Hogyan tervezzük meg a karácsonyi menüt?

Egy karácsonyi vacsorát, ünnepi menüt vagy más nagyobb összejövetel ételsorát nem bonyolult megtervezni, viszont nagyon sokan rettegnek tőle. Nem fog elkészülni időben, nem fog jól megsülni a hús, a vendégek előbb érkeznek, teríték még sehol… Ehhez hasonló gondolatok foglalkoztatják a legtöbb háziasszonyt karácsony idején.
Jó hír, hogy van megoldás! A lényeg, hogy csak annyi fogás elkészítését vállaljuk be, amire elég időnk van, így a vendégekkel közösen élvezhetjük az ünnep meghitt hangulatát, nem pedig a konyhában robotolva tudjuk le a karácsonyt.

Tanácsok:

1. Számoljuk össze legalább egy héttel karácsony előtt, hogy hány vendéget szeretnénk fogadni, nekik mennyi helyre lesz szükségük a lakásban és az asztalnál.

2. Legalább egy-két héttel előre állítsuk össze a menüt. Jól gondoljuk át, ki mit szeret, ki mire allergiás (szó szerint és átvitt értelemben is), mit szeretnek a gyerekek, stb. Minden emberre legalább 500-1000 g ételt számoljunk.

3. A menü alapján állítsunk össze egy listát, hogy mik a ránk váró feladatok. A bevásárlástól egészen a pulyka megtisztításáig mindent szerepeltessünk ebben a felsorolásban.

4. Pucoljunk ki a hűtőből minden felesleges dolgot! Legyen helye az elkészült ünnepi menünek. Minél kegyetlenebbek vagyunk, annál több helyünk marad.

5. Legalább egy héttel az ünnepek előtt vásároljunk be minden élelmiszert. A friss zöldségek és gyümölcsök kivételével minden eláll egy hétig.

6. Ha süteményt is szeretnénk sütni a karácsonyi vacsorára, a tésztát előre megcsinálhatjuk és fagyasztóba tehetjük. Ha tortát készítünk, a piskótalapokat előbb kisüthetjük és fóliába csomagolva lefagyaszthatjuk. Egy nappal karácsony előtt kiolvasztva áldani fogjuk magunkat, amiért nem kell ezzel is az utolsó napon foglalkoznunk. A hideg tortalapokat amúgy is könnyebb dekorálni, mint a frissen készült, gőzölgő piskótát.

7. Két nappal Szenteste előtt már készítsük elő az asztalt és megfelelő számú széket. Ilyenkor szembesülhetünk vele, hogy nem lesz elég ülőhelyünk vagy tányérunk az ünnepségre. Viszont mivel előrelátók voltunk, lesz időnk megvásárolni vagy kölcsönkérni a szomszédtól egy-két plusz széket.

8. Vegyünk számításba a svéd asztalos vacsora lehetőségét is, főleg, ha kicsi a lakásunk, viszont sok vendéget várunk. Ekkor felváltva falatozgathatnak, ülhetnek asztalhoz a meghívottak, de a felnőttek nyugodtan ehetnek a kanapén vagy a fotelben is. Ha így szeretnénk tálalni az ünnepi menüt, szorítkozzunk a kis adagokra.

9. Előző nap tisztítsuk meg és aprítsuk fel a zöldségeket. A sárgarépa és a burgonya hidegvízben tökéletesen eláll a hűtőben, a zeller, hagyma és más zöldségeket pedig szárazon, jól befóliázva kell tartanunk.

10. Próbáljunk meg minél több fogást elkészíteni még előző nap. Előkészíthetjük és hűtőbe tehetjük a desszerteket, összeállíthatjuk a fűszerezéseket, bepácolhatjuk, sózhatjuk a húsokat vagy elkészíthetjük a salátákat, mártásokat.

11. Ha lehetséges, készítsük elő a steaket vagy a pulykát a sütéshez.

12. Mondjuk meg a vendégeknek pontosan, hogy mikorra érkezzenek, így biztosan marad elég időnk a főzésre.

www.ehow.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."