Ki ne álmodozott volna valaha arról, hogy otthagyja a munkáját, hogy a munkahely váltással jobb pozíciót érjen el a jelenleginél? Minden nap órákat töltünk azzal, hogy munkahelyünkön ülve arról ábrándozunk, vagy otthon állást keresünk, hogy milyen lenne kalandos, kreatív és játékos életet élni – olyat, amilyenre mindig is vágytunk.

A múlt hónapban rászántam magam. Otthagytam a munkámat, hogy főállásban az írással foglalkozhassak. Most épp Buenos Aires-ből írok, miközben a gyermekeim a nagyszüleikkel játszanak a közelemben. S eközben pénzt keresek.

Enyhe kifejezés lenne azt mondanom, hogy ez egy álom beteljesülése. Gyerekkorom óta szeretnék író lenni. De nem csak akartam, meg is küzdöttem érte, hogy azzá váljak.

Ott kellene hagynod a munkádat?

Álmaink üldözése nem minden. Sokan a biztonságos munkát preferálják. Sok kreatív, érdekes, szenvedélyes ember választja a rendszeres fizetés biztonságát, előnyeit és a lehetőséget, hogy a nap végén maga mögött hagyhatja a munkahelyét.

Mielőtt úgy döntenél, hogy otthagyod a munkádat és az álmaidat követed, tedd fel a következő kérdéseket magadnak:
– Mennyire kényelmes kockára tenni megélhetésemet?
– Szeretnék saját üzletet vezetni?
– Hogyan fogom kezelni az üzletvezetést?
– Ezzel akarok foglalkozni a hét minden napján, napi 8 órában?
– A családom és a barátaim támogatni fognak benne?

Ha a kérdésekre válaszolva még mindig úgy gondolod, hogy meg kell valósítanod álmaidat, íme, néhány tanács, melyek könnyebbé teszik a dolgod és csökkentik a kockázatok nagyságát.

Vidd el az álmodat próbaútra!

Először vidd el próbaútra az álmodat, mielőtt mindent feláldoznál érte. Így könnyen kiderítheted, hogy valóban ez-e az, amivel foglalkozni szeretnél.

Sokan például azt csinálják, hogy munka után és hétvégenként foglalkoznak álmaik munkájával. Ez olyan kreatív dolgoknál kitűnően működhet, mint az írás, fényképezés vagy zene.

Nehezebb dolgod van, ha az álmod az, hogy nyiss egy éttermet vagy hogy emberjogi ügyvéd legyél, mert ezekkel nem lehet felületesen foglalkozni.

Viszont beiratkozhatsz egy induló osztályba vagy találhatsz magadnak egy tanárt, aki segít belekóstolni az új szakmába. Nyugodtan iratkozz be egyetemre!

 

Azzal foglalkozz, amit szeretsz!

Valóban nagyon hasznos a kapcsolatépítés és a tapasztalatgyűjtés, de ne áldozd fel az idődet és az energiáidat olyan dolgokra, amik nem érdekelnek.

Amikor elkezdtem szabadúszóként dolgozni, az ismerőseim és barátaim elkezdtek nyaggatni, hogy írjam meg a reklámszöveget vállalkozásukhoz vagy hogy írjam meg a diplomamunkájukat. Íróként ezek a munkák hasznosnak mondhatók, de személy szerint nem az én területeim. Ezeket akkor elvállaltam, mert szükségem volt a pénzre.

Mióta nem függök anyagilag az efféle munkáktól, nem is vállalok ilyeneket. Arra koncentrálok, amivel valóban foglalkozni szeretnék: kreatív cikkeket írok és publikálok. Azáltal, hogy szelektáltam, olyan lehetőségeket kaptam az élettől, melyekre valóban vágytam.

Játszd el a szereped!

Az elejétől fogva muszáj hinned abban, amit csinálsz. Ne azt mondd, hogy „Egy nap énekes akarok lenni”, hanem azt, hogy „Énekes vagyok”. Lehet, hogy eleinte egy kicsit bután fogod magad érezni, de lassan hozzászoksz és te magad is elhiszed.

