Hogyan vedd rá a gyerekeidet, hogy mindent megegyenek?

A szülők gyakran megvesztegetik, leszidják vagy megfenyegetik a gyermekeiket, hogy egyék meg az eléjük tett ételt. A legnagyobb problémát általában a zöldségek okozzák. A kényszerítő stratégiának köszönhetően a gyerekek nagy nehezen, de elfogyasztják az eléjük tett zöldségeket, bár hosszú távon kialakul bennük egy, az egészséges ételekkel szemben érzett ellenszenv. A rájuk nehezedő nyomás miatt elkönyvelik magukban a tényt, hogy az ilyen ételeknek nincs jó ízük.

De ne higgyük, hogy a kényszerítés az egyetlen út. Persze más módszerekkel sem egyik napról a másikra fogunk változást elérni. Viszont ha folyamatosan és következetesen tartjuk magunkat a leírtakhoz, akkor hosszú távon hatással lehetünk gyermekünk felnőttkori táplálkozási szokásaira. Mert ne csak az legyen a célunk, hogy kisgyerekként minél több egészséges ételt megegyen, hanem az is, hogy felnőttként is a tápláló ételek mellett döntsön. Nézzük, mit tehetünk az ügy érdekében…

1. Tegyük feszültségmentessé az étkezéseket!

Ellyn Satter táplálkozási szakértő és dietetikus kidolgozott egy olyan étkeztetési stratégiát, ami véleménye szerint megkönnyíti a gyermekek étkeztetését. Eszerint a szülőknek kell eldöntenie, hogy a gyerek „mikor?”, „mit?” és „hol?” eszik, viszont a kicsié a döntés, hogy „megeszi-e”, s ha igen, „mennyit eszik belőle?”.

Szóval hagyjuk a gyerekre, had ő döntse el, hogy mit és mennyit szeretne enni abból, amit felkínáltunk. Ez a feszültségmentes légkör növeli a hajlandóságát arra, hogy minél több ételt megkóstoljon.

2. Tervezzük meg az étkezéseket!

Ahelyett, hogy a szülő abba fekteti az energiáit, hogy mindent letuszkoljon a gyereke torkán, inkább arra kellene koncentrálnia, hogy kiegyensúlyozott étrendet építsen fel gyermekének, ami nem nélkülözi a rágcsálnivalókat, édességeket sem.

Rengeteg előnye van annak, ha előre megszerkesztjük, hogy mit és mikor fogunk enni, s ehhez tartjuk is magunkat. Először is, ekkor a gyereknek több lehetősége van kipróbálni az újdonságokat. Másodszor, ha mindig adott időpontban étkezünk, akkor az segít kordában tartani a gyerekek étvágyát, így a következő étkezésre is éhesek lesznek, de nem fognak éhezni sem. Végül pedig, ha két étkezés között nem adjuk meg az esélyt a falatozásra, akkor nem kell megharcolnunk velük a vacsoránál, amikor már nem éhesek az egész napi nassolás miatt.

Próbáljunk tehát precíz időbeosztást készíteni, ami tartalmaz napi háromszori étkezést (plusz: tízórai és uzsonna). Lehetőleg mindig ugyanott együnk: az étkezőasztalnál.

3. Tegyük megszokottá az ételeket és mutassunk példát!

Egy 2007-es tanulmány szerint úgy lehet a legkönnyebben rászokatni a gyerekeket az új élelmiszerekre, ha példát mutatunk nekik. Minél többet lát egy bizonyos ételt a gyerek a saját otthonában, annál biztosabb, hogy meg fogja kóstolni. Ha látja, hogy a szülei is azt eszik, akkor még inkább kívánni fogja.

Az értekezés arra is kitér, hogy a gyerek sokkal hajlandóbbak kipróbálni egy-egy újdonságot, ha azt valamelyik régi kedvencükkel vegyítik. Ha tehát a gyereked kedvencei közé csempészel egy kis gabonát, gyümölcsöt, zöldséget, sovány húst, halat és diófélét, akkor valószínűleg boldogan meg fogja enni.

Ami pedig mindennél fontosabb: az egész család étkezzen együtt minden alkalommal!

4. Vonjuk be őket is a munkába!

Biztosan te is hallottál már róla, hogy sokkal könnyebben megeszi a gyereked az ételeket, ha ő is segíthet az elkészítésében. Ám van egy nagyon fontos dolog. Ne játszd el ugyanezt minden étkezésnél, mert a gyerekek résen vannak, és hamar rájönnek, ha csak rá akarod szedni őket.

Próbáld megszerettetni velük a főzés örömét. Mire ugyanis egy 18 éves fiatal elhagyja az otthonát, jó, ha tud magáról gondoskodni, amihez a főzés is hozzátartozik. Ha megtanulják, hogy hogyan készítsenek maguknak tápláló ételeket, később könnyebben kordában tartják testsúlyukat és felügyelik egészségüket.

Tanítsd meg nekik, hogy miként kell kiválasztani az élelmiszereket, hogyan kell előkészíteni azokat és beszéljetek sokat az ételek ízéről. Az idősebb gyerekek segíthetnek megtervezni a heti menüt is. És ki tudja? Egyszer majd arra mész haza a munkából, hogy készen vár otthon a vacsora!

5. Légy türelmes!

Próbáld meg rávenni a gyerekeidet, hogy minél többféle ételt kóstoljanak meg és fogadjanak el. Ez viszont nem fog menni egy este alatt. De ha kap elég időt és lehetőséget, hogy tanuljon, egy nap minden össze fog állni. Akkor mindenki azt fogja majd kérdezni tőled, hogy mit csináltál, hogy a gyerekeid ennyire remek ízléssel és étvággyal rendelkeznek?

A válasz? A tudatosság, a fesztelenség, az ismételt kóstolás, a családi étkezések, az idő és legfőként a bizalom.

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."