Hét szokás, amit érdemes ellesnünk a sikeres emberektől

Te is keményen hajtasz? Szeretsz kitűnni a tömegből? Azt hiszem, mindannyian ilyenek vagyunk. Úgy születtünk, hogy a tőlünk telhető legjobbat nyújtsuk és a legtöbbet hozzuk ki az életünkből.


Amikor középiskolás voltam, nem igazán mondhattam magam a tanárok kedvencének. Sokat lógtam, nem csináltam meg a házi feladatokat és rosszul szerepeltem a vizsgákon. Lusta és közömbös fiatal voltam.

Aztán nemsokára rájöttem, hogy nem ilyen ember akarok lenni. Az emberek folyton bíráltak és negatívak voltak velem szemben, nekem pedig elegem lett ebből az egészből. Véget akartam vetni a hátrányos megkülönböztetésnek és eldöntöttem, hogy mindent megváltoztatok magam körül.

Így amikor elkezdtem az egyetemet, összeszedtem magam. A három évig tartó üzleti iskola ideje alatt a legjobb diákok között tartottak számon.

Marketingre szakosodtam, abból is diplomáztam, sőt még kitüntetést is kaptam tanulmányaim miatt. Amikor dolgozni kezdtem, a piac egyik legmenőbb vállalatához csatlakoztam és pár év alatt kiemelkedő eredményeket értem el a portfóliómmal.

Két évvel később otthagytam a munkámat és elkezdtem a valódi szenvedélyemnek, az önfejlesztésnek élni. Elindítottam a blogomat, ahol a legjobb tanácsaimat osztottam meg az emberekkel, hogy segítsek belőlük kihozni a maximumot, hogy elérjék kitűzött céljaikat.

Hamarosan megbízható, modern önfejlesztő blogként ismerték az oldalamat az emberek. Napi több ezer látogató biztosított a blog nagyszerűségéről, sőt még a CNN is foglalkozott vele.

Ahogy Arisztotelész fogalmazott: „Azzá leszünk, amit rendszeresen művelünk. A kiválóság tehát nem cselekedet, hanem szokás.”

Ezek a szokások nem beidegződöttek vagy genetikailag kódoltak, hiszen bárki elsajátíthatja őket. A lenti hét szokás segítséget nyújt benne, hogy kihozzuk magunkból a maximumot. Azt is érdemes észben tartani, hogy minél tovább gyakorolja valaki ezeket a szokásokat, annál inkább élete részévé válik a kiválóság.

1. Lássuk előre a végkifejletet!

Minden dolog a végével kezdődik, így a célod is, amit el szeretnél érni. Ha nem tudod, mi lesz a vége valaminek, nem is tudod, hogy hogyan kell oda eljutnod, igaz?

Képzeld el, hogy taxival utazol valahova. Mi az első dolog, amit csinálsz, amikor beülsz? Valószínűleg köszönni fogsz a sofőrnek, s azután? Elmondod neki, hogy hová akarsz eljutni, ő pedig elvisz oda. Hasonlóképp, tudnod kell azt is, hogy mi lesz az általad kitűzött cél vége, ha azt akarod, hogy el is érj oda.

Ezért is olyan fontos, hogy egyértelmű célokat határozz meg, döntsd el, hogy pontosan mit szeretnél. Képzeld el, hogy mit szeretnél elérni. Mi a végkifejlete ennek a látomásnak? Mik a személyes céljaid és álmaid? Nekem például van egy „álomtáblám” az ágyam felett, ahová kitűzhetem a céljaimat. Ha oda nézek, mindig eszembe jut, hogy pontosan mit szeretnék, így mindennap arra irányítom a figyelmem.

2. Csináld azt, amit szeretsz!

Ha valami olyan dologgal foglalkozol, amit szeretsz, akkor napról napra motivált leszel. A vágy ugyanis, hogy ebben a szeretett munkában kitűnj sokkal nagyobb, mint bármi más.

Volt például egy ügyfelem, aki négy-öt különböző vállalkozásba fogott bele korábban (egyszerre csak egybe), azonban soha nem ért el velük sikereket. Hogy miért? Nem volt ő sem buta, sem lusta.

Ehelyett az volt a baj, hogy nem szenvedéllyel csinálta a munkáját, inkább csak pénzt szeretett volna keresni. Az üzlet természete nem fűtötte őt érzelmileg. Persze nem arról van szó, hogy ne azért indíts vállalkozást, hogy pénzt keress – csak azt mondom, hogy fontos, hogy szeresd is, amivel foglalkozol.