Az édesanyám gyakran mondogatta: „Az írók írnak”. Ez igaz. De mint minden szakma esetében, ennek a munkának is több részterülete van. Az írók nem csak írnak, hanem kapcsolatokat építenek, szerkesztenek, számláznak az ügyfeleknek, felveszik a kapcsolatot a kiadókkal, ötletelnek és más írókat olvasnak.

Nézz utána és tudd meg, hogy az általad hőn áhított szakmának milyen hasonló részterületei vannak, s foglalkozz azokkal is!

Az álmod beteljesüléséhez portfólióra van szükséged? Megbízólevél, esetleg egy új honlap is kellene? Ellenőrizd, hogy a munkádhoz szükséges profi eszközök a tulajdonodban vannak-e, majd láss neki a munkának!

Készíts tervet!

Egyszerűen azt mondani, hogy „író akarok lenni”, kevés. Sokat segít, ha egyértelmű, tiszta célokat tűzünk ki magunk elé.

Akkor biztosak lehetünk benne, hogy mit kell tennünk, amit le tudunk bontani több, kisebb feladatra. Így könnyebb nap, mint nap a témával foglalkozni.

Ne félj amiatt, hogy túl nagyra vágysz. Ha mindennél jobban szeretnél énekes lenni egy tehetségkutató műsorban, akkor írd le és készíts tervet, hogy miként juthatsz el odáig.

Még ha a végén nem is a tv-ben fogsz szerepelni, a munka, amit befektettél garantáltan meg fog térülni valamilyen más úton-módon.

Talán saját magad is megleped. Amikor az első listámat állítottam össze álmaimról és céljaimról, köztük volt, hogy publikálok a The New York Times-ban. Az akkor óriási dolognak tűnt, ma már valóság. A tervem része volt, én pedig véghezvittem.

Gondoskodj pénzügyeidről!

Mikorra elkezdtem pénzt keresni az írással, biztos voltam benne, hogy ezt akarom csinálni főállásban is. Az volt a tervem, hogy elég pénzt spórolok össze, hogy meg tudjak birkózni a szabadúszói lét viszontagságaival, ezért az írásból származó jövedelmemet külön számlán vezettem. Így átlátható volt, hogy mennyi pénzt kereshetek álmaim szakmájával.

Dolgozz!

Egy álommunka is munka. Ismétlem: álmaid munkája ugyanolyan munka, mint a többi. Ugyanúgy teljesítened kell és nap, mint nap foglalkoznod kell vele. Állj készen a munkára és tiszteld azt! El kell végezned az unalmas részeket ugyanúgy, mint az izgalmasakat, és akkor is helyt kell állnod, amikor fáradt, zavart vagy alulmotivált vagy. Csak úgy, mint egy igazi munkánál.

Tudd, hogy mikor lépj ki!

Honnan fogod tudni, hogy mikor kell otthagyni jelenlegi munkádat, hogy álmaid munkájával foglalkozz? Van, hogy mi határozzuk meg az időpontot. Van, hogy beiratkozol egy új iskolába, s az iskolakezdés időpontja határozza meg a dátumot.
Viszont, ha először csak másodállásként akarod folytatni a munkát, akkor pontos dátumot kell meghatároznod.

Készen állsz a munkára, ha:
– Van megfelelő pénzügyi tartalékod, ami fedezheti a rendszeres jövedelmed kiesését.
– Mellékállásoddal is tudsz foglalkozni anélkül, hogy ezt megsínylené jelenlegi munkád vagy családod.
– Ha vannak meglévő kapcsolataid és tudod, hogy lesznek megrendeléseid, bevételeid is.
– Ha tényleg úgy érzed, hogy ebből fenntarthatod magad és családodat.
– Ha már valaha az életedben belekóstoltál a szakmába és tetszett.

Ha profi életet építesz fel, melyben azzal foglalkozhatsz, amiért valóban bolondulsz, akkor csináld szeretettel és örömmel. Légy boldog!
Kemény munka, de mindegy egyes perc megéri a fáradtságot.

Forrás: www.getrichslowly.org