Honnan tudhatod, hogy megérdemled a fizetésemelést?

A fizetésemelés az egyik legegyszerűbb módja bevételeid növelésének. Egy pár perces beszélgetés gyümölcsét évekig élvezheted.

A legtöbben azt gondoljuk, hogy fizetésemelést megfelelő időben és megfelelő hangsúllyal kell kérni. Félünk a visszautasítástól vagy felháborodástól és persze nem szeretnénk rossz helyzetbe hozni magunkat vagy felidegesíteni a főnökünket. Az igazság viszont az, hogy a fizetésemelés kérdése jóval azelőtt eldől, hogy feltennénk a kérdést.

A lenti öt lépés segít megbizonyosodni róla, hogy megérdemled-e az emelést, így ha szóba kerül a téma, magabiztosan tudsz majd kiállni az érdekeidért.

1. A tapasztalat nem egyenlő az értékkel.

Csak azért, mert sok ideje foglalkozol valamivel, még nem érdemelsz sem fizetésemelést, sem egy új, jobb munkát. Sokan követjük el a hibát és gondoljuk azt, hogy minél nagyobb a tapasztalatunk, annál több pénzt érdemlünk. Valójában azért kap valaki nagyobb fizetést, mert értékes munkaerő.

Ez jó dolog. Azt jelenti, hogy tehetünk azért, hogy több pénzt keressünk, függetlenül a helyzetünktől vagy az eddigi tapasztalatainktól. Akcióba lendülhetünk és megküzdhetünk a fizetésemelést, nem kell várnunk ölbe tett kézzel, hogy egyszer csak megadják.

A folyamatot kezdheted mindjárt azzal, hogy becsületes vagy magadhoz. Mennyire vagy értékes munkaerő a jelenlegi szakmádban? Mennyi felelősséged van a veled egyenrangú munkatársaidhoz képest? Tegyük fel, hogy új munkát kaptál; értékesebb vagy a munkáltatódnak, mint az, akinek a helyére kerültél? Nem elkedvetleníteni kell magad ezekkel a kérdésekkel, hanem eldönteni, hogy jelenleg milyennek lát a főnököd.

2. Találj új irányokat, melyekkel értékesebbé válhatsz!

Ha meghatároztad jelenlegi pozíciódat, itt az ideje, hogy előbbre lépj. Ne félj, egészen egyszerű folyamatról van szó. Minél értékesebb egy munkaerő, annál nagyobb a felelőssége és annál nagyobb eredményeket ér el. Logikusan hangzik, igaz?
Forgassuk vissza az idő kerekét és nézzük meg egy nagyon gazdag ember példáját!

Andrew Carnegie* az egyik legsikeresebb – és leggazdagabb – üzletember a történelemben.

Amikor tinédzser volt, Carnegie a pennsylvaniai vasúttársaságnál dolgozott. Amikor csak tudott, plusz feladatokat vállalt magára. Amint képes volt megállni a helyét, egyre nagyobb felelősséget kapott. Szorgalmához végtelen lelkesedés társult.

Carnegie szokást csinált a túlórázásból, s harminc évesen megalapította saját cégét. Egyre több munkát és egyre nagyobb fizetést kapott. Megbecsülés és büszkeség volt a jutalma, amiért túl akarta teljesíteni az alapvető elvárásokat.

Te kapsz plusz feladatokat az alapvető kötelességeiden túl? Van akkora felelősség a kezedben, mint Carnegie-nek volt? Ha nem, mit tennél azért, hogy legyen?

Készíts listát plusz feladataidról, megbízásaidról és munkahelyi felelősségvállalásod mértékéről. Van a cégnél egy befejezetlen projekt, de még senki nem vette a fáradtságot, hogy megcsinálja? Lesz a közeljövőben egy értekezlet, ahol elkél a segítség? Sok esetben ott hever előttünk a megoldásra váró feladat, csak mi nem vesszük észre.

3. Kérj javaslatokat!

Azok az alkalmazottak, akik végül megkapják a fizetésemelést, általában kezdeményezők. Kezdetnek elég lesz egy rövid beszélgetés a főnököddel.

