Hogyan dolgozz otthonról hatékonyan?


Számtalan előnye van annak, ha valaki az otthonából dolgozik: többet foglalkozhat a családjával, szabad időbeosztása van, nem zavarják meg minden 5 percben a munkatársak, stb. Viszont legalább annyira veszélyes is a dolog, mert otthon hajlamosak vagyunk a halogatásra és ott is akad számtalan dolog, ami elterelheti a figyelmünket.

Ha te is az otthonodból készülsz munkahelyet csinálni, legyen szó részmunkaidőről vagy főállásról, mindenképp meg kell tervezned a munkanapokat. Íme, néhány tipp a sikeres otthoni munkavégzéshez:

1. Alakíts ki magadnak egy irodát vagy legalább egy dolgozó sarkot.

Innen fogsz dolgozni. Ha nincs elég helyed, hogy irodát alakíts ki, leülhetsz a konyhaasztalhoz is, persze nem ez a legideálisabb megoldás. Ha beviszed a laptopot a szobába és leheveredsz a kanapéra a tévé elé, akkor biztosan nem haladsz majd a munkáddal.
Az otthoni irodád legyen mindennel felszerelve, ide értve a plusz telefonvonalat, Skype fiókot. Ruházz be egy jó asztalra, székre és olyan számítógépen dolgozz, ami gyors és nem fagy le minden órában.

2. Próbálj kialakítani magadnak konkrét munkaidőt.

Igen, sokkal rugalmasabb az időbeosztásod, hogyha otthonról dolgozol, ha viszont folyton megzavar valami, akkor jóval nehezebben és idegesítőbben érsz csak a munka végére. Nem muszáj egyhuzamban ledolgozni 8 órát, felbonthatod két 3 órás és egy 2 órás blokkra is. Ha valami mást kell elintézned, soha ne ezekben a munkaórákban tedd.

3. Próbálj meg minden nap kimozdulni otthonról.

Alig van idegesítőbb dolog annál, mint a hét minden napján 24 órát otthon ülni. Menj el és sétálj egyet, szellőztesd ki a fejed minden nap.

4. Írj listát a feladataidról.

Mivel az ember könnyen elkalandozik, ha otthon dolgozik, legyen előtted egy napi tervezet az előtted álló feladatokról. Én sem vagyok az a megszállott listaíró, de rájöttem, hogy a módszer sokat segít, így tisztán látom ugyanis a rám váró feladatokat, s ha valamivel kész vagyok, kipipálom, és jöhet a következő.

5. Csak korlátozott ideig légy online.

Ha a munkádat számítógép előtt végzed, akkor tudod, mik terelhetik el az ember figyelmét munka közben. Könnyű ott ragadni a Facebook-on vagy elveszni az e-mailjeid között. Épp ezért, csak munka előtt és munka után internetezz. Amikor munkaidő van, minden felesleges ablakot zárj be. Ha az internet nem szükséges a munkádhoz, akkor nyugodtan csatlakozz le róla.

6. Ne halogass.

Nézd át a rád váró feladatokat és csináld is meg őket. Ne ess a halogatás hibájába. Ha egyszer ugyanis részese lettél az ördögi körnek, és mindig mindent csak halogatsz, akkor abból nagyon nehéz kiszállni.

Biztosan lesznek napok, amikor olyasmivel zavarnak munka közben, hogy nincs más választásod, későbbre kell tolnod a munkát, de visszatérve minél hamarabb fejezd be, akár túlóra árán is.

7. Törődj magaddal.

Mindig egyél kiadós reggelit, így nem kell felállnod délig. Legyen előre meghatározott ebédidőd és ehhez tartsd is magad. Mások szeretnek úgy felöltözni a munkához, mintha valóban elmennének otthonról dolgozni.

Igen, elég furcsa érzés pizsamában ülve csevegni Skype-on a főnököddel vagy a megbízóddal. Ebédelni pedig nyugodtan elmehetsz otthonról, így két legyet ütsz egy csapásra: kimozdultál otthonról és meg is ebédeltél.

Az otthoni munkához fegyelemre van szükség. Ha csak most kezdesz bele, lehet, hogy egy kis időbe fog telni, mire rátalálsz a saját ritmusodra, de a fenti tippekkel úgy gondolom, eredményes otthoni munkaerő válhat belőled. A lényeg, hogy megpróbáld egyensúlyban tartani a munkát és a magánéletet, jelöld ki határaidat és törődj magaddal sokat.

Life Hack

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."