Hétvégi praktikus ötletünk: Hogyan készítsünk mozaik dekorációt?


Színes, összetört csempéből nagyszerű dekorációt készíthetünk egyenes vagy akár görbe felületekre: székre, asztalra, fára, kőre, betonra, falra…

Ha először próbálod ki a technikát, kezd kicsiben, apró tárgyakkal, például egy tükörkerettel.

Amire szükséged lesz:

– ceruza
– papír
– színes csempék
– csemperagasztó
– fuga
– spakli
– szivacs

Instrukciók:

1. Egy ceruza segítségével vázoljuk a felületre a leendő mozaik körvonalait. Ha úgy egyszerűbb, először megtervezhetjük papíron, hogy milyen mintát szeretnénk.

2. Vásárolhatunk előre formázott mozaikdarabkákat, de ha be tudunk szerezni innen-onnan (ismerősöktől, a garázsból, boltból…) különböző színű és mintázatú csempéket, akkor magunk is összetörhetjük őket. Ehhez szükségünk lesz egy használaton kívüli rongydarabra vagy törölközőre.

Egyenként bugyoláljunk bele a csempéket, ügyelve rá, hogy biztosan ne repülhessen ki egy apró szilánk sem, majd egy kalapács segítségével üssünk rá párszor a csempére, hogy darabjaira törjön. Minél kisebb darabokat szeretnénk, annál többször kell ráütnünk. A csempét érdemes mázzal lefelé tenni a törölközőbe, hogy a máz ne pattanjon le róla az ütögetés közben.

3. Ezután a csempedarabkák alját megragasztózva felragasztjuk őket a kívánt mintában. Az optimális hatás elérése érdekében a ragasztó kikeverésénél kövessük a gyártó utasításait.

4. Miután kész a minta, várjuk meg a gyártó által javasolt száradási időt.

5. Ezután jön a fugázás. A fugaanyagot szintén a csomagoláson megadott instrukciókat követve kikeverjük, majd a spaklival kitöltjük a csempék közötti réseket.

6. Ha a fuga is megszáradt, egy tiszta, vizes szivacs segítségével letörölhetjük a mozaikról a feleslegesen rákerült fugaanyagot.

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."