Hogyan kezdjünk el értékeket közvetíteni mások felé?

Sokan talán bele sem gondolunk, hogy milyen sok minden vesz körül minket, melyekből szó nélkül elvesszük azt, amire szükségünk van, anélkül, hogy ezt más emberekkel megosztanánk. Nagyon fontos a közösség, mint egység, hiszen ha tetszik, ha nem, egymásra vagyunk utalva. Ha kinyílunk embertársaink felé, segítünk és adunk nekik valamit magunkból, akkor sikeresebbek és boldogabbak leszünk, mint gondolnánk.

Einstein azt írta: „Csak azt az életet érdemes végigélni, amelyet másokért élünk.” Ezt másképp úgy is szoktuk mondani, hogy értéket közvetítünk embertársaink felé. S hogy miért ajánlatos így tekinteni kapcsolatainkra?

1. Amikor értéket közvetítünk, a létrejött egész sokkal értékesebb, mint a részek összessége. Ennek az életfelfogásnak az a lényege, hogy ha valakinek gazdagabbá teszed az életét, a kollektív tulajdon növekszik, így mindannyiunknak több lesz.

2. Jobbá válik a világ mindannyiunk számára. Amikor segítesz valakinek, értéket közvetítesz az életébe, így jobbá teszed a világot. Ha tanárként segítesz egy diáknak, hogy átmenjen egy vizsgán, vagy arra bátorítod, hogy jelentkezzen egyetemre, esetleg íróként olyan könyvet írsz, ami több ezer ember életén segít, jobbá teszed mindannyiunk életét, beleértve a sajátodat is.

3. Ha adsz, kapni is fogsz. Természetesen nem ezért kell cselekedni, de tény – ha adsz, vissza is kapsz belőle. Talán nem olyan módon, ahogyan azt te várod, de amikor igazán próbálsz segíteni, anélkül, hogy várnál cserébe valamit, a dolgok működésbe lépnek. Igen, az élet ennyire furcsa.

4. Jól fogod magad érezni. Korábban volt már szó egy bizonyos belső sötétségről, ha tisztességtelen életet élsz. Ha tartalmas és értékes életet élsz, valóban jobban fogod érezni magad.

5. Lehetőségeket kapsz. Ha az emberek úgy ismernek, mint aki mindig segít másokon, mindig segít megoldást találni mások problémáira, akkor barátokat és befolyásos embereket vonzol majd magad köré. Kétféle ember létezik: a problémázó és a problémamegoldó. Te melyik vagy? A jövőd nagyban függ attól, hogy melyik kategóriába tartozol.

Hogyan közvetítsünk értéket?

Hogyan tapasztalhatjuk meg, hogy milyen érzés ennyire értékes életet élni? Íme, néhány példa, melyek segítségével megbizonyosodhatunk róla, hogy értékeket közvetítünk-e egy-egy szituációban.

1. Légy benne biztos, hogy mit kell tenned.

Milyen képességekkel rendelkezel? Miben vagy jó? Ezek olyan eszközök, melyek segítségedre lehetnek abban, hogy értékeket közvetíts.

2. Csináld azt, amit szeretsz.

Amikor olyan dologgal foglalkozol, amit szeretsz, akkor természetes, hogy értéket közvetítesz. Gondolj csak Bill Gates-re, Steve Jobs-ra, Madonnára vagy azokra az emberekre, akik gazdagok és sikeresek: mi a közös bennük? Azt csinálják, amit szeretnek!

3. Ha úgy érzed, nem közvetítesz értéket, hagyd abba azt, amivel foglalkozol.

Ha olyan munkát végzel, ami közben nem érzed, hogy rendszeresen adnál valamit a világnak, akkor változtatnod kell vagy azon, ahogy végzed a munkád, vagy ideje abbahagyni az egészet.

4. Ha értéket közvetítesz, észrevétlenül eljutsz a megfelelő munkához vagy vállalkozáshoz.

Ha két vagy több út közül választhatsz, legyen az karrier vagy bármi más, mindig azt válaszd, ami számodra a legtöbb értéket közvetíti. Így összhangban maradhatsz valódi céljaiddal és végső soron nagyobb boldogságban lesz részed.

5. Mindig tanulj új dolgokat és lépj ki komfortzónádból!

Minél nagyobb a tudásod, annál több értéket tudsz közvetíteni. Menj el egy tanfolyamra, csinálj levelezős diplomát, készíts egy honlapot vagy írj egy regényt – de mindenképp csinálj valami újat!

6. Ne félj a bukástól!

Amikor valami új dologba kezdesz, megvan az esélye, hogy rosszul fogod csinálni. Az emberek általában attól félnek, hogy mindent el fognak szúrni. Ha volt már rá példa, hogy elbuktál, akkor természetes, hogy nem akarod újra megtapasztalni az érzést.

De ha már vereséget szenvedtél, akkor se add fel, inkább szedd össze magad és folytasd! Ekkor fogsz igazán nagy fejlődésen keresztül menni, ami szükséges ahhoz, hogy sikeres légy.

7. Bátoríts másokat!

Próbáld meg másokból a legjobbat kihozni – bátorítsd őket, hogy a tőlük telhető legjobb teljesítményt nyújtsák! Ez inspirálni fogja őket, hogy kockázatot vállaljanak és ők is értéket közvetítsenek a világnak.

Itt van tehát hétféle módszer, melyekkel értéket közvetíthetsz. Tudnék írni 10, 20 dologról is. Talán neked is vannak ötleteid?

Forrás: www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."