A hideg időjárás és a fűtés okozta száraz levegő kiszárítja a bőrünket. Ahhoz, hogy télen is fenntarthassuk bőrünk megfelelő nedvességtartalmát, szükségünk van néhány egyszerű praktika elsajátítására. Tisztítás, hámlasztás és hidratálás, ez a három legfontosabb eszköz, amivel ellensúlyozhatjuk a hideg évszak okozta kellemetlen tüneteket.

1. Igyunk sok vizet!

Nem elég bőrünk felszínét hidratálni, muszáj a sejtek nedvességtartalmát is szinten tartani. Ez az egyik legfontosabb tanács, hiszen hiába kenegetjük magunkat különböző krémekkel, ha sejtjeink szomjaznak. Tudom, télen nehezebben veszi rá magát az ember az ivásra, főleg egy pohár hideg víz elfogyasztására, de muszáj elszántnak lenni és magunkba erőltetni kb. 1,5-2 liter tiszta vizet naponta. Ez nem csak bőrünknek, de szervezetünk egészének is jót fog tenni.
Ha kávézunk, különösen figyeljünk oda a folyadékpótlásra!

2. Hámlasszunk hetente egyszer és használjunk testradírt zuhanyzás előtt!

A radírozás segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és megőrizni a bőr egészséges felszínét. Lehetőleg parabenmentes biotermékeket használjunk vagy készítsünk házilag a bőrradírt. Ehhez félcsészényi kristálycukrot keverjünk össze 1 csészényi kókuszolajjal. Enyhe, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át egész testünket. Miután végeztünk, langyos vízzel zuhanyozzunk le.

3. Használjunk testkefét!

Az Amerikai Dermatológiai Intézet kifejezetten ajánlja, hogy rendszeresen használjunk testkefét. A drogériákban és interneten beszerezhető testkefe segít megszabadulni az elhalt hámsejtektől, stimulálja a nyirokrendszert és javítja a vérkeringést. Lentről felfelé haladva, körkörös mozdulatokkal dörzsöljük át a testünket.

4. Használjunk kevesebb meleg vizet!

A szappanos, tusfürdős meleg víz csökkenti bőrünk természetes zsírosságát, így az könnyebben kiszáradhat. Próbáljunk meg inkább langyos vízben zuhanyozni. Télen bármennyire is jólesik, nem érdemes sokáig a kádban lubickolni (max. 4-5 percig). Ha nem muszáj, ne öntsük tele a vizet habfürdővel, viszont fürdősóval és fürdőolajjal kényeztethetjük bőrünket. Próbáljunk natúrtermékeket vásárolni!

5. Mosakodjunk natúr szappannal!

Ma már rengeteg biokozmetikum van forgalomban, melyek természetes olajokat és egészséges növényi kivonatokat tartalmaznak. Kerüljük a túlságosan illatos termékeket, hiszen ezek az illatanyagok is nagymértékben elősegítik bőrünk kiszáradását.

6. Használjunk hidratálókrémet fürdés és zuhanyzás után!

A krém állagú hidratálókat úgy tervezték, hogy a bőr felső hámrétegét lezárva benntartsák a nedvességet. Az aloe vera, a kókusz- és a szezámolaj fantasztikus vízmegkötők, ezért zuhanyzás után kenjük be magunkat ilyen testápolóval, olajjal.
Este és napközben egyaránt használjunk hidratálókrémet!

7. Hidratáljunk alvás közben!

Mielőtt lefeküdnénk aludni, krémezzük be a kezünket, a lábunkat és húzzunk előbbire kesztyűt, utóbbira egy vastag, meleg zoknit! Másnap reggel nem fogunk hinni a szemünknek, a bőrkeményedések, repedések csodálatosan eltűnnek.

8. Hidratáljuk ajkainkat is!

Ajkainkat ugyanúgy ápolni kell a téli hónapokban, használjunk ezért ajakbalzsamot. Ha egy hétköznapi ajakír nem segít, menjünk el a patikába, ott speciális anyagokkal (pl. kámfor) ellátott terméket vásárolhatunk.
Ha szeretnénk eltávolítani az ajkainkon lévő elhalt hámsejteket, egyszer egy héten dörzsöljük át fogkefével, majd kenjük be ajakápolóval. A vazelin különösen jó szolgálatot tesz.

9. Az arcoddal különösen sokat törődj!

A túlzásba vitt mosakodás is száríthatja a bőrt, ezért naponta csak egyszer tisztítsunk. Lefekvés előtt használjunk mélytisztítót. Ha végeztünk, soha ne felejtsük el a hidratálást valamilyen krémmel!

Reggel nem kell szappannal tisztítani, elég ha langyos vízzel megmossuk az arcunkat, így nem távolítjuk el bőrünk természetes, olajos rétegét, ami főleg télen segít megóvni a hámréteget a kiszáradástól. A rózsaszirom arcvíz vagy más arcvizek különösen jó szolgálatot tesznek.

Éjszakára legjobbak a nehéz, zsírosabb krémek, napközben az arctisztító tejek, tonikok válnak be. Természetesen az arcradírozásról sem szabad elfeledkezni, hetente legalább 1-2 alkalommal érdemes megszabadítani arcbőrünket az elhalt hámsejtektől.

www.ehow.com