Itt az ideje otthagyni a munkahelyed? 8 figyelmeztető jel…

Van jó munka, rossz munka és munka, amitől a falra tudnál mászni. A legtöbben egész jól viseljük a rosszat, de amikor napról napra szörnyen érezzük magunkat és pocsékul megy minden, akkor el kell gondolkoznunk a változáson.

Tisztában vagyok vele, hogy nem lehetünk mindannyian Lego tesztelők, videó-játék szakértők vagy rock sztárok, de azért egy kiegyensúlyozott munkahely mindenkinek kijár. A többség viszont rengeteg megaláztatáson és gyötrelmen megy végig, mire úgy dönt, hogy munkahelyet vált.

Kilenc évig volt olyan munkám, ami mellett boldogtalan voltam, úgyhogy pontosan tudom, mikor kell azt mondani: elég.

Íme, nyolc figyelmeztető jel, melyekre érdemes odafigyelned:

1. Szánalmasnak érzed magad.

Millió ember rohangál az utcán, aki ugyanúgy érzi magát, mint te, csak mind más és más okból kifolyólag. Ha azt veszed észre, hogy a munkád kiszívja az összes örömöt az életedből, és magad mellett a munkatársaid életét is megkeseríti, akkor ideje továbblépni. Természetesen a munka mindig is munka marad, amihez kitartás kell, de vannak határok.

2. Félsz munkába menni.

Ha lenne választási lehetőségünk, a legtöbben úgy döntenénk, hogy nem járunk be minden nap dolgozni. Ez teljesen érthető és normális. Ha olyan dolgon mész keresztül, mint én, akkor valószínűleg az összes létező módot megtaláltad már, hogy miként kerül el a munkát. A fáradtság normális, a félelem és a stressz nem az.

3. Hatással van az egészségedre.

Ha azbeszttel kell dolgoznod egy gyárban, akkor nyilván hatással van a munkád az egészségedre, viszont most nem csak erről az egészségkárosító hatásról beszélünk. Attól még, hogy irodai munkát végzel, nem törvényszerű, hogy az egészséged tökéletes állapotnak örvend. A krónikus stressz komoly fizikális problémákhoz vezethet.

4. Tönkreteszi az álmaidat.

Ha azon veszed magad észre, hogy olyan munkát végzel, amit utálsz, akkor ideje magadhoz térni. Persze lehet, hogy lusta vagy új munkát keresni, esetleg aggódsz a munkaerőpiac aktuális helyzete miatt. Talán csak nincs elég önbizalmad, hogy kilépj és felelősséget vállalj az életedért. Mindegy, milyen indok mögé bújsz, felejtsd el! SOHA ne add fel az álmaidat! Nem azt mondom, hogy holnap mondj fel majd nézz magad elé és várd a csodát. Azt mondom, hogy szabadidődben keresgélj új munka után, s ha szimpatikus egy ajánlat – és te is rokonszenves vagy a munkaadónak – akkor beszélj a családoddal és lépj!

5. Nincs lehetőség a továbblépéshez.

Mindannyian vágyunk a fejlődésre. A személyes gyarapodás olyan dolog, amit minden egyénnek meg kellene tapasztalnia. Ha ez a fejlődés a munkád miatt nem mehet végbe, akkor hagyd ott az egészet. Abban az esetben, ha igyekezeted senkinek nem tűnik fel, vagy tisztában vagy vele, hogy a cégnél ez a legmagasabb pozíció, amit elérhetsz, akkor szintén fontold meg a továbblépést.

6. Tisztában vagy vele, hogy rossz a munkád.

Amikor középiskolás korodban elmentél a helyi étterembe dolgozni, tudtad, hogy mindez csak átmeneti. Lehet, hogy gyötrelmes volt, de kibírtad, mert csak két hónapig tartott. Felnőttként a megélhetésért dolgozunk. Hetente legalább 40 órát munkával töltünk. Ha tisztában vagy vele, hogy a jelenlegi munkád nem neked való, akkor ideje megtenni a szükséges lépéseket. Lehet, hogy 15 évbe kerül, mire megtalálod a neked legmegfelelőbb munkát, de tiszteld meg magad azzal, hogy azt a munkát végzed, ami tényleg boldoggá tesz.

7. Nincs összhangban az értékrendeddel.

Egy dolog olyan munkát végezni, amit csak a pénzért csinálsz. Ha viszont olyasmit kell csinálnod, ami nincs összhangban az értékrendeddel és erkölcseiddel, akkor rövid időn belül komoly problémáid lesznek. Én például pénzügyi befektetőként dolgoztam. Amit kilenc év alatt megtapasztaltam, az a kapzsiság. Elképesztő, milyen mohók az emberek ebben a szakmában, s ez a felismerés végső soron beteggé tett. Nem tartom magam kapzsinak, szóval egy olyan munkahelyen, ahol pénzéhes fenevadakkal kellett megharcolnom minden nap, ez igazán nagy problémát jelentett számomra. Ha a cég, ahol dolgozol, olyasmivel foglalkozik, amiben nem hiszel, akkor ideje új munkát keresni.

8. Időpocsékolás az egész.

Az idő az egyik legértékesebb árucikk a Földön. Igen, azért dolgozunk, hogy megélhessünk, a munkához pedig idő kell. Ha viszont csak azért megyünk be dolgozni, hogy minél előbb a végére érjünk, akkor időpocsékolás az egész. Ha ezt érzed, menj és keress valamit, amivel jobbá teszed a világot. Légy más, légy bátor és változtass!

Bárhogy is legyen, ha boldogtalannak érzed magad a munkahelyeden, akkor valami más után kell nézned. Ne hivatkozz a munkanélküliek magas számára vagy a munkád „biztonságára”. A mindennapos boldogság sokkal többet ér ennél.
Menj és keress valamit, amit tényleg szeretsz csinálni!

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."