Hét ok, hogy miért vagy mindig elhavazva

Sokszor hallom ugyanazt a panaszt az emberektől: „Nincs elég időm!”. Sőt, fogadni mernék, hogy az elmúlt 48 órában te is kimondtad a fenti mondatot.

Nincs elég időm, hogy…
… befejezzem a munkám,
… eljárjak edzeni,
… új hobbiba kezdjek,
… több időt töltsek a családommal.

Valójában minden embernek ugyanannyi ideje van egy nap, mégis miért van az, hogy vannak, akik egy temérdek munkát el tudnak végezni, míg mások szinte semmire sem haladnak? Az elnöktől a postásig, az embereknek ugyanannyi idő áll a rendelkezésükre, s akik jól szervezik meg napjukat, annyi feladattal végeznek nyolc óra alatt, mint más egy hét alatt.

Hogy mi lehet ennek az oka?

1. Nem tudsz nemet mondani

Az egyik legnagyobb probléma az emberekkel, hogy olyan terheket is magukra vállalnak, amiknek semmi köze hozzájuk. Ha nem tudsz nemet mondani, akkor azon veszed észre magad, hogy mások munkáját is te végzed. Ez megtörténhet a munkahelyeden és a magánéletedben is. Te is jártál már így?

2. Nem ismered a kötelezettségeidet

Honnan tudhatnád, hogy mikor töltöd túl a vödrödet, ha azt sem tudod, hogy most mennyi van benne? Hasonlóképpen, hogyan is tudnád beosztani az idődet, ha nem ismered a kötelezettségeidet?

Épp ezért készítened kell egy listát feladataidról. Szedj össze minden munkahelyi, magánéleti és társadalmi kötelezettséget!

3. Túlbonyolítod a dolgokat

Megeshet, hogy a kialakult helyzetért te vagy a felelős, tetteid és szétszórtságod miatt. Ez extra munkát, megnövekedett stresszt és elpazarolt időt jelent. Ha veled is megesik, hogy vissza kell fordulnod oda, ahonnan épp most jöttél, mert elfelejtettél valamit, akkor valószínű, hogy te is diszorientált vagy.

4. Pazarolod az idődet!

Miért van, hogy pont azok az emberek panaszkodnak a legtöbbet időhiány miatt, akik a leginkább hajlamosak elpazarolni az idejüket?

Ezek azok a személyek, akik késve jönnek dolgozni, de legalább 1,5 órát készülnek rá, hogy belekezdjenek a munkába.

Persze nem kell minden egyes másodpercben valami fontos dolgot tenni, de tudd, hogy az internetezés, a pletykálás és a hétvégi élmények megosztása is időpocsékolás.

5. Nem a fontos dolgokat teszed első helyre

Volt már rá példa, hogy úgy fejezted be egy napodat, hogy azt érezted, semmi fontosat nem csináltál aznap? Ha nem tudod előtérbe helyezni a legfontosabb feladataidat, akkor nem számít, hogy mennyire dolgozol gyorsan, soha nem a lényeges dolgokkal fogsz foglalkozni.
Meg kell tanulnod kimondani: „Nem tudom megcsinálni, mert valami más, sokkal fontosabb dolog vár rám.”

6. Mindent magad akarsz megtenni

Mint már azt említettük, mindenkinek ugyanannyi perc adatik meg egy napon. Egy bizonyos ponton túl csak akkor tudunk többet vállalni, ha valaki besegít. Viszont vannak olyan emberek, akik nem hajlandóak kiadni a kezükből semmilyen apró feladatot.
Bajos lehet, amikor egy vezető nem hajlandó semmilyen munkát rábízni a csapatára, inkább megpróbál mindent ő megcsinálni.

7. Nem fejezel be dolgokat

Amikor nem fejezel be egy-egy dolgot, akkor még több munkát teremtesz magadnak. A befejezetlen feladatok még több elfoglaltságot jelentenek. Sokkal több idő újra ráhangolódni a feladatokra, amikor visszatérsz hozzájuk. Szükségtelen komplikációkat viszünk életükbe, amikor az utolsó percre hagyjuk ezek befejezését.

Előfordult már, hogy egy fontos riport elkészítését egy hosszabb időszak legvégére hagytad? Valószínűleg neked is ötször több időbe került befejezni, mintha azonnal megcsináltad volna.

Neked milyen hasonló szokásaid vannak?

www.dumblittleman.com

"Irtózni a huzattól - gondolta a kis herceg - elég kockázatos kilátás egy növénynek."