3. Dolgozz keményebben, mint bárki más!

Nem ismerek senkit, aki kiváló eredményeket ért volna el anélkül, hogy keményen dolgozott volna. A sikeresség egyik legnagyobb összetevője a kitartó munka. Megtervezhetjük a folyamatot, választhatunk hatékony stratégiát és lépéseket, de mindezek végrehajtásához szükség van az állhatatosságunkra. Szerencsére, ha azzal foglalkozol, amit szeretsz (2-es pont), akkor nem lesz gond a munkával sem.

A múlt évben, amikor elindítottam a blogomat, megszámlálhatatlanul sok órát töltöttem munkával, beleértve a hétvégéket is. Fel kellett építeni és megfelelő minőségű cikkeket kellett írni. Ezek pedig mind meghálálták önmagukat.

4. Használj ki minden pillanatot!

Minden perc számít. A sikeres emberek tudják, hogy az idő különösen fontos tényező. Egyesek szerint az idő sokkal értékesebb, mint a pénz, hiszen a pénzedet visszaszerezheted, az idődet azonban soha. Ez teljesen igaz.

Így mindig megbizonyosodom róla, hogy maximálisan kihasználok minden percet. Ha utazom valahová, könyvet szoktam olvasni vagy zenét hallgatni.

Ha épp várok egy barátomra, akkor próbálom hatékonyan eltölteni az időmet. Ha van egy kis felesleges időm, előveszem a laptopomat és dolgozom.

5. Cselekedj, hogy elérd céljaidat!

Ha sikeresen akarod élni az életed, mindig készen kell állnod a cselekvésre. Sok ember szokta mondani, hogy „határ a csillagos ég”. Jómagam úgy hiszem, nem a csillagos ég a határ, hanem mi magunk.

Hogy valamit hajlandók vagyunk-e megtenni, az kihat az életünkre és befolyásolja céljaink elérését. Ha haladni akarunk, és nagy eredményeket szeretnénk elérni, szükségünk van a tettrekészségre.

6. Folyamatosan fejleszd önmagad!

A tanulás soha nem állhat meg. Mindig lesz valami, amiben jobbnak kell lenned. Lehet, hogy óriási tudással és tapasztalattal rendelkezünk ma, a tudásunkat azonban folyamatosan fejleszteni kell.

A sikeres emberek megállás nélkül tanulnak, olvasnak; új tudás, új emberek, új helyzetek után kutatnak és fejlesztik magukat.

Ha játszottál valaha számítógépes játékokkal, tudod, hogy a főhősnek folyamatosan újabb és újabb képességekkel kell gazdagodnia a következő pálya eléréséhez.

Ehhez hasonlóan magunkat is fejleszteni kell a sikeresség elérése érdekében.

7. Kérj visszajelzéseket!

Nem számít, hogy mennyire igyekszünk, mindig lesznek elhibázott döntéseink. Ezek abból adódnak, hogy hiányos a tudásunk, amit nem fejlesztettünk. Ha visszajelzéseket kérünk, gyorsan és hatékonyan tanulhatunk.

Bármivel is foglalkoztam életem során, mindig kértem visszajelzéseket. Például az előző munkahelyemen rendszerint kérdezgettem a főnökömet és munkatársaimat, hogy miként tudnék fejlődni. A barátaimmal is volt rá példa, hogy spontán elkezdtünk arról beszélgetni, hogyan csinálhatnám jobban a dolgaimat.

8. Törekedj arra, hogy a legjobb légy!

…Várj, ugye azt gondolod, hogy csak hét dolog van, ami sikeressé tehet. Még egy dolgot azonban érdemes megszívlelned:
Ez az utolsó szokás különösen hatékony emberré tehet: mindig törekedj arra, hogy a legjobb légy abban, amivel foglalkozol.

Senki sem lett sikeres ember úgy, hogy a középszerűséget tűzte ki célul. A sikerességhez az kell, hogy a legjobb akarj lenni. Ezt ne befolyásolja az sem, hogy jelenleg ki a legjobb, hiszen ha keményen dolgozol, meg lesz az eredménye. Csak akkor érhetsz el nagy eredményeket, hogy ha magas elvárásokat állítasz fel magaddal szemben.

Forrás: www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."