Hogyan tedd a TV nézéssel eltöltött időt hasznosabbá?

Lehet, te is utasítottál már vissza valamilyen kérést arra hivatkozva, hogy „most nincs időm”, aztán lehuppantál a tv elé és ott maradtál.

Az embernek igenis szüksége van rá, hogy egy fárasztó nap után semmit ne csináljon, csak nézze a tévét és közben kikapcsolódjon. Viszont otthoni feladataink is vannak, amiket el kell végezni. Amíg nem tudjuk meghosszabbítani pár órával a napjainkat, addig meg kell próbálnunk hatékonyabban eltölteni a pihenőidőnket. Összegyűjtöttünk harminc módszert, amivel produktívabbá teheted a tv nézéssel eltöltött időt.

Mit csinálhatsz tévézés közben?

– Hajtogatás. Végy az öledbe egy kosár tiszta ruhát és a tv előtt válogasd át, majd hajtogasd össze!

– Vasalás. Nyugodtan kiviheted a nappaliba a vasalódeszkát és ott is elvégezheted a házimunkát.

– Masszázs. Helyezkedjetek el kényelmesen a pároddal és ajándékozzátok meg egymást egy masszázzsal!

– Nyújtózás. Feküdj le a földre és nyújtóztasd meg a lábaidat, karjaidat, a hátadat. Biztos vagyok benne, hogy
pár hétnyi nyújtózkodás után sokkal hajlékonyabb leszel.

– Írj heti menüt! Tv nézés közben kigondolhatod, hogy mi legyen a heti menü otthon. Sőt, akár összeírhatod a bevásárló listát is. Ha szeretteid is ott vannak körülötted, akkor legalább őket is bele vonhatod a tervezésbe.

– Gyűjts ötleteket az új vállalkozásodhoz, nyaralásodhoz vagy a gyerekekkel közös programokhoz! Ne gondolkozz rajta sokat, csak ami eszedbe jut, azt írd le! Néha akkor jönnek a legjobb ötletek, amikor nem görcsölünk rá a dologra.

– Írd meg a születésnapi üdvözlőlapokat! Ne várj az utolsó percig! Egy unalmas este alatt nyugodtan megírhatod a képeslapokat.

– Válogass fotókat, tedd őket albumba! Biztos vagyok benne, hogy sokunknál hánykódik otthon egy csomó fotó, egyik ebben a szekrényben, a másik abban a szobában. Gyűjtsd össze ezeket és rendezd albumba!

Mit csinálhatsz a reklámszünetben?

– Kapcsold be a mosogatógépet! Nem tart sok időbe bepakolni a mosogatógépet, s ehhez adnak is elég lehetőséget a kereskedelmi csatornák, akik minden filmet telezsúfolnak reklámokkal. Ezeket a szüneteket ki lehet használni! Lehet, hogy neked nincs mosogatógéped, akkor a reklám alatt áztasd be az edényeket, hogy könnyebb legyen a következő reklámnál elmosogatni őket.

– 10 felülés, 10 fekvőtámasz, 10 guggolás. Tévézés közben lehet a legjobban sportolni. Ha jön egy 10 perces reklámszünet, tornázz egy kicsit!

– Vidd ki a szemetet! Ürítsd ki a kisebb szemeteseket is és vidd ki őket vagy készítsd az előszobába, hogy másnap ne felejtsd el a kinti kukába dobni!

– Gyorsan rakj rendet abban a helyiségben, ahol tévézel! Egy reklámszünet pont elég arra, hogy gyorsan összekapkodd a szennyes ruhákat, kividd a behozott kabátot, cipőt és elrendezd a könyveket, játékokat.

– Címezz meg egy borítékot, bélyegezd fel és tedd a táskádba! Használd ki a reklámszünetet és rendezgesd el a leveleket, befizetésre váró csekkeket!

– Igyál egy pohár vizet! Ha te is olyan vagy, mint a többség, akkor nem iszol elég vizet. Fogj egy nagy poharat reklámszünetben, és igyál egy kis vizet!

– Moss fogat és használj fogselymet! Elég 3-5 perc, hogy tiszták legyenek a fogaink, mégsem szánunk rájuk elég időt és figyelmet. Használd ki azt a pár perc szünetet a film közben és menj el megtisztítani a fogaidat!

– Törölgesd le a port abban a szobában, ahol vagy! Fogj egy mikroszálas kendőt és gyorsan törölgesd le a tévét, a DVD lejátszót, a polcokat és a dekorációkat.

– Takarítsd ki a fürdőszobát! 5-10 perc elég ahhoz, hogy feltöltsd a felmosó vödröt meleg tisztítószeres vízzel és feltöröld a fürdőszobát, WC-t.

– Készíts szendvicset másnapra! Ahhoz, hogy jól induljon a napunk, már előző este munkához kell látnunk. Készítsük össze az ebédünket, csináljunk egy szendvicset, amit megehetünk reggelire! Főzz egy teát, ízesítsd be, másnap reggelre pont kihűl annyira, hogy magaddal vihesd.

– Zuhanyozz le! Ennyi idő elég ahhoz, hogy vegyünk egy gyors zuhanyt lefekvés előtt.

– Küldj el gyorsan egy e-mailt! Nem válaszoltál még a barátodnak a levelére? Ülj oda és küldd el gyorsan a reklámszünetben!

– Olvass egy kicsit! Pár oldalt ennyi idő alatt is el lehet olvasni egy könyvből vagy magazinból.

Írd össze tennivalóidat! Gondold át, hogy mit fogsz csinálni másnap! Vajon edzésre kell menned, hívásokat kell elintézned, valakinek kell venni ajándékot?

– Válaszd ki a ruhákat, amiket másnap fel akarsz venni! Van, hogy reggel idegeskedünk, hogy mit vegyünk fel aznap, pedig egy reklámszünet alatt bőven van időnk higgadtan eldönteni, hogy mit szeretnénk viselni.

– Engedd ki a kutyát! A legtöbb háziállat nagyon örül neki, ha kiengeded pár percre, rajta, neki is szüksége van a friss levegőre, veled egyetemben.

– Rakj rendbe egy fiókot! Válassz ki egy fiókot, ami régen volt már rendbe téve és válogasd át a reklámszünetben! Dobj ki mindent, ami már nem kell, ami pedig hasznos, azt tedd vissza.

– Ágyazz meg! Ha nem a saját ágyadból tévézel, akkor menj be a hálószobába és ágyazz meg, hogy a film után már csak be kelljen fészkelni magad.

– Intézz el egy gyors telefont! Hívd fel a testvéredet, szüleidet, barátaidat, hogy a másnapi programokat egyeztessétek!

– Öltözz át otthoni ruhába! Lehet, hogy hazajöveteled után csak lehuppantál a tv elé, de még mindig ugyanabban a ruhában vagy, amiben egész nap dolgoztál. A reklámok alatt épp van időd átöltözni.

– Rágcsálj valamit! Próbálj meg gyümölcs, joghurt, zöldség mellett dönteni, ezek sokkal egészségesebbek, mint a bolti rágcsálnivalók. Ha mégis pattogatott kukorica vagy chips mellett döntenél, légy mértékletes!

– Halkítsd le a tévét és ülj egy kicsit a csendben! Van néhány perc a napban, amikor jólesik hátradőlni és élvezni a csendet. Egész nap nyüzsgünk, add meg magadnak a lehetőséget, hogy kicsit kikapcsolj.

Emellett persze van még egy csomó minden, amivel eltölthetjük az időt, s akkor nem érezzük úgy, hogy csak ültünk a tévé előtt és nem csináltunk semmit. Légy hatékony!

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."