Hogyan tanulj hatékonyan? (Nem csak diákoknak!)

Van, aki az iskola befejeztével nem hagyja abba a tanulást. Továbbképzésünk célja lehet a szakmai előrelépés, egy új pozíció betöltése, munkánk könnyebbé tétele vagy egyszerűen a tanulás öröme.

Ha gyermekként nem sajátítottad el a hatékony tanulás trükkjeit, akkor valószínűleg sok időd megy veszendőbe az új tudás elsajátításával.

Cikkünk segítségével te is profi tanulóvá válhatsz, aki megérti és meg is jegyzi azt, amit olvasott, nem csak a könyvet bújja, majd pár óra elteltével nem emlékszik rá, miről szólt a tananyag.

Ne csak olvass!

A leggyakoribb hiba amit véthetünk az, hogy csak olvasgatjuk a jegyzetünket, a könyvet, de közben nem figyelünk igazán. Az olvasottak egy része természetesen megragad, de a hatékony tanulás nem erről szól.

Ha te is jártál már úgy, hogy átolvastál úgy egy oldalt, majd egy szóra sem emlékeztél belőle, bizonyára tudod, hogy milyen könnyen szalad a szemed a sorok között, miközben az agyad mással van elfoglalva vagy teljesen kikapcsol. Ha most erősen bólogatsz, akkor vésd jól az eszedbe, hogy nem elég pusztán olvasni, muszáj feldolgozni a kapott információkat ahhoz, hogy később is emlékezzünk azokra.

Gyakorlatban foglalkozz az anyaggal!

A hosszú távú tudáshoz a gyakorlatban is foglalkoznod kell a tanultakkal. Néhány hatékony módszer:

– Ahelyett, hogy a számítógépes programozást elméletben tanulnád meg, inkább próbáld ki magad a gyakorlatban, például programozz egy honlapot.

– Ahelyett, hogy a főzés elméletét kutatnád, inkább süss valamit és kísérletezz a különböző hozzávalókkal.

– Ahelyett, hogy elszavalnád az országok fővárosait, végy egy vaktérképet és jelöld be rajta azokat.

– Ahelyett, hogy franciát hallgatnál vagy olvasnál, próbálj meg írni vagy beszélni.

A választott módszer nagyban függ a tanulás tárgyától ésa saját tanulási stílusodtól. Lehet, hogy te írni szeretsz arról, amit tanultál, esetleg egy diagramot készítenél vagy gyakorlatban alkalmaznád a megszerzett elméleti tudást.

Memorizálj alaposan!

Amikor próbálsz valamit memorizálni – például egy tudományos formulát vagy egy nyelvi kifejezést – hasznos lehet, ha leírod. Minél többször írod le, annál jobban megmarad. Ahhoz, hogy ne csak a rövid távú memóriádba épüljön be a tudás, próbáld meg naponta többször, különböző időpontokban újra és újra leírni a tanultakat, anélkül, hogy puskáznál.

Több trükk is létezik, ami segíti a memorizálást. Írhatsz verset, dalokat, az agynak ugyanis sokkal egyszerűbb megjegyeznie azt, ami rímel.

Csinálj tesztet, fejtörőt!

Ha nem ellenőrzöd magad időközönként, akkor nem fogod tudni, hogy mennyire vagy felkészült és milyen mértékű tanulásra van még szükséged. Ha olyan dologról tanulsz, amiből vizsgát kell tenned, akkor érdemes a korábbi évek tesztlapjait beszerezni és azokon gyakorolni.

Ha nem lesz komolyabb számonkérés a tanultakból, akkor érdemes fejtörőket csinálni, vagy megkérni egy barátodat, hogy kérdezze ki a tananyagot.

Ha csak magadért tanulsz – például egy nyelvet – akkor próbálj szótár vagy jegyzetek nélkül megírni egy levelet az adott idegen nyelven. Utólag természetesen nézd át és javítsd ki a leírtakat, ezekből tanulsz a legtöbbet.

Tanuláskor az agyunk önkéntelenül is átugorja a nehezebb, kevésbé érthető részeket. Ez az, amire a tesztek kitűnően fényt derítenek és szembesülhetsz a hiányosságaiddal. Természetesen, minél többet foglalkozol az adott témával, annál hosszabb távon ragad meg a tudás a fejedben.

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."