Mondd el neki, hogy szeretnél nagyobb felelősséget a cégnél és kérd meg, hogy javasoljon neked valamit ez ügyben. Ha megkérdezi, miért, mondd el neki, hogy vannak szakmai céljaid, szeretnéd magad továbbfejleszteni és a felelősségvállalás ennek a része.

Ha ad néhány javaslatot, akkor tudod, hogy min kell dolgoznod. Ha viszont a főnököd gyorsan lezárja a beszélgetést és azt mondja, hogy majd később visszatértek rá, akkor se keseredj el.

Ezzel a rövid beszélgetéssel máris kezdesz kitűnni a tömegből.

4. Kitartás.

Ha egyszer visszautasít a főnököd, sebaj. Térj vissza a témára egy hét múlva.

Ez alkalommal menj oda hozzá a kezedben egy listával, amit te írtál össze a lehetséges feladatokról és projektekről. Mutasd meg neki, hogy komolyan gondolod és vetted a fáradtságot, hogy összeírd, mivel vállalhatsz nagyobb felelősséget a cégnél. Csak nagyon kevés alkalmazott tesz igazi erőfeszítéseket, téged viszont pont ez az igyekezet fog kiemelni munkatársaid közül.

Ez egy nagyon fontos lépés, mert így mutathatod meg a főnöködnek, hogy képes vagy plusz értékeket adni a cégnek.

Amikor befejezted ezt a második beszélgetést, találnod kell legalább egy módszert, amivel még mélyebb benyomást tehetsz a vezetődre. Csatlakozz egy bizottsághoz, vállalj plusz feladatokat, legyél te az a munkatárs az irodában, akihez mindenki egyből odarohan, ha elakadt valamiben. Ja, és van még valami…

5. Legyen bizonyítékod!

Használd ki a plusz felelősséget és végezz nagyszerű munkát. Legyen ez az új feladat életed legjobb munkája.

Ha végeztél az új projektekkel – és a hétköznapi munkáddal – gyűjtsd össze a törekvéseid egyértelmű bizonyítékait. A megbízó írt neked egy hálálkodó és magasztaló e-mailt a precíz munkádról? A munkatársaid nagyon jónak tartották a prezentációt, amit tartottál? Tartsd meg a vázlatokat, hogy legyen meg a munkád kézzel fogható bizonyítéka.

Ha lehetséges, támaszd alá az igyekezeteidet pontos számokkal. Szemináriumot tartottál a munkatársaidnak? Hányan voltak ott? Milyen újdonságokat tanultak? Ezzel pénzt spóroltál a cégnek? Mennyit? Használd a számokat, így jobban fogja látni a főnököd, hogy mennyire vagy hatékony.

A bizonyíték az egyik legerősebb fegyvered. Ezzel támaszthatod alá, hogy miért érdemelsz magasabb fizetést. Sokkal könnyebb fizetésemelést elérni, ha egyértelmű, specifikus eszközök vannak a kezedben.

Így már azelőtt megkapod a fizetésemelést, hogy kérned kellene.

Igen, mindez több munkával jár, de ha belegondolsz, megéri a fáradalmakat. Fizetésemelést mindenki szeretne kapni, de csak nagyon kevesen tudják bebizonyítani, hogy meg is érdemlik azt.

Ha komolyan gondolod a fizetésemelést, előbb végezz egy kis plusz munkát és bizonyítsd be, hogy mennyit is érsz valójában.

* Andrew Carnegie: Skót származású, amerikai iparmágnás; 1835-ben született és 1919-ben halt meg.  Tizenhárom éves korától hatvanöt éves koráig folyamatosan dolgozott; harmincévesen alapította meg saját vállalatát, a Carnegie Acél Műveket, mellyel rövid idő alatt óriási vagyonra tett szert.  Az ő idejében még csak néhány könyvtár volt a világon, Carnegie maga 2.509 közkönyvtárat hozott létre. /brookskiado.hu/

Dumb Little Man

 

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."