Hogyan dekorálj egy sötét színű bútorokkal berendezett nappalit?

Ha lakberendezésről van szó, a legtöbb fejtörést általában a nappali szokta okozni, főleg ott, ahol egy légtérben helyezkedik el az étkezővel. Cikkünk azoknak szól, akik sötét színű bútorokkal rendezték be a nappalijukat, és szeretnének a mély árnyalatok keltette komorságon finomítani egy kicsit. Ehhez először is el kell döntenünk, hogy milyen stílust szeretnénk viszontlátni a nappalinkban.

1. Vizsgáld meg közelebbről a már meglévő bútoraidat és döntsd el, hogy milyen stílust képviselnek. Így sokkal könnyebb lesz a kiegészítők megválasztása. Nagyon leegyszerűsítve a dolgot általában a mediterrán és a modern, keleties bútorok kelendőek sötét árnyalatban.
A mediterrán bútorok többnyire méretesek és alacsonyak, díszítésüket faragásokkal és kovácsolt vas felhasználásával oldják meg.

Egy hangulatos, mediterrán nappali.

Ma különösen divatosak a modern, keleties egyszerűséggel tervezett sötét bútorok is, ezek hasonlóképp alacsonyak, sokszor világosabb árnyalatú fával is kombinálják őket.

Keleties hangulat.

2. Ha úgy látod, mediterrán stílusú bútoraid vannak, akkor nyugodtan feltehetsz egy-két színes falvédőt, vagy bevonhatod bőrrel a dohányzóasztalodat, ezzel igazi mediterrán hangulatot teremtve. A kovácsolt vas asztali és fali gyertyatartók nagyszerűek, egy natúr agyagvázába helyezett élő vagy szárazvirág pedig szintén jó választás. Próbálj meg odafigyelni rá, hogy a nappaliban lévő kaspók harmonizáljanak egymással. Az étkezőasztalt vagy bármilyen falfelületet feldobhatsz mozaikkal.

Asztali gyertyatartó.
Bőr dohányzó asztal.
Fali kovácsoltvas gyertyatartók.
A terrakotta virágcserepek bent is jól mutatnak.
Mozaikkal díszített dohányzóasztal.

3. Ha inkább modern, keleties vonásokat vélsz felfedezni a bútoraidon, akkor törekedj a letisztult kiegészítőkre. A padlóra tehetsz gyékényszőnyeget, a kisasztalra ugyanilyen futót. A minimalista lakberendezés alapelveit egy korábbi cikkünkben már bővebben tárgyaltuk, amit mégis érdemes kiemelnünk az a letisztultság és a formák egyszerűsége. Ha már sötét színű bútoraink vannak, akkor a kiegészítők mindenképp világosak legyenek, hogy ne legyen túl komor hangulatú a nappali. Az egyszerű virágminta szintén keleties érzéseket varázsol otthonunkba.

A geometrikus formák a szőnyegen is visszaköszönnek.
A világos és sötét bútorok játéka.
Nappali, étkező, konyha egy helyiségben, ízléses elrendezésben.
Alacsony, sötét bútorok - tágas tér.

4. Ha a nappali és az étkező egy helyiségben van, akkor szép kontrasztot adhatunk a sötét bútorok mellé egy hófehér asztalterítővel. Ugyanígy jól mutat a világos szőnyeg.

5. Érdemes meghatároznunk mindkét stílusnál két uralkodó színt. Mediterrán berendezés esetén ez lehet a narancsságra, citromsárga, terrakotta, vörös vagy a fekete.
Modern bútorokhoz a fehér, a bézs, a szürke és a barna illik a leginkább. Ha megvan a két szimpatikus árnyalat, törekedjünk arra, hogy ezek köszönjenek vissza a függönyön, a díszpárnán, a kanapén, a szőnyegen, az apró kiegészítőkön és természetesen a fal színén.

6. Mivel tágas helyiségről van szó, a festésnél is vihetünk egy kis játékot a dologba. Mindkét stílusnál választhatunk egy falat, amit hangsúlyos árnyalattal színezünk, míg a többi halványabb színt kap. A mediterrán érzéshez jól passzol az antikolás vagy a kő-, esetleg faborítás.

Antikolt falfelület.
Narancssárga fal, kőborítás, fa mennyezet - igazi mediterrán trió.
Egyetlen falfelület kiemelése kőborítással.

Korszerű nappalinknál inkább geometrikus formákkal próbálkozzunk: az eltérő árnyalatú csíkok vagy a körök nagyszerűen feldobják a teret.

Csíkok...
... és körök teszik különlegessé a teret.

ABK

 

 

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."