Hogyan maradj motivált, ha utálod a munkádat?


Legyünk őszinték, sajnos az emberek többsége nem éppen álmaik munkahelyén dolgoznak. Ha csak nem tartozol a dolgozó lakosság szerencsés 20 százalékához, akik valóban élvezik, amit csinálnak, akkor lehet, hogy neked is váltanod kellene.

A munkahelyi elégedettségi ráta kiábrándító és legtöbbször emiatt akarnak az emberek mással foglalkozni. Mert a munkájuk nem teszi őket boldoggá. A szerencsések lassan ugyan, de ráébrednek, hogy nem szükséges rossz munkahelyen dolgozni és tönkremenni a puszta megélhetésért.

Számtalan lehetőségünk van a váltásra, szóval nyugodtan kezdj el azzal foglalkozni, ami tényleg elégedettséggel tölt el.

Egyszerűen hangzik, ugye? Én hiszek benne.
Könnyű hinni benne? Természetesen, nem.

Mókuskerék-szindróma

Miért kelnek fel reggelente emberek milliói és indulnak el a gyűlölt munkahelyükre éveken, akár évtizedeken keresztül? Ennek több oka is lehet:

1. Félelem a bukástól.

2. Félelem a sikertől.

3. A kezdeményezés hiánya.

4. A célkitűzések hiánya.

5. Fásultság.

6. Beletörődés.

A fenti hat pont mindegyike kifogás. Nincs rá okunk, hogy áldozattá váljunk, mégis azok vagyunk.

Végül találunk egy munkát, amit elfogadhatónak tartunk, majd évekre ott ragadunk. A legtöbben nem vesszük a fáradságot, hogy valami jobbat keressünk, így aztán a nyugdíjig egy szörnyű munkahelyen dolgozunk, az életünket pedig kudarcként látjuk.

Van tehát egy munkahelyünk, amit utálunk. Dönthetünk úgy, hogy otthagyjuk és keresünk valami jobbat vagy választhatjuk a szenvedést.
Legtöbben az utóbbi mellett döntünk.

Hogyan maradj motivált, ha utálod a munkádat?

Személyes tapasztalataimról fogok mesélni… Nekem is volt egy munkám, ahol idővel közönyössé váltam és inkább mentem volna utcát seperni, csak ne kelljen ott lennem. Sajnos a pénzügyi helyzetem miatt nem engedhettem meg magamnak, hogy lelépjek.

Muszáj volt valahogy fellelkesíteni magam, hogy mások ne vegyék észre az érdektelenségemet és, hogy normálisan el tudjam végezni a munkámat. Nem volt egyszerű, főleg azért, mert egész nap azon gondolkoztam, mikor írom már meg a felmondásomat.

Ha te is hasonló helyzetben vagy, íme, 6 módszer, melyekkel motivált maradhatsz a legnyomasztóbb napokon is:

1. Ismerd a jövődet!

Ha egyértelműen látod magad előtt, hogy hová akarsz eljutni 1, 3, vagy 5 év múlva, akkor sokkal jobban el tudod viselni a jelenlegi munkahelyedet, életkörülményeidet.

Hogyha ott lebeg a szemed előtt, hogy miért dolgozol nap, mint nap, akkor megmenekülsz a reménytelenségtől és céltudatossá válsz. Legyen pontos elképzelésed a jövődről, ne csak céltalanul bolyongj.

2. Ne vidd haza magaddal az utálatos munkádat!

A munkaidő elteltével minél előbb verd ki a fejedből a munkát. Én erre nem voltam mindig képes, ezért nem tudtam megannyi otthoni vidám pillanatot kellőképpen élvezni, amit ma már nagyon sajnálok.

Ha vannak gyerekeid, különösen fontos, hogy a bejárati ajtón belépve egy teljesen más ember mosolyogjon rájuk, mint amilyen a munkahelyen vagy. Nem kell, hogy a gyerekeink azt tanulják meg, hogy a munka boldogtalanná tesz minket.

3. Élvezd a hobbijaidat!

Ha elég szerencsés vagy és tudod, mitől leszel vidám és elégedett, akkor rajta, menj és csináld. Ha heti egy órád van rá, akkor is.

Nem csak a hobbikról vagy a bevásárlásról beszélek, hanem olyan cselekvésekről, amiket tényleg szeretsz csinálni.

Hogy miért olyan fontos mindez? Mert megnyugtat, és lelki békét teremt benned, így nem fogsz ordibálni a főnököddel és nem akarod napjában háromszor kinyomtatni és aláírni a felmondásodat.

4. Legyél jobb, mint a munkád!

Ha a munkád rossz, akkor lehet, hogy önmagadat sem becsülöd sokra. Tévedsz. Ne engedd, hogy egy nyomorult munka áldozata legyél.

Tudatosítsd magadban, hogy ez az állás csak átmeneti és egy napon sokkal jobb munkahelyen fogsz dolgozni. Válaszd külön a személyiségedet a munkádtól. Ott dolgozol, de nem az vagy. Ne keverd össze a kettőt.

5. Tervezd meg a felmondásod dátumát.

Szerintem azok, akiket hosszú börtönbüntetésre ítélnek, idejük nagy részében szabadulásuk napjáról álmodoznak.

Mit fognak csinálni, hogy fogják csinálni, kivel fognak találkozni – valószínűleg ehhez hasonló gondolatok cikáznak a fejükben.

Egy rossz munkahelyet akár börtönhöz is hasonlíthatunk. Hiába nem kényszerítenek minket, hogy ott legyünk, gyakran érezzük magunkat rabnak, hiszen tudjuk, hogy a rossz gazdasági helyzet, a magas munkanélküliség és a pénzügyi kötöttségek miatt nem tehetjük azt, amihez kedvünk lenne.

Tervezd meg a felmondásod napját, gondolj erre, ha nagyon rosszul érzed magad. Terv nélkül valószínűleg egy ugyanolyan rossz munkahelyen kötsz ki, mint a mostani.

6. Tartsd magad!

Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy holnap is munkába kell menned és még egy napot pazarolsz el az életedből. Ez bizony nem a leglelkesítőbb dolog a világon, elismerem. Ha sokáig maradsz ugyanabban a helyzetben, lehet, hogy a boldogtalanság csakhamar testi és lelki betegségeket produkál a szervezetedben.

Ki kell tartanod. Ha másért nem, saját magadért. Amennyiben családod van, akik tőled függnek, kérlek, ne hagyd, hogy a munkád tönkretegye a személyiséged és az életed minőségét. Ne légy megkeseredett, csalódott ember, abból már így is túl sok van. Próbáld meg pozitívan látni a helyzetedet és találd meg a mindennapokban azokat az apróságokat, melyeknek lehet örülni.

Amíg nem találsz jobbat, legyen ez a feladatod: szerethetővé tenni a nyomasztót.

A kérdésem már csak az lenne: Ha veszed a fáradtságot és kitalálod, hogy mit szeretnél kezdeni az életeddel, akkor konkrét lépéseket is teszel majd, vagy az egész csak álom marad?

Dumb Little Man

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."