Hogyan írd meg életed első regényét 4 hét alatt?

Eddig hányszor határoztad el magad, hogy írsz egy jó kis regényt, majd hagytad abba a munkát pár hét elteltével? Természetesen a munka, család és pihenés mellett kevés idő jut az írásra.
Hiszed vagy sem, egy regény megírása kevesebb időt vesz igénybe, mint elsőre gondolnád. Ha 4 héten keresztül minden nap csak pár órát fordítasz a munkára, akkor simán a végére fogsz érni annak a történetnek, amiről korábban azt gondoltad, évekig tartana a megírása.

Ha komolyan gondolod a regényírást, fogj bele a munkába. Ha gyorsan túl akarsz lenni a nehezén, íme, néhány tipp, melyekkel egy hónap alatt befejezheted a művet.

1. Állíts fel célokat (saját határaid figyelembevételével).

Te mit értesz regény alatt? 50 000, esetleg 100 000 szót? Először gondold ki, hogy milyen terjedelmű lesz az írás, majd próbáld megbecsülni, hogy hány szót írsz le egy óra alatt. Ha ezt a két tényezőt meghatároztad, nincs más dolgod, mint kiszámolni, hogy naponta hány órát kell írással töltened, 4 héten keresztül.

Az író, Dean Wesley Smith szerint: „A legtöbb profi író regényírás közben átlagosan ezer szót vet papírra óránként. Nem az elején, hanem amikor a történet cselekményét írja. Tehát egyszerű matematikával kiszámolható, hogy egy 90 000 szavas regényhez 90 órányi munkára lesz szükség.”

A munkát tehát 30 nap alatt be lehet fejezni, méghozzá napi 3 óra írással, ami nem sok.
Ez a munkatempó egy kezdőnek kemény lehet, de természetesen mindenkinek a saját ritmusát kell követni. A lényeg, hogy meg lehet írni egy hónap alatt egy regényt. Ha pedig csak 50-60 000 szavas terjedelemben gondolkozol, akkor elég lehet 2-3 hét is a munkára.

2. Oszd meg a tervedet másokkal.

Igen, az írók általában zárkózott emberek. De ha elmondod a családodnak, barátaidnak a célodat, attól csak még felelősebbnek érzed magad az ügyben. Ha eldöntötted, hogy a regényedet 4 hét alatt befejezed, és ezt másokkal is közlöd, akkor motivált maradsz, hogy a következő családi összejövetelen ne az legyen a téma, mit nem csináltál már megint úgy, ahogy eltervezted. Ha a családod számon kérő stílusa nem elég meggyőző, akkor nem tudom, mivel motiválhatnálak.

3. Légy egy közösség tagja.

Az Egyesült Államokban november a regényírók hónapja. 2009-ben több mint 165 000 személy jelentkezett, hogy 30 nap alatt megírja regényét. Közülük 30 000 jelentkezőnek sikerült is. Ha te is részese leszel egy hasonló kezdeményezésnek, közösségnek, akkor támogatást nyerhetsz a többiektől, megbeszélhetitek problémáitokat és összejöveteleket is rendezhettek.

Ha úgy gondolod, a gyors írás nem eredményez minőségi munkát, akkor meg fog lepni a következő adat: a fenti kezdeményezéskor született amatőr művek közül 27-et publikáltak, de biztos vagyok benne, hogy ennél jóval többen profitáltak a regények jogdíjaiból.

4. Legyen terved!

A híres fantasy író, Jeff VanderMeer nyolc hét alatt írta meg a „Predator: South China Seas” c. regényét, de biztos vagyok benne, hogy ugyanez négy hét alatt is sikerült volna, ha közben nincs főállása és nem dolgozik ezzel párhuzamosan más regényeken is.

„Legtöbbször reggelente írom az új jeleneteket, az izgalmas részeket aztán délután nézem át, majd este szerkesztem meg a sorokat és fogalmazok újra egy-egy bekezdést” – magyarázza. „Ezzel az időbeosztással sokkal jobban haladok, mintha csak egész nap új jeleneteket írnék, amíg kész nincs a mű.”

VanderMeer arra ösztönzi az írókat, hogy először vázlatosan dolgozzák ki a történetet, s csak ezután kezdjenek bele az írásba. „Ha lehetséges, mindig legyen egy pár soros leírásod a cselekményhez vagy az adott jelenethez, fejezethez. Írás közben tisztában kell vele lenned, hogy mi miért történik a cselekményben. Ha nem tudod, a kreatív energiáid nagy részét arra fogod pazarolni, hogy kitaláld, minek kellene történnie.”

5. Intenzívebb munkatempó.

Ha négy hét nem elég motiváló a számodra, akkor tűzz ki ennél is szorosabb határidőt, mondjuk két hetet. Ekkor mindenképp vegyél ki szabadságot és ne csinálj mást csak írj. Így 14 nap alatt összejöhet egy 70 000 szavas regény

Ha így döntesz, tényleg ne foglalkozz mással csak az írással. Ennyi szabadsága mindenkinek van, s ha igazán fontos számodra az írás, miért ne fordíthatnád erre a szabad napjaidat?

A LÉNYEG

Sok más tanácsot adhatnék, például, hogy nyugodt környezetben írj vagy, hogy kisebb-nagyobb jutalmakkal ösztönözd magad az írásra. Ám a legfontosabb tanácsom mégis ez: ne félj a bukástól! A lehetőség adott, ne hagyd, hogy a félelmeid visszatartsanak.
Nem szabad óvatoskodni, írj úgy, mintha az életed függne tőle. Ha mégis megijednél, jusson eszedbe milyen érzés lesz négy hét múlva, amikor ott lesz előtted a kész mű. A célod elérése ösztönözzön mindvégig.

Stepcase Lifehack

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."