Hogyan tegyünk betartható újévi fogadalmakat?

Mindjárt itt az év vége, így aztán sokan gyűrik fel az ingujjukat, hogy összeírják a vég nélküli listát újévi fogadalmaikról. Régebben én is ilyen voltam, minden évben összeszedtem a hibáimat, amiket szerettem volna kijavítani. Ma már másképp van.

Ez nem azt jelenti, hogy azóta tökéletes lettem – sőt, a feleségem szerint túlságosan is messze vagyok tőle – viszont megtanultam, hogy ha terjedelmes listát írunk, akkor biztosan kudarcot fogunk vallani. (Megfigyeléseim szerint tavasszal körvonalazódik, hogy az emberek nagy része elbukta a januárban tett fogadalmát.)

S hogy mi a sikerem titka? Ahelyett, hogy egy sor tennivalót írnék össze, csak egy fogadalmat teszek.

Ebben az évben például a testedzésre koncentráltam. 2010-et kineveztem a fitnesz évének. A célom az volt, hogy megszabaduljak 25 kilótól, s ennek érdekében minden döntésemet a célommal összhangban hoztam meg. És tudod mit? Működött. Nem sikerült 25 kilót leadni, 20-at viszont igen. Sőt, mi több erősebb és gyorsabb vagyok, mint eddigi életem során bármikor. A fitnesz éve sikeresen zárult.

Szerintem mindez csak azért sikerülhetett, mert ez volt az egyetlen célom egész évre. Semmi más nem számított. Egy célkitűzésem volt és azért dolgoztam keményen, hogy ezt elérjem. Olyan dolgot választottam ki, amin a leginkább változtatni kellett és mindent elkövettem, hogy ez így is legyen.

Egy probléma, egy korrekció

Néhány hónappal korábban a fitneszedzőm tanácsokkal látott el. Szerinte, ha egyszerre csak egy dologra koncentrálunk, akkor a következő pozitív változásokat tapasztaljuk meg:

Nő koncentrációs képességünk. Amikor egyszerre több dolgot próbálunk meg korrigálni, akkor könnyen összezavarodhatunk. Az egyiket sem tudjuk jól csinálni, mert mindegyikbe csak bele-belekapunk. De ha egyetlen célra koncentrálunk, akkor képesek leszünk olyan precíz figyelmet fordítani a dologra, hogy hamar el is érjük azt.

Csökken az életünkben a stressz. Ha túl sokat vállalunk egyszerre, túlterheljük magunkat. Olyan érzésünk lesz, mintha soha nem érnénk a dolgok végére. Amikor viszont csak egy dologra koncentrálunk, akkor tudjuk, hogy csak emiatt kell aggódnunk, ez pedig nem jelent akkora nyomást.

Önbizalomra teszünk szert. Ha egy felállított kihívásnak megfelelünk, akkor nagyon büszkék vagyunk magunkra. Ez a sikerélmény megtanít hinni önmagunkban. Megtapasztaljuk: egyszer már sikerült, máskor is fog.

Hogyan állítsd fel a célt, amit el is érhetsz?

Hiszek a célok erejében. Azzal, hogy nagy célokat állítottam fel magamnak, sokkal többet nyertem, mint gondoltam volna. Szerintem ugyanerre más is képes.
Néhány jó tanács az újévi fogadalom meghatározásához:

Ne csak fogadalmat tégy, célokat állíts fel! Úgy tűnhet, mintha nem lenne különbség a kettő között, én azonban azt tapasztaltam, hogy van. Életünk sikerességének alappillérei a célok. Amikor célokat állítok fel, nem valaki más próbálok lenni, hanem saját személyiségemen szeretnék javítani.

Okosan állíts fel célokat! Valószínűleg te is hallottál már róla, hogy egy jó cél pontos, mérhető, elérhető, releváns és időszerű. Ez igaz. Viszont ne felejtsd el, hogy a legjobb célok személyesek – rólad kell, hogy szóljanak. Tudnod kell a választ arra, hogy miért szeretnéd azt a célt elérni. Legyenek a céljaid értelmesek és okosak.

Egyszerre egy célt érj el! Óriási sikert értem el azáltal, hogy 2010-ben nagy célt állítottam fel, amit képes voltam mindvégig szem előtt tartani, emiatt olykor háttérbe szorítva más dolgokat. Ha nagy célod van – például kilábalni az adósságaidból vagy félretenni egy nagyobb összeget – akkor azt javaslom, legyen ez az egyetlen célod az adott évben. Ha több célkitűzésed is van, akkor egyszerre csak egyen dolgozz. Pl. először szabadulj meg az adósságaidtól, s csak utána kezdj el pénzt gyűjteni a lakásodra. Vagy: előbb add le azt a felesleges 20 kilót, s csak utána kezdj el edzeni a maratonra. Először egy problémával küzdj meg, csak utána haladj tovább.

Tartsd szem előtt a célodat! Ha valaha is sikereket értem el, az csakis azért volt, mert a céljaimat észben tartottam minden nap – ha nem is minden órában. Ha nem emlékezteted magad folyamatosan, hogy miért is küzdesz, szép lassan arról is el fogsz feledkezni, hogy elérd a célodat. Ahhoz, hogy mindvégig szem előtt legyenek a céljaid, írhatsz valami jópofa emlékeztetőt, amit kiteszel a hűtőre, a fürdőszoba tükörre vagy beállítod háttérképként a telefonodon, számítógépeden.

Légy készen az akadályokra! Készülj fel rá: nem fogod elérni a céljaidat hibák és akadályok leküzdése nélkül. Ebben biztos lehetsz. A legjobb út, hogy megküzdj a problémáiddal, az, hogy felkészülsz rájuk. Legyen terved! Mielőtt a gond elhatalmasodna feletted, már meg is küzdtél vele. (Az én megoldásom mi volt a karácsonyi fogásokra? Kevesebbet ettem az ünnepeket megelőző héten. Ez kb. olyan, mint a vakáció előtti hónapban kevesebbet költeni, hogy több maradjon szuvenírekre.)

Mindezek után, hogy mi a célom 2011-re? Még nem tudom. Gondolkoztam raja pár hétig, de nem jutott eszembe, hogy min kellene változtatni az életemben. Természetesen, sok kis dolog van, amin lehetne dolgozni, de még nem tudom, melyikre koncentráljak jövőre.

És nálad mi a helyzet? Mik a céljaid (fogadalmaid) 2011-re? Milyen stratégiák szerint tartasz ki fogadalmaid mellett?

www.getrichslowly.org

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."