunk a „kreatív” és „kritikus” állomásokat.

Ötletelj korlátok nélkül: fogalmazd meg a legelrugaszkodottabb karrierálmokat, amik csak eszedbe utnak. Aztán, mielőtt tettre vagy kritikára kerülne a sor, várj egy pár napot, akár hetet is. Állítom, hogy minden elvadult ötletedből valaki már jelenleg is vaskos pénzeket keres (és ez jó!).

2. Hagyd kibontakozni a szakértelmedet!

A félelem, hogy a tudásod nem eladható, a legnagyobb visszatartó erő; nem engedi, hogy a passziódat bevételi forrássá tedd.

Ez úgy nem igaz, ahogy van. Sokkal többet tudsz, mint gondolod. A szakértelem relatív, és nagyrészt érzékelés kérdése.

A durva az, hogy amikor végre felfedezed, mi iránt érzel szenvedélyes elkötelezettséget, rá fogsz jönni, hogy már évek óta tanulod és fejleszted. Tapasztaltabb vagy benne és többet tudsz róla, mint a körülötted levők 99%-a, egyszerűen azért, mert imádod csinálni.

Ha éltél már minimum két évtizedet, garantálom neked, hogy valamiben szakértő vagy. Értékeld már magad egy kicsit! Találd meg, mi az, és találd meg a közönséget, akinek agy szüksége van a tudásodra. Kapcsold össze a kettőt, és a megélhetési tervek elkezdenek valóra válni.

3. Tedd meg a lehetetlent!

Évtizedekig az a tévhit uralkodott, hogy fizikai képtelenség lefutni egy mérföldet 4 percnél rövidebb idő alatt. Egészen addig, amíg Roger Banister nem bizonyította be az ellenkezőjét. És hogy mi történt utána? Az elkövetkező három évben 16 ember teljesítette 4 perc alatt a távot.

Hasonlóan, elhitették velünk, hogy nem lehetséges a passziónknak élni, meghozzá fényesen. Annyian utálják a munkájukat, és annyian fogadják el ezt megváltoztathatatlan tényként. Én sem voltam kivétel, amíg nem találkoztam olyan emberekkel, akik az ellenpéldát testesítik meg.

Most jön a fontos rész. Ahhoz, hogy a passziód legyen a munkád, a legfontosabb hozzávaló, hogy olyan emberekkel vedd magad körül, akiknek már sikerült. Visszájára kell fordítanod az agymosást. Tölts időt azokkal, akik az álmaikat élik meg, és nem csak hogy számodra is lehetséges lesz, hanem egyenesen elérhető. Ez a pszichológiai váltás mindent átír.

Nem létezne a tanfolyamom (Élj a passziódból) és a weblapom (Valósítsd meg önmagad), ha nem találkozom azokkal az „őrült” emberekkel, akikkel nap, mint nap időt töltök. Leo a lista élén áll. Neki és másoknak köszönhetem, hogy az online bevétel másokat segítve, úgy, hogy élvezem is, az egyetlen elképzelhető pénzkereseti móddá vált számomra. Köszönöm, Leo; köszönöm, többiek.

Ha valaki egyszer rájön a módjára és meg van róla győződve, hogy nem csak működik, de valóban lehetséges is így megélni, a kreatív és üzleti potenciálja sokszorosára nő. Csak idő kérdése, hogy a választott passziót virágzó karrierré formálja.

Vedd magad körül olyanokkal, akik a lehetetlent művelik. Vissza se nézz.

Kinek tudsz segíteni?

Az önmegvalósítás első lépése (és a legrealisztikusabb lépés azok számára, akik félnek a fenyegető bevételcsökkenéstől), hogy egy-egy emberrel kezdjenek dolgozni. Ne feledd, vannak dolgok, amikben jobb vagy (és jobban élvezed), mint a körülötted levő emberek nagy többsége. Ebben a pillanatban is sokan keresik a szakértelmedet. Találd meg a megfelelő kapcsolatot, és már holnap pénzt kereshetsz a passziódból. Ennyire gyors és hatásos ez.

Megerősítés kell? Olvass utána, mások mennyit kérnek és hogyan élnek abból a képességből, szenvedélyből, amit te is olyan szívesen művelsz. Mindegyikük Steve Jobs karrierútját fogja befutni? Nem hinném. Csak oda koncentrálják az energiájukat, ahol a leginkább szükség van rá, ahol leginkább segíteni tudnak.

Azoknak a többségét, akik nem tudnák pénzbe fordítani a passziójukat, nem a gyenge képességük fogta vissza. Nem is a képzetlenségük vagy a tapasztalatlanságuk. A kreativitás és bátorság hiánya nem engedte feltörni őket.

Ezt a kettőt kombináld valami olyannal, amitől felbuzog az életerőd, és rövidesen sorban állnak majd az ajtód előtt, akik fizetni szeretnének.

Megszüntetni a szakadékot – 80%-ról 20%-ra

Egy friss tanulmány szerint az emberek 80%-a nem szereti az állását. Közel 75%-uknak pedig fogalma sincs, mi iránt éreznek szenvedélyes elkötelezettséget.

Ez persze nem véletlen. Neked pedig nem kell közéjük tartoznod.

Mi lenne, ha megfordítanánk a statisztikát? Gondolj csak bele.

Amint bevételt tudunk nyerni azokból a dolgokból, amelyek feltüzelnek, a munka megszűnik utálat tárgyává lenni. Épp ellenkezőleg, sosem lakunk jól vele. Ami hamarosan olyamivé válik, amivel a világ sem tud jóllakni. Ha ez sikerül, szó szerint megváltoztathatjuk a világot.

Az első kereset

Az első leküzdendő akadály tudatosítani, hogy igenis kereshetsz pénzt azzal, amit szeretsz csinálni; bebizonyítani magadnak, hogy tudsz segíteni az embereknek, és ők hajlandóak fizetni is ezért. Mindegy, hogy 10, 500, 10.000 vagy 200.000 forintot keresel első körben, a lényeg, hogy megtedd az ugrást: 0-ról valamire.

Tudsz olyat nyújtani, ami mások számára érték. Csak kezdd el kínálni.

Most akkor a 20% része vagy?

Megvan hozzá mindened. A többi rajtad áll.