Beköszöntött a hideg idő. Európa-szerte havazik, a hőmérő higanyszála szinte állandóan 0 fok alatt van, és sok helyen hetek óta megy a központi fűtés. Ideje berendezkedni a télre, szem előtt tartva az alacsony fűtés számlát.

Az elmúlt években a családom egészen belejött a spórolásba. Itthon a tél a családi költségvetés jó részét elemészti: a fűtés számláink sokáig havonta 20-50 000 forint körül mozogtak. Tavaly maximum a 15 000-et fizettünk, és idén, remélem, még alacsonyabbra tudjuk letornászni.

Nem, nem élünk fagyasztóban. A házunkban egész évben kellemes a hőmérséklet. És hogy mindezt hogy érjük el?

A komfortos meleg nem luxus, de figyelni kell.

A szigetelés és enerigahatékonyság megtérülő befektetés

Egy kis változtatásnak is lehet messzemenő hatása, de a nagy változtatások még inkább megérik. Tavaly cellulóz szigetelést csináltattunk az összes fal mentén, és lecseréltük a negyvenéves olajkazánt egy nagy hatékonyságú, gázzal működő rendszerre.

Persze, ezek nem olcsó újítások. De mivel hosszú távon nem csak az anyagiaknak tesznek jót, hanem a környezetnek is, sokszor állami vagy önkormányzati támogatások és kölcsönök is segítenek elérhetőbbé tételükben. Nekünk például nem volt meg a hátterünk ilyen mérvű munkálatokhoz, így hát 0%-os kamatra felvettünk egy kölcsönt a helyi energiahatákonysági program keretében. A részletfizetés bőven kijőn a fűtésen megtakarított pénzből. Mondhatnánk, az újítás saját magát téríti meg, és a kölcsön visszafizetése után is messzemenően megéri majd.

Persze, a fütésen megtakarított pénzt részben a magasabb kamatú hitelem lejártának gyorsítására használtam. Általában véve nem javasolnám a hitelt mint a pénzügyi jólét felé vezető utat, de a mi esetünkben nyilvánvalóan pénzt takarítottunk meg vele. Ráadásul így kisebb lett a háztartásunk ökológiai lábnyoma.

A fűtésrendszer lecserélése és a szigetelés javítása mellett az ablakcserét is érdemes megfontolni.

A szolgáltatók sokszor ingyenes helyszíni felmérést biztosítanak; érdemes több vállalattal egyeztetni, hogy biztosra menjen az ember: melyik partner éri meg egy ilyen nagyobb szabású befektetés esetében. A cég kiküld valakit, aki felméri a teljes házat, és energia- (valamint pénz-) gazdálkodási tanácsokat ad. A mi felmérésünk alatt a kedves fiatalember kicserélte az ősszes villanykörtét kompakt fénycsőre, teljesen ingyen.

Öltözz fel rendesen

Semmi értelme otthon egész évben pólómeleg hőmérsékletet fenntartani. Legyen inkább elég kényelmes, meleg téli ruhánk—és merjük használni!

Amikor 21 éves voltam, a szobatársam folyton lecsavarta a fűtést, és egész nap sapkában és forró teát szorongatva mászkált. Akkoriban kinevettük a barátnőimmel, amikor összeültünk a szauna-szerű nappalijukban. Mára én lettem ez a szobatárs. Ma én csavarom le a fűtést, és rászólok a gyerekekre, hogy vegyenek fel egy szvettert.

Nem akarom, hogy bárki fagyoskodjon – én magam is utálok fázni –, de megtanultam, hogy a meleg ruha olcsó és könnyű módja a meleg megőrzésének. A legjobb, hogy magad állíthatod be a személyes fűtési zónádat. Túl meleg van? Vegyél le egy réteget. Akkor nincs vita a pároddal a nappali hőmérsékletéről.

Mi sem fagyoskodunk. Nappal 18 fok körül van beállítva a hőmérséklet, csak éjjel viszem le, amikor úgyis mindenki a meleg takaró alatt van.

Ha még nincs, érdemes beruházni egy programozható termosztátra. Ezzel könnyű automatikusan szabályozni a napszak szerinti hőmérséklet különbséget. Nem kell folyton magunknak beállítani—nyugodtan el is felejthetük. Magától megteszi.

A házat is bugyoláld be

Ne csak te magad öltözz melegen. A házban is alkalmazható a réteges „öltözködés“ elve, és akkor is kellemes meleg érzetet ad, ha a termosztát alcsonyabb hőfokon működik. Nekem például van egy szép keleti szőnyeg gyűjteményem, amit ilyenkor teszek le a padlóra. Így a parketten nem fáznak föl a kis mezítáb szaladgálók. Fontos a gyerekek szempontjából is, hiszen tudjuk, milyen sebességgel marad el a zokni… de a szobának is kellemesebb, melegebb érzést ad.

Műanyag ablakfóliát is felteszek és szigetelő függönyt használok, hogy kisebb legyen a huzat. Néhány óra ragasztgatás az ablakok és ajtók körül igazán megéri, hogy télen melegebb legyen az otthonod.

Alkalmazz fűtési zónákat

Valószínűleg nem használod egész nap a ház minden zegét-zugát. Ha modern házban laksz, valószínűleg már eleve ezzel az elgondolással épült és több termosztát gondoskodik az eltérő hőmérsékletű zónák kialakításáról.

Ha hozzám hasonlóan egy régebbi házban élsz, valószínű, hogy egyetlen termosztát irányítja a teljes rendszert. Ez azt jelenti, hogy ha 17 fok van a nappaliban, elindul a fűtés, ha pedig 18, akkor leáll, mert elég meleg van. Nem érdekes, hogy a ház többi részében milyen hideg van, a fűtési rendszer csak a nappalit érzékeli.

Megoldásként létrehoztam otthon néhány „fütési zónát“. Azzal, hogy becsukom a hálószobák ajtaját és vastag függönyöket akasztok az ajtónyílásokba, sikerült elkülönítenem a huzatos folyosót és lépcsőt a fűtési rendszerről. Így a radiátornak valóban csak a szobát kell fűtenie, nem pedig a több tucat négyzetméternyi üres folyosót és lépcsőfeljárót.

Kisebbfajta sokként ért, hogy mennyivel kellemesebb lett ezzel az otthoni hőmérséklet. Még csak pár hete vezettem be, szóval csak hónapok múlva fogom meglátni, anyagilag is hatékony-e, de kényelem szempontjából azonnal az volt.

A másik változtatás az én otthoni munkaterem kifűtésében történt, hiszen én vagyok az egyetlen, aki szinte egész nap otthon tartózkodik. Ahelyett, hogy az egész házat bemelegíteném, inkább lejjebb kapcsolom a termosztátot és egy kis hordozható fűtőtestet használok. Így olyan meleg lehet az irodámban, amennyire csak akarom, mégsem pocsékolok energiát az üres ház kifűtésére.

Te mit teszel az alacsony fűtés számláért?

There are currently no comments.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.