Hogy mi a kemény munka? Például, ha a családodat kell egyben tartani. Egy életen keresztül szeretni, megérteni, felejteni, támogatni és törődni kell egymással, de még ez sem garancia semmire.
Egy vállalkozás vezetése ugyanilyen nehéz munka. Naponta több órányi tervezést, idegeskedést, munkát, újraértékelést és koncentrálást igényel és szintén nincs semmire garancia.

Ha pedig ezzel a két dologgal egyszerre kell megbirkóznod, akkor szép számmal akadhatnak komplikációk, arról nem is beszélve, hogy időnként háttérbe kell szorítanod valamelyiket a kettő közül, ami legtöbbször a család.

Íme, 12 módszer, ami megerősítheti a családi összetartozásotokat úgy, hogy közben még vállalkozásodat is sikerre viheted:

1. A családod köré szervezd a vállalkozásodat!

Ezt a tanácsot én is csak nemrég szívleltem meg, de szó szerint megváltoztatta az élethez való hozzáállásomat.
Hosszú időbe kerül felépíteni egy vállalkozást, s ez idő alatt minden idődet és energiádat ez foglalja le, ha hagyod. Könnyen magával ragadhat a hév, s anélkül, hogy észrevennéd, családod szépen-lassan háttérbe szorul. Persze a legtöbben pont azért foglalkozunk ennyit a vállalkozásunkkal, hogy a családunknak jobb legyen.
Mindig a családod legyen az első, s el fogod érni a céljaidat! Ha a második helyre szorítod őket, akkor is felépíthetsz egy sikeres vállalkozást, viszont veled ellentétben családod utálni fogja.

2. Magyarázd el, hogy mivel foglalkozol!

Mindannyiunknak volt már olyan beszélgetése házastársával, amikor megpróbáltunk elmagyarázni céljainkat, s hogy miként fogjuk mindazt elérni, mire házastársunk elrévedve hallgatott minket, majd megszólalt: „Mmhmm, ez nagyszerű, Szivem!”
Ismerős?

Nem számít, hogy mennyire tűnnek unottnak vagy érdektelennek, biztos vagyok benne, hogy tudni akarják, mivel foglalkozol. Ne félj továbbra is elmondani nekik üzleti ötleteidet! Ahhoz, hogy sikerre vidd vállalkozásodat, támogatásra van szükséged. Unják vagy sem, mégis a családod a legjobb támasz, amikor szükséged van egy-két jó szóra, hogy folytathasd munkádat.

3. Magyarázd el, miért csinálod azt, amit!

Nem csak azzal kell tisztában lennie családodnak, hogy mit csinálsz, hanem azzal is, hogy miért teszed mindezt. Jöhetnek nehéz idők, amikor nem biztos, hogy megértik majd, miért teszel annyi erőfeszítést. Ha időnként emlékezteted őket, hogy miért választottad ezt az utat, átgondolják és megadják számodra a szükséges bizalmat.

4. Legyenek ők is a folyamat részesei (ha van hozzá kedvük)!

Tudom, tudom, kemény rávenni másokat, hogy csatlakozzanak hozzád és ők is a vállalkozásod felépítésén dolgozzanak. A legtöbben rendszeresen azt mondjuk, hogy nyitottak vagyunk mások ötleteire, de tényleg így van? Ha a házastársadnak van egy ötlete, csak azért ne vesd el, mert azt gondolod, hogy te jobban tudod. Ha a gyerekeid segíteni akarnak, találj nekik valami munkát!

Nem csak neked segítség mindez, hanem ők is úgy fogják érezni, hogy számodra a család az első. Lehet, hogy ez csak apróságnak tűnik, de az ilyen kis dolgok óriási változásokat hoznak az életedbe.

5. Tűzz ki elérhető célokat és jutalmazd meg az egész családot, ha elérted azokat!

Ez a jó tervezés egyik alkotóeleme. Olyan célokat kell kitűznöd magad elé, melyekről tudod, hogy elérhetők.
Mi az első dolog, amit csinálni akarunk, ha elértük egy célunkat? ÜNNEPELNI! Időt kell rá szakítanod, hogy megjutalmazd magad, s ebbe az ünneplésbe a családodat is be kell vonni! Lehet, hogy a munka oroszlánrészét te végezted, mégis ők voltak, akik támogattak és energiát adtak, hogy végül elérhesd célkitűzésedet.

6. Hallgasd meg aggodalmaikat és beszéljétek meg azokat!

Te magad nyilván tisztában vagy vele, hogy mik a saját aggodalmaid, melyeken nap, mint nap felül kell kerekedned. Viszont azt is tudod-e, hogy mik a feleséged/férjed aggodalmai? A gyermekeid elég idősek-e ahhoz, hogy aggódjanak miattad, s terveid beteljesülése miatt?

Beszélj velük! Kérdezd meg őket! Kérd meg őket, hogy legyenek veled őszinték! Sokszor nem akarjuk elmondani a másiknak, ha aggódunk miatta. Valószínűleg ők sem akarnak terhelni ilyesmikkel, mert azt gondolják, butaságok miatt aggódnak. Tudják, hogy ők a te támaszaid és nem akarják, hogy még miattuk is aggódnod kelljen.
Nem baj, ha nem mondanak semmit, te csak add a tudtukra, hogy érdekel, mit gondolnak.

