Hogyan bánjunk a neveletlen gyerekekkel?

Az akaratosság vicces lehet egy bölcsődés kisgyereknél, de mire eléri az iskolás kort, az engedetlenség nem csak a szülőknek, de a tanároknak és a kortársaknak is problémát fog jelenteni. Ahhoz, hogy helyrehozzuk a problémát, először is el kell fogadnunk, hogy hibás nevelési módszereink vezettek csemeténk helytelen viselkedéséhez.

1. Jelölj ki világos határokat és ragaszkodj hozzájuk!

A gyermeknek tudnia kell, hogy pontosan milyen viselkedést várnak el tőle. A szakértők szerint a gyerekek igénylik a korlátokat, s amint határozottan kijelöltük számukra a helyes utat, tiszteletben fogják tartani a szabályokat.

2. Nagyon keveset fenyegess, de ha már így teszel, tartsd magad hozzá!

Könnyű azt mondani a gyereknek, hogy nem kap vacsorát, ha nem takarítja ki a szobáját, de amint – rumlis szobája ellenére – leülteted enni, azt fogja magában elkönyvelni, hogy nem gondolod komolyan a dolgokat. Ha nem tudsz hitelesen fenyegetőzni, akkor inkább hagyd.

3. Tölts sok időt a gyerekkel!

Nem kell a nap minden percét betábláznod, de ha olyan ügyeket kell intézned, ahová magaddal viheted, akkor had menjen veled, vagy ha kint főzöl a konyhában, akkor engedd meg neki, hogy melletted, az étkezőasztalnál írja meg a leckét. Ha ilyen formában több időt vagytok együtt, akkor valószínűleg enyhülni fog az engedetlensége, melynek legfőbb oka a bizonytalanság.

4. Jogosan és eredményesen büntess!

Minden gyerek más, eltérő módon lehet rájuk hatni. Van, akinek határozott büntetésre, másnak zsebpénz megvonásra van szüksége a fegyelemhez. /A házmunkáért soha ne adj és vonj meg pénzt, családtagként legyen számára a világ legtermészetesebb dolga, hogy segít a rendrakásban./

5. A jó viselkedést jutalmazd meg!

A pozitív megerősítés nagyon komoly hatással van a gyerekekre. Azok, akik dicséretet kapnak a helyes magatartásukért, még jobban akarnak majd igyekezni.

6. Úgy oszd be a gyerek szabadidejét, hogy fejleszd felelősségtudatát.

A rossz gyerek általában unatkozik. Amíg nem tanul helyes viselkedést, próbálj meg minél kevesebb, semmittevéssel töltött időt engedni neki, inkább foglald le sportokkal, szabadidős programokkal, tanulással vagy házimunkával.

7. Keresd fel a gyermekorvost, ha azt gondolod, gyermeked elégtelen viselkedése pszichológiai probléma.

Lehet, hogy hiperaktivitás vagy más viselkedészavar áll a háttérben, ami gyógyszeres kezelést is igényelhet.

eHow

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."