Hogyan kezdj bele valami teljesen újba?

Előfordult már veled, hogy nagyon szerettél volna valamibe belekezdeni, de gyorsan lebeszélted magad róla, mert rájöttél, hogy nincsen elég információd a témáról és fogalmad sincs, hogyan kezdj neki? Hát persze! Mindannyian jártunk már így.

Minden embernek vannak álmai és vágyunk is rá, hogy ezeket beteljesítsük, csak a tudás hiánya megijeszt minket. Ezért aztán megragadunk a jelenlegi életünknél és azokhoz a dolgokhoz ragaszkodunk, amiket ismerünk.

Sok olvasóm keres meg azzal a problémával, hogy van egy szenvedélye, aminek élni szeretne, például séfként, íróként, üzletemberként, divattervezőként akar sikeres lenni, viszont nem tesz semmit a céljáért. Hogy miért? Mert úgy gondolja, nincs elég információja az adott területről ahhoz, hogy valóban belekezdjen. Szerintem azért butaság ezzel takarózni, mert teljesen mindegy, hogy az első lépéseink jók vagy rosszak lesznek-e, a lényeg, hogy tegyünk valamit.

Épp ezért ebben a cikkben 6 tanácsot adok, amiket remélem, sikerrel kamatoztathat bárki, aki szeretne valami új dologba belefogni.

1. Lényegtelen, hogy nem vagy a téma szakértője.

Hidd el, a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, ha az elején gőzöd sincs róla, hogy a vállalkozásod beindításához mire lesz szükséged. Ha van egy kitűzött célod, akkor igenis tegyél érte! Ilyen egyszerű.

Attól még, hogy eleinte lesznek dolgok, amikbe bele kell rázódnod, simán elérheted a célodat. Végülis, mindannyian úgy kezdtük jelenlegi szakmánkat, hogy tudatlanok voltunk. Fogalmunk sem volt, hogy mik a ránk váró feladatok, s hogy azokat megfelelően végezzük-e el.
Nyugodj meg, a kapott visszajelzésekből úgyis tudni fogod, hogy jó úton jársz-e.

2. Olvass utána a témának!

Mindig meg lehet találni a megfelelő szakirodalmat, ami az ötleteddel kapcsolatos. Mindegy, hogy az interneten böngészel vagy elmész a könyvtárba. A lényeg, hogy tájékozódj, szerezz új ötleteket! Ha van a környezetedben olyan személy, aki hasonló dologgal foglalkozik, nyugodtan kérdezz tőle, lehet, hogy létfontosságú tanácsokkal fog ellátni, amik nélkül később óriási hibákat vétenél. Járj nyitott szemmel és becsülj meg minden információt, amihez hozzájutsz.

3. Készíts tervet az induláshoz!

Miután kellőképp beleástad magad a témába, állíts össze egy tervet, hogy miként éred el végső célodat. Lehet ez tíz-, vagy száz lépéses is, mindegy. Meghatározhatsz heti, havi, éves vagy ötéves célokat. A lényeg, hogy láss előre és tudd, hogy miért küzdesz jelenleg és mi a következő lépés, amit meg kell tenned sikerességed érdekében.

Arra viszont figyelj oda, hogy ne hagyd elhatalmasodni a terveket a munkád felett! Ne csak tervezz, végrehajts, tervezz, végrehajts! Valószínűleg azért fogtál bele ebbe a vállalkozásba, mert szereted csinálni, akkor élvezd is ki a munkát! Ne csak úgy tekints rá, mint folytatólagos feladatokra, amiket megállás nélkül teljesítened kell.

4. Tanulj másoktól!

Örülsz neki vagy sem, valószínűleg él a világ valamelyik pontján egy ember, aki ugyanazzal vagy hasonló dologgal foglalkozik, mint te. Keresd meg őt és a vállalkozását, majd örülj, hiszen valakinek már bejött az, amit te is csinálni szeretnél, szóval a dolog működhet. Ezután tanulj tőle! Nézd meg, hogy mit és hogyan csinál! Mivel ő régebb óta foglalkozik a témával, mint te, valószínűleg értékes információkhoz juthatsz a tanulmányozásával.

A konkurencia megfigyelése amúgy is lényeges dolog. Nem csak induláskor, máskor is tanulhatsz tőlük. Láthatod, hogy mivel próbálkoznak, hogy az bejön-e nekik. Ha nem, min lehetne változtatni, ha igen, hogyan formálhatnád az ötletet a saját vállalkozásod arculatához?

5. Konzultálj olyanokkal, akik elérték a céljaikat!

Amennyiben lehetséges, próbálj meg kapcsolatban lenni olyan emberekkel, akiket az előző pontban említettünk. Nem lesz nehéz megtalálni őket az internet segítségével. Nyugodtan írj nekik egy barátságos hangvételű e-mailt, hogy kifejezd tiszteleted és szándékaidat. Ha nem válaszolnak, egyértelmű az álláspontjuk, ha viszont visszaírnak, rajtad a sor, hogy megszervezz esetleg egy személyes találkozót, ahol jobban megismerheted a személyt és vállalkozását is.

6. Tedd meg az első, azonnali lépést!

Olvasgathatsz és tervezgethetsz akár évekig is, ha nem szánod rá magad a cselekvésre. Csak akkor fogsz valódi eredményeket elérni, ha belekezdesz a munkába.

Ne aggódj amiatt, hogy jól csinálod-e a dolgot. Minél tovább foglalkozol valamivel, annál jobban haladsz. Lehet, hogy néha úgy fogod érezni, hogy rosszul csináltál valamit, ekkor se bánkódj, inkább fogd fel úgy, hogy ebből is tanultál valamit, s csak így lehetsz egyre jobb a szakmádban.

Ha folyamatosan cselekszel, egyre közelebb érsz a célodhoz. Aztán egy nap azon veszed észre magad, hogy azzal foglalkozhatsz, amire mindig is vágytál. Hidd el, annál nagyobb büszkesége nincs az embernek, mint amit a saját erejéből épített fel. Ha nem hiszel nekem, próbáld ki!

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."