Hogyan válasszunk hangsúlyos színt egy kiemelt falfelülethez?

Unod már a nappalit vagy a hálószobát? Évek óta ugyanaz a bútor, szín és hangulat?
Nem számít, hogy milyen színű a helyiség, ha átalakítani van kedved, csak válassz ki egy falat és fesd le az alapszínnel harmonizáló, hangsúlyos árnyalatra! Amellett, hogy felfrissíti a teret, a módszerrel optikailag a szoba méretein is változtathatunk.

Tanácsok:

1. Határozzuk meg, hogy hol van optikailag a szoba középpontja. Ha ezt a falat színezzük meg, az egész helyiségnek új megjelenést adunk.
Nyugodtan hangsúlyossá tehetjük a kandallóval vagy falmélyedéssel ellátott oldalt, esetleg azt részt, ahol képek, dekorációs elemek találhatók. Ha a szobában nincsen ilyen centrális terület, akkor válasszunk ki egyet tetszőlegesen.

2. Egy hosszúkás szoba esetében fessük ki a legrövidebb falat, így sokkal meghittebb lesz a hangulat, mert a kiemelt rész eltereli a figyelmet a formáról. Kerüljük az olyan területeket, melyek szomszédosak valamilyen látványos építészeti megoldással (faltörés, lépcsőfeljáró, kandalló, stb…).

Mindig a helyiség legfeltűnőbb részét emeljük ki.

3. Az alapszínnél mélyebb árnyalatú festéket válasszunk. Például, ha három fal is levendula színűre van festve, akkor válasszunk egy sötétebb lilát, ami inkább szőlőre vagy szilvára emlékeztet. A hangsúlyos szín maximum két árnyalattal legyen sötétebb, mint az alapszín.

4. A szín kiválasztásakor vizsgáljuk meg a szoba dekorációját! Dönthetünk a kiegészítőkkel azonos árnyalat mellett. Például ha a krémszínű szobában piros párnák vannak a kanapén, akkor hasonló árnyalatú pirosat válasszunk a kiemelt falhoz is.

5. Ha a hangsúlyos falfelületen valamilyen festmény vagy polc található, akkor a bátrabbak választhatnak ezekkel kontrasztos falszínt is. Ezzel a módszerrel nagyszerűen kiemelhetjük a dekorációs tárgyakat, nem fognak beolvadni a fal színébe.

www.ehow.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."