Amikor fiatal voltam, semmihez sem volt türelmem. Mindent azonnal akartam. Nem csoda, hogy pár évvel a főiskola befejezését követően ott álltam egy rakás hitelkártya tartozással és nem tudtam, mitévő legyek. Olyan életstílusra költöttem, amit nem engedhettem volna meg, csak évekkel később. Sokkal később.

Nem vagyok egyedül a problémával. Sok fiatal felnőtt diplomázik le vagy költözik el otthonról és hirtelen korlátozott életkörülmények között találja magát. Megszokott egy életstílust, amit a szüleinek köszönhetett. Ahelyett, hogy várna, hogy ő is hasonló dolgokat tehessen meg, inkább hitelre vásárol. Elfelejti, hogy a szülei 20-30 évnyi kemény munka árán értek csak el bizonyos dolgokat.

A türelem ereje

Most lettem középkorú, a legtöbb barátomhoz hasonlóan. Ahogy idősebbek lettünk, kezdtek érdekes dolgok történni velünk. Hirtelen megtehettünk volna olyasmiket, amikre már régóta vágytunk. Van, hogy meg is vettük ezeket a hőn áhított dolgokat, van, hogy érettebb fejjel már nem is vágytunk rá, így nem lett belőle semmi.

“Minden emberi hiba türelmetlenség,
a módszeresség idő előtti megszakítása.”

(Franz Kafka

Vicces látni az emberek döntéseit. Láttam, hogy miként húzzák meg az ismerőseim magukat egy, akár két évtizedig is egy olcsó apartmanban, csak azért, hogy később saját házat vehessenek. Ahelyett, hogy hitelt vettek volna fel, inkább vártak és készpénzre vásárolták meg az egész ingatlant. A türelmük kifizetődő volt.

Láttam, ahogy emberek vért izzadnak a munkahelyükön, ám később óriási pihenőket tartanak. Mások a korai nyugdíjazás reményében csendesen gyűjtögettek, míg a körülöttük élők költekeztek.

Nem mondom, hogy kivétel nélkül mindenki eléri a célt, amiért küzd, de a legtöbben igen. A türelem nem garantálja a sikert, de drámaian megnöveli az esélyeidet. Íme, néhány példa, miként lehet a türelem a segítségedre a pénzügyi életedben:

A türelem hagyja a pénzedet gyarapodni. Minél tovább ragaszkodsz a pénzedhez, annál több lesz belőle. Az idő egyébként az adósságrendezés egyik legfőbb alkotóeleme, ha tehát tudsz várni, akkor – megfelelő tervvel a kezedben – képes leszel az adósságaidat is rendezni.

– A türelem fegyelemre tanít. Amikor megtanultam használni a „30 napos szabályt”, vásárlási szokásaim gyökeresen megváltoztak. Az elv lényege: ahelyett, hogy azonnal vásárolnék, várok 30 napot. Legtöbbször rájövök, hogy simán megvagyok anélkül, ami egy hónapja még égetően fontosnak tűnt. Ha viszont tényleg megvásárolom, akkor őszinte elégedettséget érzek. Miért? Mert volt önfegyelmem. A türelem segít minket megóvni a ballépésektől.

A türelem számtalan választási lehetőséget biztosít. Ha képes vagy rá, hogy ellenállj a vásárlási kedvnek, akkor meg van a lehetőséged, hogy olcsó, esetleg ingyenes alternatívákat keress helyette. Amennyiben van elég időd és persze türelmed, akkor figyeld az akciókat és leértékeléseket, azzal is rengeteget spórolhatsz.

– A türelem segít felfedezni, mi az, ami igazán fontos. Korod előrehaladtával értékrended is változni fog. Ha hajlandó vagy várni, megtanulhatod, hogy mi az, ami igazán számít. Kellő türelemmel tudatos vásárlóvá válhatsz.

Mindent összevetve, a türelem elvezet a gazdagsághoz és a boldogsághoz. Nehéz viszont gyakorolni a türelmet, ha egész nap a tévé vagy az internet előtt ülsz. Korunk társadalma nem hisz a türelemben. Társadalmunk a MOST-nak él.

A most kultúrája

A most kultúrájának mindannyian részesei vagyunk. Állandóan olyan üzenetekkel bombáznak minket, melyek azt közvetítik, hogy azonnal cselekedj: most vásárolj, most költs, élj a pillanatnak. Senki sem int türelemre. Senki sem mondja el, hogy a most árát a jövőben fizeted meg. (Ami általában jóval költségesebb – mind időben, mind pénzben – mintha várnál addig, amíg tényleg megtehetsz bizonyos dolgokat.)

Ha megtanulsz várni, a világ megnyílik előtted.

Nem azt mondom, hogy várj 80 éves korodig és csak akkor kezdd el élvezni az életet – én is azt javaslom, hogy most légy boldog, viszont ne jövőbeli boldogulásod árán.
Éld át a percet, de légy elégedett azzal, amid van. Állíts fel célokat, készíts tervet és dolgozz keményen, hogy elérd. De mindvégig légy türelmes. Igenis ki fogod fizetni az adósságaidat, meg fogod venni azt a házat, és eleget fogsz félre tenni a nyugdíjra. De nem ma.

Időbe fog kerülni, abból viszont van elég.

Légy türelmes, az élet meghálálja.

Get Rich Slowly