Hogyan legyen 100 személyes tárgyad, vagy annál is kevesebb?

Szinte minden hónapban olvasok egy újabb cikket arról, hogy valaki hogyan adta vagy ajándékozta el mindenét, amije volt, így csökkentve 100 darab alá személyes tárgyainak számát.
Több okból dönthet így az ember. Lehet, hogy más városba vagy országba költözik, ezért nem csomagolhatja el mindenét. Esetleg próbál környezettudatosan élni. Vagy csak hallott, olvasott egy ilyen történetet és ő is kedvet kapott a lomtalanításhoz.
Bármi is motiváljon, ha 100-nál kevesebb tárgyat szeretnél magad köré, el kell gondolkoznod, hogy mi az, ami nélkül képtelen vagy élni. Íme, néhány tipp, melyekkel könnyebben eligazodhatsz a kacatjaid között.

1. Készíts leltárt!

Addig nem tudod eldönteni, hogy mire van szükséged, amíg nem tudod, hogy milyen holmijaid vannak egyáltalán. Sok időt vehet igénybe, mégis, vedd rá magad, hogy listát készítesz tulajdonaidról (ez végérvényesen bebizonyíthatja számodra, hogy túl sok holmit halmoztál fel az évek során).
Ha megvagy a listával, kategorizáld őket. A kategorizálás alapja lehet a felhasználás helye (konyha, fürdőszoba, hálószoba), a használat gyakorisága (szezonális holmik, mindennapos tárgyak), illetve a felhasználás célja (munkahelyi eszközök, szórakozás, stb.).

2. Csak többcélú holmit tarts meg!

Olyan tárgyat semmiképp ne tarts meg, ami nem szolgál egyszerre több célt az otthonodban. Ha csak egy funkciója van (pl. fokhagymaprés), akkor selejtezd ki, had kerüljön a helyére olyasmi, amit több mindenre is fel tudsz használni.
Egy kanapé, amiből ágyat alakíthatsz ki a vendégeknek, tökéletes választás. Egy dohányzó asztalt, amit íráshoz vagy étkezéshez is használhatsz, szintén érdemes megtartani.

3. Ne légy túl szigorú!

A rendszerezés nem azt jelenti, hogy minden kényelmet és élvezeti forrást száműzni kell az életedből, inkább meg kell találni az örömöt az egyszerűségben. Azokat a tárgyakat, melyek boldoggá tesznek és megkönnyítik a napjaidat, mindenképp tartsd magadnál.
Mondjuk, imádsz teázni. Ha a korábbi tanácsaimat meg akarnád fogadni, akkor száműznöd kellene a konyhából a teafőző kannát, hiszen csak egy célra használható, s könnyedén helyettesíthető a mikróval vagy egy fazékkal. Viszont, ha fontos számodra a teázás szertartása és imádod a kannát, akkor jobb, ha megtartod még akkor is, ha ezen kívül semmire nem tudod használni.
Attól, hogy lomtalanítasz, még nem kell minden örömöt megvonni magadtól. Jókora különbség van a minimalizmus és a garasosság között.

4. Használd a 12 hónapos szabályt!

Azt javasolom, hogy gondolkozás nélkül dobj ki mindent, amit legalább egy éve nem használtál. Régi ruhák, karácsonyi dekorációk, régi csomagolópapírok, a fondü készlet, régi varrógép, amit egyébként is meg kellene javíttatni. Ha egy tárgyhoz egy éven keresztül hozzá sem érsz, akkor valószínűleg a következő 12 hónapban sem lesz rá szükséged.

5. Újraszámlálás

Miután megszabadultál az összes, több mint egy éve nem használt holmidtól, itt az ideje, hogy összegyűjtsd azokat is,amiket csak havonta egyszer veszel elő (ha nagyon elszánt vagy, kitűzheted célul a hetente egyszer használt tárgyakat is).
Ne félj tőle, hogy olyasmit dobsz ki, amire a jövőben szükséged lesz. Mindig lehet utánpótolni, arról nem is beszélve, hogy biztos van egy szomszéd, akinél lesz kuglófforma, s ha évente egyszer azt akarsz sütni, bizonyára kölcsön fogja adni.

6. Foglalkozz az üzlettel is!

Ha otthoni irodából dolgozol, biztosan azt gondolod, hogy van pár berendezés, melyek nélkülözhetetlenek: nyomtató, fax, íróasztal… Tévedsz.
A munkád típusától függően vannak különféle szükségleteid. Mégsem fontos mindent kinyomtatni, ami a kezed ügyébe kerül, nem kell faxolni, küldhetsz helyette pdf-et, ha pedig laptopod van, még az íróasztal sem olyan nélkülözhetetlen, ha jobban belegondolunk.

A LÉNYEG

Ha elhatároztad magad, hogy 100 tárggyal vagy annál kevesebbel élsz, komoly munkára lesz szükséged, ami eltarthat akár hónapokig is. Ha viszont megvan benned a kellő türelem és akaraterő, akkor meglátod, a minimalista életmód fizikailag és szellemileg is elég helyet biztosít az élethez.

Stepcase Lifehack

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."