7. Tudd, hogy ők nem te!

Neked könnyű napi 18 órában lelkesnek lenni, hiszen ez a vállalkozás az álmod, a hivatásod. Viszont légy vele tisztában, hogy a családod nem rendelkezik azzal a vég nélküli rajongással, mint te. Nekik szünetre van szükségük. Ne légy mérges, ha a feleséged a legközelebb azt mondja: „Ne haragudj Kicsim, de ha még egyszer szóba hozod a munkát, elmenekülök itthonról.”

8. Állíts fel munkaidőt magadnak és tartsd magad hozzá!

Ez pofonegyszerűnek tűnik, igaz? Elismerem. Ha azt mondod, hogy délután 4-ig dolgozol, akkor 4 óra után 1 perccel mindent eldobsz a kezed ügyéből? Mielőtt válaszolnál, tényleg gondold át a dolgot! Igen, lehet, hogy összecsukod a laptopot és felállsz az íróasztalodtól, de mi van a mobil telefonoddal? Az előző pontban felsoroltak miatt kell megértened, hogy te hiába tudnál foglalkozni még 6 órakor is a céges ügyekkel, muszáj húznod egy határt a szabadidő és a munkaidő közé.

9. Céljaid legyenek összhangban családod céljaival!

Könnyű azt gondolni, hogy céljaid ugyanazok, mint a családodé. Hiszen mindent értük csinálsz. A kemény munka, a stressz, az a rengeteg munkával eltöltött idő mi másért is lenne, ha nem értük? Még ha az elején mindenkivel összhangban is vagy, a dolgok változhatnak:
– a gyerekek felnőnek és saját céljaik lesznek,
– hosszú távon mégsem tudnak megbirkózni egy új vállalkozás bizonytalanságával,
– alábecsülik a munkára fordított időt és energiát,
– a család fejlődik és a célok elavulttá válnak,
– a fent felsoroltak együttesen.

Ülj le a családoddal (mindannyian együtt vagy külön-külön) és kérdezd meg, hogy mit gondolnak a család működéséről. Ez valószínűleg kemény kérdés lesz a gyerekeknek. Nem azért, mert a téma kemény, hanem mert nehéz lesz teljesen megérteniük. Amíg nem elég idősek ahhoz, hogy válaszoljanak, jobb, ha érdeklődéseikről és vágyaikról beszélgettek.

10. Emlékeztesd családodat, hogy a munkád nagyon fontos, de nem annyira, mint ők.

Ez a pont akkor különösen fontos, ha otthonról dolgozol, és fiatalabb gyermekeid vannak. Először nehéz lesz megtanítani nekik a határokat, de ha végezni akarsz a rád váró feladatokkal, muszáj lesz megérteniük, hogy a munkaidő igenis fontos dolog és nagy koncentrációt igényel tőled. Ugyanakkor tudniuk kell, hogy hajlandó vagy (idegesség nélkül) otthagyni mindent, ha valóban szükség van a segítségedre.

A legjobb dolog abban, ha te vagy a saját főnököd, hogy te osztod be az idődet is. Ha úgy döntesz, hogy a napot a gyermekeiddel töltöd, ne rohanj vissza a géphez, ha valamilyen új ötlet jut az eszedbe! Ne szorítsd háttérbe a családodat a munka miatt! Ha mégis így teszel, biztos, hogy meg fognak haragudni rád.

11. Tanítsd meg a gyerekeidnek, hogy ők is azt fogják csinálni, amit most te.

Ahhoz, hogy felépítsd vállalkozásodat, mindennapos tanulásra van szükséged, az élet több területén is. Ha ezeket a leckéket megtanultad, add tovább a tudást gyermekeidnek is. Nem csak azért, mert nagyon örömteli és megnyugtató érzés átadni gyermekeidnek a tudást, hanem mert olyan kötődés épül ki köztetek, melyet sok ember soha nem tapasztal meg élete során.

12. Ne rejtsd el aggodalmadat előlük!

Képtelenség úgy sikerre vinni egy vállalkozást, hogy közben ne ütközz akadályokba. Méghozzá nem is kevésbe. Méregdrága berendezések tönkremennek, megbízható alkalmazottak egyszer csak megbízhatatlanná válnak, a kiadások váratlanul érkeznek, s ezek mindig a legrosszabbkor történnek velünk.
Ne rejtsd el az aggodalmaidat és gondjaidat családod elől! Tudom, hogy nem egyszerű. Tudom, hogy büszkeség és félelem van benned és úgy érzed, családodat meg kell óvni a problémáktól. Mégis tiszteld őket annyira, hogy elmondod nekik a téged ért jó és rossz dolgokat is.

Emlékezz, hogy a 2. pontban arról beszéltünk, hogy a családod a legideálisabb támasz számodra. Viszont ne várd tőlük, hogy úgy álljanak melléd, hogy azt sem tudják, miért kell támogatniuk. Természetesen egy-egy rossz hír őket is megviseli majd, s neked is melléjük kell állni, de közösen, egymást támogatva sokkal hamarabb túllesztek a dolgon. Ilyenkor még jobban összejön a család.

Hogyan legyen mindig a család az első?

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg más módszer is eszedbe jutott már, hogy összetartsd családodat és szebb jövőt alakíts ki magatoknak. Nyugodtan írd le kommentben a cikk után, hogy te miként tartod egyben a családodat, miközben a vállalkozásodat is sikerre viszed.

Forrás: www.dumblittleman.com

There are currently no comments.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.