Karácsonyi készülődés – nem lehet elég korán elkezdeni

A tapasztaltak és előrelátók valószínűleg mostanra már tisztában vannak vele, hogy kinek milyen ajándékot fognak vásárolni karácsonyra, feltéve, ha még nem vették meg azokat. Igen, léteznek olyanok, akik már év közben gondolnak a decemberi ajándékozásra és folyamatosan, nem pedig egy hét alatt szerzik be a meglepetéseket. Ez a cikk nem nekik szól.

Azoknak szeretnénk segíteni, akik mindig az utolsó percben kapkodnak és egy héttel karácsony előtt még fogalmuk sincs, hogy mivel fogják megörvendeztetni szeretteiket.
Íme, néhány praktikus infó, amivel stresszmentessé tehetjük a decembert.

Ajándékokról…

Szeretjük vagy sem, a karácsony az ajándékozásról szól. Már belemenni sem érdemes, hogy ki mennyit költ el ilyenkor…
Sokat.

Gondolnád, hogy anyagi csőd nélkül is túlélheted a decembert?

1. Vásárolj időben!

Az előrelátók két ok miatt szerzik be évközben az ajándékokat. 1: így jól átgondolt, hasznos tárgyakkal lephetik meg a szeretteiket, 2: nem egy hónap alatt költik el egyhavi fizetésüket (vagy annak többszörösét).

Ha mi is a fenti bölcs csoporthoz szeretnénk tartozni, akkor nyitott szemmel kell járnunk év közben, de legalább az őszi hónapoktól kezdve. Ha nem tudjuk észben tartani a feladatot, nyugodtan írjuk be a naptárunkba, mondjuk kéthetente, hogy „karácsonyi ajándék”. Így mindig eszünkbe fog jutni, hogy még fogalmunk sincs, hogy mit akarunk venni a nagyinak meg a gyereknek. Ha sokat foglalkozunk a kérdéssel, valószínűleg praktikus ajándékot fogunk kitalálni.

2. Rejtegetés

Az ünnepek idején a gyerekeket sokkal nagyobb dicséret illeti meg, mint a felnőtteket.
Ők bizony veszik a fáradtságot és már hetekkel a Jézuska érkezte előtt nekikezdenek a felfedező akcióknak. Nem is gondolnánk, hogy milyen helyeken néznek körül a csemetéink, szóval, ha nem akarjuk, hogy lebukjunk az ajándékkal, jobb, ha a rokonoknál, barátoknál helyezzük el a csomagokat megőrzésre.

Ha még nincs gyermeked vagy túl nagy a keresgéléshez, esetleg a pároddal kettesben éltek, akkor sem jó ötlet otthon tartani az ajándékokat, nem hiányzik, hogy valaki idő előtt meglássa a meglepetést.

3. Praktikus ajándékok

Ha lehet, próbáljunk meg tudatosságot csempészni az ajándékválasztásba. Tudni kell fontossági sorrendet felállítani. Ha például a gyerekeknek – és nekünk is – elkélne egy-két új ruhadarab, akkor ne többszázezres LCD tévét vásároljunk, rosszabb esetben hitelre. Mert sajnos sokszor az ajándékozás hevében túlzásokba esünk, és nem mérjük fel megfelelően saját anyagi kereteinket. Tudom, ilyenkor mindenkit a jó szándék és az adni akarás vezérel, de ma már tényleg túlságosan a pénz irányítja az ünnepeket. Lehetünk mi a legboldogabb család a világon egy gyönyörű fenyőfával, alatta néhány aprósággal…

Arra azért figyeljünk oda, hogy a praktikusság oltárán ne áldozzuk fel főként gyermekeink örömét. Igen, ő is tudja, hogy kell az a 10 pár zokni, de sokkal őszintébb lesz az öröme, ha veszünk mellé valami tényleg neki valót. Nem kell tízezreket költeni. Sokszor a legegyszerűbb játék okozza a legnagyobb örömöt.
Az ajándék kiválasztásakor vegyük figyelembe gyermekünk életkorát és érdeklődési körét. Ha ehhez tartjuk magunkat, nagyot nem tévedhetünk.

Több, kis értékű ajándék azért is okozhat nagy örömöt, mert ha külön-külön becsomagoljuk őket, óriási boldogságot fog szerezni a tulajdonosának, mire egyenként kibontja őket.
Sok ajándék kevés pénzből? Lehetséges!

4. Kíméljük pénztárcánkat!

A jól átgondolt apróságokkal épp olyan hatást érhetünk el, mint a saját készítésű meglepetésekkel. Egy montázs a családról, a gyerekek festménye bekeretezve, egy-két kézzel készített karácsonyfadísz… Megannyi hangulatos ajándék.
A korunkra jellemző egyformaság miatt amúgy is sokkal nagyobb eszmei értéke van ezeknek a meglepetéseknek.

Én például tavaly minden ajándék mellé csomagoltam egy filcből varrt karácsonyfadíszt. Mindenkinek nagyon tetszett, de ami ennél sokkal jobb, hogy karácsony óta szinte kivétel nélkül mindenkinek ki van téve a szobájában/lakásában a kis díszem. Kell ennél nagyobb elismerés?

Az ünnepi menüről…

Miért ne találhatnánk ki hetekkel az ünnepek előtt, hogy mi legyen a menü? A halat, húst miért ne vehetnénk meg, fagyaszthatnánk le?

Ha ennyire előrelátó tudsz lenni, akkor az sem jelenthet nehézséget, hogy összeírd az ételsorhoz kapcsolódó bevásárló listát és megtervezd, hogy pontosan mikor és milyen sorrendben fogod elkészíteni a fogásokat.
Jobb, ha elég időt hagysz mindenre. Ha van még szabadságod, inkább vedd ki a Szenteste előtti napot, hogy időben végére érj a takarításnak, főzésnek.

A mérsékletesség a karácsonyi ételeknél ugyanúgy beválhat, mint az ajándékozásnál. Általában mindenki túltervezi magát, aztán nincs aki megegye a sok finomságot. Te ne tedd ezt!

Néhány gondolat a Mikulásról és az édességekről…

A december a gyerekek kedvenc hónapja. Ellentétben a szülőkkel és a fogorvosokkal.

Próbáljunk olyan finomságokkal kedveskedni a kicsiknek, amik nem teszik tönkre a fogukat, kevesebb, mint egy óra alatt. Ez az odafigyelés egyébként egész évben ajánlott, de a legrizikósabb időszak december 5-e estéjén indul… Mikulás csomag otthon, a suliban, az oviban, a nagyinál.

Persze vásároljunk édességeket, de megtömhetjük azt a zsákot (és gyereket) mandarinnal, mogyoróval, kesudióval, diákcsemegével, aszalt gyümölcsökkel is.

Az ajándékozást ekkor sem kell túlzásba vinni. Nyugodtan szóljunk a Télapónak, hogy jobb, ha szerényebb ajándékokat kapnak a lurkók, így nem szoknak hozzá a nagy értékű meglepetésekhez és megtanulnak örülni az apróságoknak is.


Kellemes ünnepi készülődést kívánunk minden praktikus olvasónknak!

ABK

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."