Korábban már volt róla szó, hogy mennyire fontos odafigyelni a velünk kapcsolatos internetes visszajelzésekre, főleg ha magunk is egy weboldal üzemeltetői vagyunk.

Aztán belegondoltam, hogy ennél is fontosabb az, amit te mondasz és csinálsz az interneten, mely végső soron elvezet a megítélésedhez. Véleményem szerint a megfigyelés és a tudatos építkezés két egészen különböző dolog. Utóbbi az üzlet kialakításának egyik legfőbb alappillére, s még azelőtt el kell kezdened vele foglalkozni, hogy beindulna a vállakozásod.

Ha nem vagy benne biztos, hogy miként tehetsz szert jó hírnévre, kövesd az utasításokat, hátha hasznodra lesznek!

Gondolkozz, mielőtt írsz!

Egy nagyon fontos dolog, amiről az emberek hajlamosak megfeledkezni, hogy amit e-maileznek, kommentálnak, fórumoznak, annak egy jó időre nyoma marad az interneten. Sok esetben a hozzászólásaid alapján fognak megítélni. Amerikában rengeteg példa van rá, hogy a sztárok az internetes fórumokon írtak miatt kerülnek bajba.

A lényeg: attól még, hogy bármit leírhatsz, nem kell mindent leírnod. Nem csak, mert magánemberként ítélkeznek feletted, hanem mert egy helytelen mondat akár az egész internetes üzletedre kihathat. Tehát, gondolkozz, mielőtt írsz! Nem számít, hogy csak egy kis hozzászólás vagy egy rövid e-mail… állj meg egy percre és légy óvatos, mielőtt rányomnál a „küldés” gombra.

Facebook beállítások

Ha te is tagja vagy a világ legnagyobb online társadalmának, akkor mindenképpen oda kell figyelned a viselkedésedre a Facebook-on vagy más közösségi oldalon, hiszen ennek is komoly következményei lehetnek. Az első lépés, hogy beállítod, ki láthatja az adatlapodat, hozzászólásaidat, fotóidat és ki az, aki nem.
Miután ezzel megvagy, távolítsd el a profilodból az oda nem illő dolgokat. Az emberek gyakran az ilyen oldalakat használják legszemélyesebb dolgaik kitárgyalására, megosztására, amit egyébként jobban tennének, ha személyesen mondanának el barátaiknak, ismerőseiknek. Ha már neked is volt ehhez hasonló tapasztalatod, tudod, hogy miről beszélek.

Kerüld az ismeretségi hálózatokat és mikroblogokat!

Értsd meg, hogy attól, mert úgy tűnik, mindenki ott van egy-egy ilyen közösségi oldalon, neked még nem kell közéjük tartoznod. Ne csatlakozz ilyen oldalakhoz hirtelen felindulásból! Először gondold át az előnyeit/hátrányait és aztán döntsd el, hogy melyik szolgáltatás valóban hasznos és melyik nem az.
Néhány embernél komoly függőség alakul ki és egész nap a Twitter-rel vagy a Digg-gel vannak elfoglalva. Ezért fontos átgondolni, hogy neked valójában szükséged van-e valamelyikre.

Végezz kutatást gyakrabban!

Még ha óvatos is vagy az online megnyilvánulásaid tekintetében, a dolgok néha nem mennek túl simán. Lehet, hogy vannak rosszindulatú emberek, akik más oldalakon, fórumokon kibeszélnek téged, s ezzel rombolják az imázsodat. Nem árt néha utánanézned ezeknek, a legegyszerűbb módszerekkel, például írd be a Google-ba a neved és nézd meg, milyen találatokat dob rá az oldal.

Építs bizalmat és legyenek ismerőseid!

Végül, két nagyon fontos dologra hívnám fel a figyelmed: a bizalomra és a kapcsolatokra. Ugyanolyan értékesek az online-, mint a való világban. Ugyanolyan emberek vagyunk, csak a kommunikáció formája más.

Szerintem érdemes megpróbálni bizalmat kiépíteni közted és olvasóid/látogatóid között. Később igyekezni kell, hogy ezt a kapcsolatot minél tovább megtartsd. Ennek nagyszerű eszköze lehet, ha segítesz másokon, megosztod velük a tudásodat, szolgáltatásaidat vagy valami teljesen egyedit csinálsz. Ugyanúgy mindegy, hogy milyen módszerrel próbálkozol, mint a valódi életben, viszont ugyanúgy időt és energiát igényel. Viszont ha türelmes és következetes vagy, nem lesz nehéz dolgod.

www.dumblittleman.com